150 tons mad- og drikkekartoner er sendt til genanvendelse

VESTHIMMERLAND: I løbet af indkøringsåret 2023 blev der sendt 150 tons mad- og drikkekartoner til genanvendelse.

-Et resultat der overskred både vores egne og branchens forventninger, siger direktør for Vesthimmerlands Forsyning, Morten Aaby Nielsen og fortsætter:

At borgerne i Vesthimmerland i løbet af det første år har taget så positivt imod den nye affaldstype og overhalet prognoserne, hviler i høj grad på tre faktorer.  Først og fremmest en fantastisk opbakning fra borgerne, som igen og igen viser en imponerende vilje til at bidrage til miljøet. Derudover har en klar og tydelig kommunikation fra alle vores medarbejdere været afgørende. Og endelig har vores differentierede tilgang til affaldshåndtering spillet en væsentlig rolle; ved at indsamle affaldstyperne hver for sig, sikrer vi, at genanvendelsesprocessen er så effektiv som mulig. 

Morten Aaby Nielsen, direktør for Vesthimmerlands Forsyning

Hvad sker der med mad- og drikkekartonerne?
Efter indsamling sender Vesthimmerlands Forsyning alle mad- og drikkekartoner til et modtageanlæg i Danmark, hvorfra de afsættes til oparbejdning i Sverige. På fabrikken i Sverige gennemgår de en avanceret proces, hvor kartonfibre adskilles fra plast- og aluminiumsfolier. De genanvendelige kartonfibre anvendes til fremstilling af nye kartoner og papemballager, mens plast- og aluminiumsfolierne energiudnyttes på fabrikken. Kartonfibrene fra mad- og drikkekartoner er af høj kvalitet og kan genanvendes mange gange. 

Sådan håndteres mad- og drikkekartoner
Når det kommer til affaldssortering, er det vigtigt at vide, hvordan man håndterer mad- og drikke kartoner korrekt. En mad- og drikkekarton er lavet af en blanding af karton og enten plastfolie eller alufolie som forhindrer væske i at trænge igennem.

Eksempler på mad- og drikkekartoner er de kartoner, der har indeholdt mælk, fløde, A38, juice samt bønner, flåede tomater og kikærter.

Når man smider mad- og drikkekartoner ud, skal man sørge for at de er tomme. Ideelt set så tomme, at man kan holde dem over hovedet uden at noget drypper. Kartonerne må gerne foldes efter de er tømt. Hvis der er et plastik skruelåg, må det gerne skrues på igen. 

Mad- og drikkekartoner, skal lægges løst ned i affaldsbeholderen. Man kan godt samle dem i poser inde i køkkenet, men de skal ud af posen, når de smides i affaldsbeholderen. 

FAKTA:
Beregninger viser, at en kommune som Vesthimmerland, vil kunne indsamle 144 ton mad- og drikkekartoner om året, hvor potentialet teoretisk set ligger på 216 ton. Potentialet repræsenterer den maksimale mængde, man kan ind samle, hvis alle borgere afleverer alle deres tomme mad- og drikkekartoner til genanvendelse.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: