Problemer med oversvømmede stier i søanlægget

FARSØ: De der har deres gang i Farsø Søanlæg har helt sikkert bemærket det. Efter længere tid med regn eller kraftige regnskyl, står stierne under vand, fordi søen løber over sine breder.         

Dette har flere brugere af søanlægget meldt ind til Vesthimmerlands Kommune og klagen er nu endt i Teknik- og Miljøudvalget.

Kommunen har bedt Vesthimmerlands Forsyning, der bruger søen til afledning af regnvand, om en udredning.    

Heri lyder det, at søen tilledes regnvand fra den nordlige del af Farsø. Der er desuden et afløb fra søen, hvorfra vandet løber mod vest i retning af Stensbækken og et kommende vådområde ved bækken  

Regnvandet som tilledes kommer hovedsageligt fra Vesthimmerlands Forsynings ledning, og det er også forsyningen, som råder over afløbet fra søen. Desuden leder ca. 15 ejendomme vand til afløbsledningen vest for søen.

Vesthimmerlands Kommune, der ejer søen og søanlægget og forsyningen er enige om, at den nuværende løsning er usædvanlig og uhensigtsmæssig.

Vesthimmerlands Kommunes Drift og Anlæg har derfor foretaget besigtigelse, som bekræfter at stien er oversvømmet på flere strækninger. Fotos fra besigtigelsen viser specifikt, at vandstanden i søen er så høj, at vandspejlet i søen stedvist strækker sig ud over stien. Andre steder ses vand fanget i lunker/pytter på græsarealer uden for stien. Oversvømmelserne har desuden medført at kommunens installationer til belysning rundt om søen oversvømmes i perioder, hvilket har medført store omkostninger til vedligehold.

At vandet volder problemer erkender Vesthimmerlands Kommune også med dette skilt, der oplyser at belysningen til tider vil være slukket, hvilket skyldes at der gået vand i installationerne.

Det er teknisk forvaltnings vurdering, at vandstanden i søen i overvejende grad styres af tilløb og afløb af regnvand fra forsyningens ledninger men også i nogen grad af det generelle grundvandsspejl i området. Antagelsen er, at vandstanden ved store regnvejrsbegivenheder stiger hurtigere i søen, end grundvandsspejlet generelt.

Forvaltningen vurderer, at det ikke kan undgås, at der kommer perioder med høj vandstand i søen, hvilket forværres af, at den anvendes til regnvandsbassin af forsyningen. Det er givet, at omfanget og varigheden af oversvømmelser vil kunne mindskes, hvis dimensionen af afløbet fra søen øges. Det bidrager dog formodentlig også til, at der er sumpet i området, at vand fanges i lunker uden for stien og på stien efter oversvømmelse. Ligeledes, kan det ikke afvises, at nogle af lunkerne uden for stien stammer fra opstigende grundvand, af nedbør eller af vand, som strømmer til på overfladen fra Søvej.

Ud over problemerne med oversvømmelse, medfører tilledningen af regnvand via

forsyningens ledning også, at søen tilføres store mængder næringsstoffer og miljøfremmede stoffer (bl.a. olie). Dette medvirker til algevækst og fiskedød i søen i perioder, samt at der er ekstra omkostninger forbundet med at bortskaffe sediment i forbindelse med oprensning af søen. En olieudskiller vil kunne afhjælpe problemet med oliestoffer, men ikke de øvrige forureningsproblematikker.

Kommunen har kontaktet Vesthimmerlands Forsyning og forespurgt om forsyningen kan bidrage til en løsning, f.eks. ved at øge dimensionen af afløbet. Forsyningen er af den opfattelse, at søens hovedformål er regnvandsbassin, og at hovedårsagen til oversvømmelserne af stien er, at kommunen har indrettet faldet rundt om søen forkert bl.a. i forbindelse med etablering af stien. Forsyningen påpeger desuden, at det vil være meget omkostningsfuldt, at ændre afløbet fra søen, da der skal graves over en længere strækning og da ledningen bl.a. går under en garage. Desuden er forsyningen af den opfattelse, at problemerne med vandstand og forurening ikke er sammenhængende, og forsyningen erklærer sig villig til at etablere olieudskiller ved tilløbet. Forsyningen understreger at også nedbør og overfladeafstrømning fra Søvej er medvirkende årsag til forhøjet vandstand.

Kommunen kan relativt let løse problemet med fald på stien. En endelig afklaring af mulige løsninger på problemerne derudover vil kræve en mere udførlig teknisk analyse, som med fordel kan gennemføres i samarbejde mellem kommunen og Vesthimmerlands Forsyning, eventuel med inddragelse af ekstern ekspertise.

Konklusionen er. at en ændring af forholdene i Søanlægget vil være forbundet med betydelige udgifter for Vesthimmerlands Forsyning og/eller kommunen.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: