VESTHIMMERLAND: På torsdagens Byrådsmøde blev det nye regulativ for aflevering af asbestholdigt affald drøftet.
Begrænsning og betaling
Regulativet betyder, at der nu er sat begrænsning på hvor store mængder asbestholdigt affald, der dagligt kan afleveres på genbrugspladserne uden særskilt betaling. Begrænsningen er sar til 50 kg., der svarer til tre hele tagplader. Denne mængde vil fortsat være indeholdt i det faste gebyr for en husstands adgang til genbrugspladserne.
Men ved aflevering af asbestholdigt affald i mængder over 50 kg lægges der gebyr på. Pris pr. ton er kr. 1.275,- og asbesten skal afleveres i Big-bags godkendt til asbestholdigt affald som koster kr. 100 kr. pr. sæk.
Kun aflevering i Oudrup
Fælles al asbestholdig affald uanset mængde er at det skal afleveres til deponiet i Oudrup, og altså ikke længere kan afleveres på de enkelte genbrugspladser.
Drøftet meget
Fra formand for Teknik- og Miljø, Allan Ritter Andersen (K) lød det: – Vi har drøftet det meget udvalget. Skal der fremover betales, mod tidligere gratis. For over 50 kg koster det kr. 1.275. Der var forslag om en billigere takst, men vi er ikke interesseret i at blive asbestdeponi for hele Nordjylland, så i stedet har vi valgt at lægge os op af priserne i omegnskommunerne. Vi vil nu i samarbejde med Forsyningen holde øje med hvad der kommer ind i forhold til før. Asbestaffaldet skal jo ikke ende alle mulige andre steder. Det er ikke det der meningen med gebyret. Det er for at det bliver håndteret rigtigt, og vi kan få udgifterne dækket sig ind. Fra 1. januar 2025 skal der i øvrigt professionelle til for at nedtage asbestholdige tage, for at få mere kontrollerede forhold på dette område.
Den nye ordning gav bekymrede miner fra flere Byrådspolitikere.
Asbest eller ikke asbest
Lars Rem (LA) mener at Forsyningen skal have bedre styr på hvad der er asbest og ikke asbest. Han har selv lige afleveret sække med eternitplader, som der i var asbest i, men som blev behandlet som asbest. Langt det meste eternit, der bliver taget ned om lige om snart er uden asbest. Ideen er god, men at tage alle tagplader under et som om der asbest i, tror jeg ikke at der mange i længden der synes er i orden.
Fra Kurt Friis (V) var der også bekymring: Det bekymrer, at man nu lukker for at tage imod på genbrugspladserne. Nu skal man til Oudrup. Det er en fejl I gør. Jeg er bange for at der er for meget asbest der ikke kommer de rigtige steder hen, fordi man ikke bare kan aflevere på genbrugspladsen. Det er i øvrigt misbrug af deponeringsplads at deponere ikke asbestholdig affald.
En serviceforringelse
Niels Krebs (K), næstformand i Vesthimmerlands Forsyning svarede: Det er uden tvivl en serviceforringelse at man ikke kan komme på genbrugspladserne med de asbestholdige plader. Men omkostningerne ved håndteringen ude på genbrugspladserne stiger voldsomt. Der er numre bag på tagpladerne, og man skal kunne dokumentere, at der ikke er asbest i for at kunne komme af med dem. Det er forsyningen der har foreslået at man kun kan aflevere i Oudrup. I andre kommuner har man lukkede containere til at aflevere i. Der er ganske vist en containerafgift men det er værd at undersøge. Personalet rører ikke ved det. Det er borgeren selv der skal bære det ind. Personalet skal kun åbne og lukke for containeren.
Byrådet godkendte taksten og der arbejdes nu videre med nogle af de ting der blev nævnt.
/cf