VESTHIMMERLAND: – Det er derfor med vilje, at der ligger større træstammer, grene og sten i Herredsbækken og masser af grus i Bruså, fortæller naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune, Karin Winther.
Forleden havde Peter Krogh Madsen, der er Vesthimmerlands Kommunes åmand, besøg af elever fra Skovskolen på Djurs, som i et led i deres uddannelse havde et forløb om vandløbsvedligeholdelse og vandløbsforbedringer.
– Det er ikke første gang Skovskolen udfører praksisuddannelse i Vesthimmerland og vi er altid meget glade for deres besøg, da vi fra tidligere arbejde kan se, at det gør en forskel, siger Karin Winther.
Etablering af gode gydesteder
Denne gang skulle de først udlægge grus og etablere gode gydesteder i Bruså ved De Himmerlandske Heder. Det er vigtigt, for når ørrederne trækker op i vandløbet ude fra fjorden, er det afgørende, at hun ørrederne kan finde steder med grus. Her graver hun en gydegrube ved at lægge sig på siden og slå kraftigt med halefinnen. Derved hvirvles sten og grus op, så der opstår en fordybning i bunden. Her lægger hun sine æg, hvorefter hanfisken kommer og spreder sæd inden hunnen igen dækker dem til. Og så er det bare at håbe og vente til foråret, hvor æggene udklækkes og forhåbentlig livligt fiskeyngel ses i vandløbet.
I Herredsbækken ved Gislumvej, skulle eleverne bygge skjul til både store og små ørreder ved udlægning af ris og grene. Det gør de fordi rovdyrene har sværere ved at fange dem, når de har steder at skjule sig.
Der blev også banket træpæle i bækken, også kaldet grødepæle, hvor afskåret grøde naturligt vil samles, så der kommer en slags tag over vandløbet, som også giver et godt skjulested for både store og små ørreder.
Der blev også udlagt store træstammer. Disse bevirker, at der kommer turbulens og dynamik i bækken og det er også her, at isfuglen kan sidde og skue ud over vandløbet.
De døde grene og stammer er også et vigtigt levested for åens smådyr, som igen er vigtige fødeemner for åens fisk. Man får derfor et mere rigt økosystem i åen, ved at sikre at der er sådanne ting i vandet.
Inden arbejdet gik i gang, kunne Peter Krogh Madsen og eleverne fra Skovskolen konstatere, at der var en stor gydning i det grus der blev lagt ud sidste år, lige nedenfor udløbet fra Tvebjerg Sø – så der kommer forhåbentlig små ørreder og bor i de nye skjulesteder allerede til foråret, når æggene klækker.
Gør en forskel
Karin Winther fortæller: – Vi ved det gør en forskel med disse tiltag i vandløbet, det så vi i eftersommeren, hvor Finn Sivebæk, der er fiskeplejekonsulent ved Danmarks Tekniske Universitet elfiskede i bl.a. Herredsbækken. Her vrimlede det med småfisk de steder, hvor tidligere elever havde etableret skjulesteder. Vi glæder os allerede til at følge udviklingen til foråret, for som Finn Sivebæk siger: “Enhver forbedring kvitterer fiskene hurtigt og positivt på”