Her står planlægningen for Energipark i Svoldrupkær/Holme – lige nu

HOLME: I sidste uge blev Teknik- og Miljøudvalget på sit møde orienteret om status for planlægningen af Energipark Svoldrupkær/Holme af afdelingschef for Plan, Byg og Ejendomme, Torben Mangaard Frandsen

Ønske om vedtagelse i denne Byrådsperiode
Planlægningen for energiparken i Svoldrupkær/Holme har sigte mod at kunne fremsættes til endelig vedtagelse indenfor nuværende byrådsperiode.

I samarbejdet med dels ansøgerne BioCirc/WindEstate samt Plan- og Landdistriktsstyrelsen vedrørende planlægningen for energiparken, er der sigtet efter en meget kompakt og ambitiøs tidsplan.

Der skal udarbejdes kommuneplantillæg med høring
For det første, var den oprindelige melding fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen, at bekendtgørelsen om statslig udpegning af arealet til energipark skulle foreligge den 31. december 2024. Processen har på nogle parametre udviklet sig, og den nugældende tidsplan er, at bekendtgørelsen skal foreligge oktober 2025. Foruden det tidsmæssige aspekt var meldingen i starten også, at bekendtgørelsen ville have kommuneplansretlig virkning, men alligevel er det ændret således, at bekendtgørelsen stadig har kommuneplansvirkning, men at Vesthimmerlands Kommune skal udarbejde et kommuneplanstillæg. Det vil sige, at der på dette punkt bliver en helt ordinær høringsproces for kommuneplanstillægget samtidigt med lokalplanen.

Det var også udgangspunktet, at den statslige bekendtgørelse ikke skulle i høring, men senest den 31. januar 2025 har Plan- og Landdistriktsstyrelsen meldt, at bekendtgørelsen sammen med miljøvurderingen bliver sendt i offentlig høring i otte uger, når miljøvurderingen er udarbejdet. Altså får borgerne her en demokratisk mulighed gennem høring.

Husdyrbrug op ad erhvervsarealer er fortsat uløst
Slutteligt har der under hele forløbet været en konflikt mellem udpegning af erhvervsarealer til industriel anvendelse kontra husdyrbrug placering op ad dette. Denne konflikt er forsat uløst, men hele tiden omtalt således, at der er positiv vilje til at løse dette.

Bekendtgørelse skal vedtages først
Forskydningen i tidsplanen har den betydning, at Vesthimmerlands Kommune ikke kan vedtage en lokalplan, før end bekendtgørelsen er endeligt vedtaget.

Ikke plads til yderligere forsinkelser
Sammen med ansøgere (BioCirc – red.)har Kommunen arbejdet efter en tidsplan, som ansøgere har opstillet. Det viste sig hurtigt i december 2024, at ansøgeres rådgiverteams ikke kunne overholde de fastsatte frister. I dialog har Kommunen tilpasset opgavedelen med henblik på at indhente deres forsinkelse og dermed fastholde tidsplanen.

Denne tidsplan havde til sigte at præsentere Teknik- og Miljøudvalget for udkast til lokalplaner den 5. maj 2025 med procesplan om at vedtage lokalplanerne endeligt i Byrådet i oktober 2025 – altså samtidigt med, at der kunne være en endeligt vedtaget statslig bekendtgørelse.

Det lokalplansmateriale samt udkast til miljøvurderinger, som Kommunen modtog forsinket, har Kommunen læst igennem og konkluderet, at dette ikke var tilstrækkeligt gennemarbejdet. Ansøgers (BioCircs – red)rådgiverteam arbejder derfor med at rette og uddybe materialet.

Ansøger fastholder et ønske om, at planerne kunne behandles indenfor nuværende byrådsperiode, hvorfor Kommunen løbende arbejder med ansøger om at tilrette en procesplan. Der er dog ingen tvivl om, at det fremadrettede materiale og deadlines skal have en rettidighed og kvalitet, der gør, at materialet ikke efterfølgende skal tilpasses eller suppleres i væsentligt omfang. Med andre ord er tidsplanen kun realistisk, dersom at der ikke opstår behov for tidsforlængelser af delprocesser eller lignende, da der ikke er “luft” på nogen måde i procesplanen. Procesplanen er tillige afhængig af, at der kan indkaldes til ekstraordinære møder i de respektive udvalg, som skal have lokalplansudkastet forelagt. Hertil har Byrådet tilkendegivet villighed.

Undersøgelse for flagermus udskyder offentlig høring
Et vigtigt undersøgelsesforhold vedrører flagermus. Tidligere har man kunne lave feltundersøgelser over ét kalenderår, men i dag er praksis, at der skal feltundersøges i to kalenderår. Yderligere traf Planklagenævnet i februar afgørelse i en sag om opstilling af solceller i Odder Kommune, hvortil kravene til flagermusundersøgelser skærpes. Samlet set betyder dette, at ansøger ikke kan være på plads med flagermusundersøgelserne tidligere end i medio oktober 2025. Derfor kan miljøvurderinger og lokalplaner ikke sendes i offentlig høring eller for den sags skyld vedtages, inden at disse undersøgelser er tilendebragt.

Lokalplaner kan tidligst vedtages i foråret 2026
Den samlede konklusion er, at det ikke vil være muligt for Vesthimmerlands Kommune at vedtage endelige lokalplaner for projekterne inden nytår, men tidligst i foråret 2026, hvilket er afstemt med ansøger(BioCirc).

Teknik- og Miljøudvalget tog orienteringen til efterretning på mødet i sidste uge.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her:

Farsø Avis
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.