Ekstraordinært byrådsmøde om mulig industripark i Holme

HOLME: Mandag eftermiddag blev der afholdt et ekstraordinært Byrådsmøde med det ene punkt på dagsordenen, at godkende en ansøgning til Erhvervsministeriet om statslig udpeget industripark.

Der er tale om en 77 Ha stort område overfor biogasanlægget i Holme, og en evt. kommende energipark med PtX, Htl-anlæg samt vindmøller og solceller. Omfanget af en Energipark er endnu ikke vedtaget.

Lang debat på 38 minutter
Det gav en længere debat i Byrådet på 38 minutter. Her gengives et længere resume af hvad der blev sagt.

Borgmester Per Bach Laursen (V) kunne fortælle, at der forud for Byrådsmødet havde været afholdt møde i Teknik- og Miljøudvalget og i Økonomiudvalget omhandlende samme dagsordenpunkt. Han gav følgende introduktion:

Det handler om, at Erhvervsministeren på et tidspunkt kom med et forslag med muligheden for, at der kan etableres 5 industriparker i det åbne land i forbindelse med energiparker. Der er desuden tilknyttet en ”rød løber ordning” til industriparkerne som omhandler en hurtigere proces gennem det statslige apparat, hvis man har brug for at få en statslig sagsbehandling i forbindelse med tilladelser til at oprette en virksomhed. Ud over en øget konkurrenceevne har man også en ambition om at de tyndere befolkede områder får nogle muligheder som man ikke har haft tidligere. Derfor er der også lagt op til, at det skal foregå i landdistrikterne. Der er mange kommuner der kommer til at søge om det her, det er i hvert fald mit indtryk. Jeg ved fra et møde der er afholdt i KL regi, at langt over halvdelen af de 98 kommuner har bedt om yderligere informationer. Vi ved Aalborg Kommune søger, det gør Brønderslev også, og så er der Vesthimmerland. Det er de tre kommuner jeg har kendskab til søger i Nordjylland. Også Viborg Kommune søger. De har slået sig sammen med Faurskov Kommune og Randers Kommune. De har et projekt de vil placere ved forsøgsanlægget i Foulum under Århus Universitet. Der vil man lave en industripark i tilknytning til en energipark som man arbejder med ved Tjele, ligesom vi i Vesthimmerland arbejder med en energipark ved Holme. Så der er interesse for det her, så det vil ikke undre mig, at der kommer rigtig mange gode projekter ind til ministeren. Jeg er af den opfattelse at den ansøgning der ligger fra Vesthimmerlands Kommune er yderst stærk – og yderst relevant for vores område.

Allan Ritter(C)kunne understøtte borgmesterens orientering med nogle af de ting som er drøftet i Teknisk Udvalg. – Vi er også indstillet på, at det er en mulighed for Vesthimmerlands Kommune med en industripark. Det er fordi vi taler meget bosætning og om at trække erhvervsvirksomheder til. Og hvis vi er så heldige – og dygtige, at få sådan en industripark til, så er der ingen tvivl om at det kan gøre hel del for vores kommune. Så vi synes som udvalg at det er helt oplagt at vi får det her søgt.

Asger Andersen (A): Vi står jo her, fordi Regeringen har taget initiativ til at landdistrikterne skal have nogle bedre vilkår. Det skal vi sørge for at bakke op om. I Vesthimmerland har vi en høj beskæftigelse og mange arbejdspladser, men vi har også mange arbejdspladser vi er nødt til at fremtidssikre. Vi har rigtig meget tung industri som er energikrævende, men som også arbejder indenfor recycling. Jernstøberiet er nok den ældste form for recycling, men vi har f.eks. også virksomheder indenfor genbrug af dæk m.fl. Det vil sige, at den tunge industri også bliver afhængig af billig grøn energiforsyning i fremtiden. Det peger det her jo ind i, og det bakker vi op om fra den Socialdemokratiske gruppe, om at lave en industripark i vores energipark, velvidende at vi har nogle politiske diskussioner og beslutninger som vi ikke er færdige med endnu omkring den endelige udformning af hvordan energiparken skal være. Vi er jo ikke enige om hvor mange og hvor solcellerne skal være. Men lad det være, det er ikke det der er afgørende for om der skal være en industripark eller ej. Vi skal sørge for at fremtidssikre industristrukturen i Vesthimmerlands Kommune og det kan vi gøre med dette tiltag.

Liselotte Lynge (Æ) Vi i Danmarks Demokraterne var med til at sende brevet til erhvervsministeren den 1. november 2024. Det gjorde vi fordi det synes at kunne hjælpe produktions Danmark og virksomhederne i yderområderne. Det der er sket siden er, at vi har fået en bekymring om, at en industripark kan ses som en udvidelse til VE-anlæg, altså en chance for at der kan sættes VE anlæg op. Det giver os særlig bekymring i Holme fordi BioCirc i forvejen ejer jorden og gerne vil opsætte solceller, for det ved vi jo at de gerne vil. Hvis jeg siger ja til det her, så er jeg bange for at det får vidtrækkende konsekvenser og hele området der er peget på til energipark bliver brugt til solceller og vindmøller. I Danmarks Demokraterne kommer vi derfor til at stemme blankt i dag.

Lars Rem (LA): Jeg er så heldig at komme fra et parti, som ikke har stemt for det her. Det er der mange grunde til, men også med hensyn til hvem der skal bestemme hvad der skal være hvor. Jeg ser et problem, for stemmer jeg ja til det her, som jeg ikke gør, så stemmer jeg også ja til energipark, solceller og vindmøller. Fordi det her er hængt op på, at der også er en energipark. Jeg er klar over, at det er energikrævende virksomheder der kommer til at ligge derude. Men vi kommer også til at kigge ind i, at man stoler på at man kan få den energi man skal bruge fra det tilhørende energianlæg. Hvad så, når der ikke er sol og vind, har vi så et energioverskud til at have disse fabrikker kørende, når vi ikke kan levere energien fra anlæggene?. Desuden ser vi på tilkørselsforhold og trafiksikringer, det er en regning vi lægger på kommende borgere og Byråd. Det mener jeg jo ikke bare, at vi kan stå at gøre her. Så jeg er i allerhøjeste grad imod, når vi skal have en afstemning det her.

Kurt Friis (V): Vi ved, at det er nødvendigt at vi får noget udvikling hvis vi skal blive boende i landdistrikterne og have nogle arbejdspladser. Hvis vi ikke selv gør lidt for at få nogle arbejdspladser, så får vi ikke nogle. Vi ser det her som en stor mulighed for Vesthimmerland at vi får udpeget det her område. Det giver nogle unikke muligheder for at tiltrække nogle virksomheder. Vi kan også pege på at få en billigere energiform formentlig. Det tror vi kan trække virksomheder til. At det er på bar mark giver også nogle muligheder. Jeg synes absolut at det er noget vi skal byde ind på. Det er en mulighed vi får som vi skal gribe.

Jens Chr. Pedersen (A): Jeg vil starte med at sige, at jeg naturligvis stemmer ja sammen med den socialdemokratiske gruppe. Vi går ind for den indstilling der ligger. Alligevel vil jeg komme med et par bemærkninger. Efter at det blev oplyst, at der skulle være dette ekstraordinære møde, så er jeg blevet kontaktet af flere som har spurgt ind til hvordan det går i forhold til de miljøtilsyn og andre hensyn i forhold til det biogasanlæg der allerede ligger inde i det her område. Jeg kender ikke reglerne for hvad vi, kan og må oplyse, men det ved jeg jo der er folk i huset der ved alt om. Så min opfordring går på med den offentlige interesse der er omkring det her projekt – ikke bare omkring industriparken, men omkring det hele der forgår omkring VE-anlæg, at vi så er så åbne som overhovedet muligt, at vi selvfølgelig fører de tilsyn der er nødvendige for at sikre at den miljøgodkendelse der ligger for virksomheden også bliver efterlevet. Jeg har ingen baggrund for at sige at den ikke bliver det. Jeg er bare fortaler for, at vi gør det så gennemskuelig som vi kan i forhold til det miljøtilsyn vi skal foretage.

Lars Rem (LA): Vi er allerede blevet overhalet indenom af Aalborg. De har lavet en aftale omkring levering af brint til fly, inden spaden er sat i jorden. Jeg mener, at det her er fugle på taget, og der bliver brugt rigtig mange kommunale timer på det, mens de virksomheder vi allerede har, kæmper med at få deres byggetilladelser og ser ind i store problemer. Det giver heller ikke nogen værdi, at flytte rundt på virksomheder internt i Vesthimmerland

Dette var borgmesteren absolut ikke enig i. Vi har en kæmpe mulighed og det er ministerens intention at det her skal foregå i landdistrikterne. Mig bekendt er PtX anlægget på Aalborg Havn inde i byen, lød det fra Per Bach Laursen (V).  

Lars Andresen (V): Jeg synes det er en super positiv dagsorden vi taler om i dag. Det komplementerer det energianlæg vi taler om, at vi måske får lavet ude i Svoldrup/Holme området. Nu får vi syn for sagen hvad vi kan få af positive ting. Ud over muligheden for at tiltrække nye virksomheder til industriparken, så får vi PtX som kan levere brændstof til den tunge transport ud over fly.

Også Allan Ritter (C) tilsluttede sig, at det er kæmpe mulighed for erhvervsudvikling og at få virksomheder til Vesthimmerland. Så kan man godt tage den dommedagstilgang, at det kan vi ikke hamle op med, og det kun er fugle på taget og være opgivende. Jeg synes ikke Liberal Alliance plejer at sende de signaler. Hvad er det så du vil Lars Rem?. Byggesagsbehandling, det kan jeg love dig for vi gør, når vi har nye virksomheder der vil flytte hertil er de behandlet indenfor ganske kort tid.

Lars Rem (LA): Jeg vil gerne have mig frabedt, at jeg taler kommunen ned. Vi har nogle muligheder, men vi er også oppe imod nogle der er større end os. Sådan er livet!. Man skal ikke være lallende positiv og tro alt kommer til os. Det er ikke staten der kommer med virksomhederne til os. Hvad skal vi i stedet gøre?. I de tre år jeg har siddet her, har Farsø skreget på erhvervsgrunde. Jeg ved godt, at der nu er lagt an til det, men det har da i hvert fald taget lang tid.

Jimmy Støttrup(V): Lars Rem, jeg har fuld respekt for, at du stemmer nej, for ja det har sammenhæng med solcelleanlægget. Vi ved alle sammen godt at det her hænger sammen med BioCircs solcelleanlæg og VE-anlæg

Rasmus Vetter (SF) Jeg håber at vi får industriparken for vi mangler arbejdspladser og bosætning. Vi har mistet over 300 arbejdspladser siden 2022.

Asger Andersen(A):Lars Rem du sagde, at det ikke giver nogen værdi at flytte rundt på virksomheder i Vesthimmerlands Kommune. Jeg tror det har stor værdi at blive ved med at fremtidssikre de arbejdspladser vi har. At hvis vi tror, at en virksomhed som Dania er fremtidssikret ved at ligge i så bynær en zone som den gør nu, og med de energipriser der er nu på den sorte energi de bliver forsynet med, så tror vi forkert!. Hvis vi skal bevare sådan en arbejdsplads, så skal vi sørge for at have nogle fremtidssikrede rammer. Der er en lang række andre industrier der kan have det samme behov og som med en industripark vil kigge vores vej.

Borgmester Per Bach Laursen (V)sluttede debatten af med at sige, jeg vil gerne ridse op. Lad os sige, at et Byråd når frem til at der hverken kommer solceller eller vindmøller derude i en udstrækning så man kan lave energi, så falder det hele til jorden. Det vil sige, det vi vedtager i dag det falder bort. Så det er helt rigtigt, at de her to ting (industripark og energipark – red)hører helt sammen.

Indstillingen blev anbefalet godkendt med bemærkning om, at administrationen bemyndiges til at foretage redaktionelle ændringer vedr. en mere generel beskrivelse af udvidelse af industriparken, allerede eksisterende energitunge virksomheder samt at industriparken styrker landdistrikterne.

Desuden var der bilag med tilkendegivelse fra BioCirc med støtte vedrørende udpegning til statslig industripark.

24 stemte for, 1 imod og 1 undlod at stemme. 1 byrådsmedlem var fraværende.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her:

Farsø Avis
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.