Energipark projekt er blevet vendt og drejet

FARSØ: Efter borgermødet i Dronning Ingrid Hallerne, forrige mandag, har alle nu haft mulighed for at kigge og læse de mange slides igennem, der over 5 kvarter blev præsenteret på mødet.

Endnu flere spørgsmål
Det har givetvis givet anledning til endnu flere spørgsmål end der blev stillet på mødet. Det har højst sandsynligt også – som der blev opfordret til af Vesthimmerlands Kommune på mødet af både borgmester Per Bach Laursen og afdelingschef for Plan, Byg og Ejendomme Torben Mangaard Frandsen, fået nogle til tasterne for at skrive høringssvar som en del af fordebatten.

Sidste frist for høringssvar er 27. juni
Sidste frist for indsendelse af høringssvar er tæt på at være passeret, nemlig torsdag den 27. juni. Mange har stillet spørgsmålet: Er en 4 ugers høringsfrist, med et borgermøde halvvejs, lang tid nok til at sætte sig ind i og tage stilling til et så stort projekt i både areal – og for så mange år frem i tiden(30 år)

Projektet bliver til i et eller andet omfang
At projektet bliver til noget i et eller andet omfang er givet, selvom der på borgermødet blev sagt, at intet er afgjort. Med direkte adspurgt af en borger i salen, blev der svaret: ”Der er en politisk positiv interesse for projektet og i sidste ende er det Byrådet der tager beslutningen”.

Politisk interesse
At interessen politisk er der, tydeliggøres af Byrådet i denne uge indsender kortet, som blev vist på borgermødet til Plan- og Landdistriktsstyrelsen med henblik på at få det udpeget som statslig energiområde. Det skal ske senest 1. juli.

Miljøkonsekvenser ved 4-dobling af biogasanlægget
Et andet spørgsmål står borgerne også tilbage med efter borgermødet. Det vedrører biogasanlægget som har ansøgt om en 4-dobling af sin kapacitet. Der blev på mødet vist videoer fra et vandløb i nærheden af biogasanlægget, hvor der ledes spildevand ud. Vandløbet fører videre til Trend å. På mødet blev der oplyst, at sagen lige nu ligger som en miljøsag under behandling.

Men spørgsmålet er, om det kort der viser det berørte område med røde streger for gener fra vindmøller og solceller, er fyldestgørende nok, for udslip af spildevand og lugt fra anlægget kan ikke altid kontrolleres – og slet ikke når kapaciteten udvides så markant.

Er der styr på lugten?
Da Vesthimmerlands Kommune i november sidste år modtog ansøgningen fra biogasanlægget omkring den betragtelige udvidelse, var svaret nej. For det første gik ansøgningen ud over rammerne for en kun 2 år gammel lokalplan, og for det andet var der endnu ikke styr på lugtgenerne fra anlægget.

Spørgsmålet er om området, som ikke kun gælder Holme, men også byer som Farsø, Haubro, Vester Hornum, er klar til en kapacitetsudvidelse på anlægget i Holme der svarer til Danmarks største. For ud over det geografiske område med masser af vindmøller og solceller, er det måske lige så mærkbart hvad der bliver at lugt fra biogasanlægget inde i de omkringliggende byer. Det vil alt andet lige ikke være med til at øge bosætningen – måske tværtimod.

Fire gange så mange transporter
En firdobling af kapaciteten vil også give i omegnen af en firdobling af tunge transporter til og fra anlægget, som vil køre på alle tider af døgnet. Det vil ikke kun være på Holmevej, men som der blev sagt på mødet, fra landmænd i radius af 30 km fra anlægget i Holme, som også vil benytte mindre veje som kan være igennem byerne. 

Ikke kun fryd og gammen
Som direktør for BioCirc, Bertel Maigaard, retfærdigvis sagde på borgermødet, så er et så stort projekt ikke kun er fryd og gammen. Det er stort, det larmer og lugter. Men vi vil forsøge at kompensere lokalområdet i den grad det er muligt.      

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: