HVALPSUND: Friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund er kåret til landets bedste plejehjem. Det blev afsløret her til formiddag, hvor landsorganisationen Danske Seniorer var omkring Hvalpsund for at overbringe den fornemme hæder, som er gået til Hesselvang gennem en afstemning.
Per K. Larsen, som er landsformand for Danske Seniorer, mener, at afstemningen er et klart signal til politikerne om, at plejehjemmene skal have større frihed.
– Fire af de fem plejehjem, der gik videre til den endelige afstemning, er selvejende institutioner med engagerede bestyrelser. Vi læser det som, at de frie plejehjem udnytter den frihed, de har, til at indrette sig, så borgerne i området synes, at de er Danmarks bedste, siger han.
Afstemningen blev skabt som reaktion på de mange beretninger om dårlige forhold på danske plejehjem, der med mellemrum dukker op.
Jeg har glædet mig til at komme her i dag
-Jeg har glædet mig meget til at komme i dag, lød det fra Per K. Larsen.
Fra de spændte tilhørere på Hesselvang lød det straks: -Det har vi også!.
For på Hesselvang vidste man i torsdags, selvom det skulle holdes hemmeligt til det sidste, at noget stort var i vente. Derfor var fællesrummet fyldt med beboere, personale, pårørende, bestyrelserne for Friplejehjemmet og Hesselvangs Venner samt de mange frivillige hjælpere. Spændingen var svær at holde, klapsalver var der rigelig af og flagene blev holdt klar.
Men først skulle Per K. Larsen fortælle om baggrunden for hans besøg i Hvalpsund.
Vi blev optaget af det med plejehjem
Danske Seniorer er en organisation der har sine rødder tilbage i 1926 i Randers, hvor den blev stiftet af nogle lokale pensionistforeninger. Vi er i dag 400 lokale pensionistforeninger over hele landet og vi er 80.000 medlemmer.
Vi blev optaget af det med plejehjem, fordi vi ude i vores medlemsskare spurgte: Hvad lever I for?, Hvad kan I godt lide? og hvad vil I nødigst?. Det vi opdagede var vigtigst, var nærvær, aktivitet, fællesskab med andre og at tage ansvar for hinanden. Noget af det man slet ikke ville, var at komme på plejehjem. Det forskrækkede os ret meget!. For på et eller andet tidspunkt kommer mange af os der jo. Det kan ske sent i livet eller tidligt i livet, men det sker for langt de fleste af os.
Derfor tog vi i Danske Seniorer handsken op. Vi må gå efter noget der er godt, og kigge efter de steder hvor folk gerne vil hen. Så må vi lære af dem, og prøve at få politisk indflydelse på landsplan – og lokalt til at påvirke de plejehjem der er i den retning.
Har lige nu politisk bevågenhed
Og det er noget der får en særlig drejning i denne tid, hvor der er kommunalvalg og hvor der er ret stor interesse blandt kommunalpolitikere for at lave noget der godt for os der bliver gamle. Det kan godt være at vi bliver gamle og svækkede, men vi har stadig kræfter til stemmesedlen. Og vil tæller over 1. mio. vælgere her i landet. Så det er noget der bliver lyttet til, når der kommer nogle som os, og fortæller hvad vi godt kan tænke os. Det er ikke altid vi får det vi gerne vil have, men vi kan i hvert fald præge i den retning.
Medlemmer skulle pege på de plejehjem de gerne vil ind på
Vi bad derfor, i Danske Seniorer, vores medlemmer ude i landet pege på et plejehjem de gerne selv ville ind på. Det er vigtig at påpege, altså et plejehjem, man gerne selv vil ind på, og som man ikke er bange for at komme ind på. Vi fik omkring 200 forslag, mange gik på de samme plejehjem. Vi havde derefter en meget vanskelig udskilningsrunde hvor vi fokuserede på fem plejehjem – et i hver region – og Hesselvang var et af dem og blev valgt for Nordjylland
Jeg kommer fra København og jeg er ikke uvant med, at man skal til Jylland for at finde de gode fornyelser. Det kommer sikkert heller ikke bag på jer. Med min erfaring, ved jeg, at skal man se noget nyt og som er lokalt baseret, så skal man tage til Jylland, man finder ikke ret meget i København, desværre.
I har gjort noget som er anderledes – og godt
Og så kommer vi her på Hesselvang. Og hvad oplever vi så. Vi kommer ind i en have, vi ser musikinstrumenter, vi møder glade mennesker, vi ser hvor mange mennesker der møder op for at være med her i dag. Vi tænker, hvad er det der sker her?.
Vi føler virkelig, at der er sket noget her som er anderledes, end det vi ellers kender. I København kender vi til kommunale plejehjem, vi kender til selvejende institutioner og vi kender til friplejehjem som er drevet af store udenlandske kapitalfonde.
Lokale kræfter går forrest
Vi kender overhovedet ikke det som I har lavet her, hvor I er gået sammen nogle lokale kræfter, og har lavet det som I gerne vil have som jeres plejehjem. Det er virkelig en stor oplevelse at komme her, og mærke hvor meget kraft der er, når man går sammen lokalt og hvor meget man kan skabe i fællesskab.
Det er selvfølgelig også en fordel at grundene er lidt billigere og man kunne købe ejendommen her for 700.000. Det er der ikke mange steder man kan.
Det kan andre lære af
Men selve tanken om at gå sammen og få skabt noget i fællesskab, det bør være noget der kan spredes til hele landet. Jeg kan love jer for, at det noget vi vil fortælle rigtig mange om og få ind i den kommunale valgkamp, så man ser værdien i at man har lokale kræfter til at skabe stedet, har lokale kræfter til at gå ind i bestyrelsen, og folk som kærer sig om hinanden til at være omkring plejehjemmet.
Lokal ledelse med frihed
I har også rigtig mange frivillige til at passe stedet her. I har slet ikke de samme snævre faggrænser som man typisk har på et kommunalt plejehjem. Blandt de fem nominerede plejehjem har vi et enkelt kommunalt, så det kan godt lade gøre at have et kommunalt plejehjem der fungerer godt, men det er svært. Det er langt lettere at gå til. hvis man har en bestyrelse der aktivt bakker op om den linje som ledelsen har, og hvor ledelsen giver nogle frihedsgrader, så man ikke skal gå op igennem de forskellige lag der er i en kommune. I kommunerne hører pleje, bygninger og mad nemlig under forskellige afdelinger, og derfor skal der træffes beslutninger mange steder.
I har skabt jeres eget – som I vil have det
I skaber jeres eget og det som I gerne vil have. Jeg kan godt forstå, at der er mange der foretrækker at komme hertil. Jeg meget spændt på, hvordan vi kan få de ting som virker her, til at virke ligeså godt andre steder i landet. Jeg er helt sikker på, at det som I har lavet her, kan blive et rigtig godt eksempel på hvad andre godt kan tænke sig.
I må forberede jer på opmærksomhed
I må forberede jer på at I får lidt flere besøgende. Og I får måske også lidt flere stillingsansøgninger, når I nu får denne omtale. Jeg vil også opfordre lokalpolitikerne til at besøge Hesselvang og møde de ansatte og frivillige, der gør deres for, at alle, trods alder og skrøbelighed, får aktive liv og oplevelser.
Jeg er meget stolt og glad for at få lov at komme og overrække jer det bevis, der er lavet på at det faktisk er jer der har vundet konkurrencen om Danmarks bedste plejehjem.
Herefter lød der stor jubel fra salen, og der blev viftet med flagene som en stor forløsning på spændingen.
Pengepræmie fulgte med titlen.
Per K. Larsen fortsatte: På diplomet står der: I er Danmarks bedste plejehjem 2021. Kåret af landsorganisationen Danske Senioreres medlemmer. Og så får I også en gave fra os. Den får I ind på kontoen. I får 20.000 kr. til en fest.
LÆS OGSÅ: Friplejehjemmet Hesselvang er kåret som Danmarks bedste
LÆS OGSÅ: Tak for titlen, Danmarks bedste plejehjem
LÆS OGSÅ: Hesselvang – Vi har været på en spændende lang rejse
LÆS OGSÅ: Hesselvang har arvet seks-ciftet beløb til ”tant og fjas”
LÆS OGSÅ: Beboere på Hesselvang – Vi er endt i smørhullet!
Det, der bl.a. er fremhævet om Friplejehjemmet Hesselvang, er:
Hjemmets vision er, at ”Alle skal få de oplevelser, de kan”
Det er meget vigtigt for bestyrelsen, at alle ansatte forstår, at hver beboer kommer med en identitet, en personlighed. ”Den skal de leve videre med og blive respekteret for.”
Hesselvangs leder Pia Nielsen er flittig til at give medarbejderne ros og anerkendelse for deres iderigdom, deres respekt for de ældres ønsker og for deres fleksibilitet.
Tingene kan lade sig gøre, fordi de ca. 40 frivillige og bestyrelsesmedlemmer stiller op igen og igen.
Medarbejderne har friheden til at komme med en ide og udføre den. ”Her er ikke langt fra idé til handling, og bestyrelsen er hurtige beslutningstagere”, siger tillidsmanden, Conni Rosengreen.
De ansatte skal have etikken i orden og være villige til at hjælpe med at passe de kæledyr, beboerne må tage med.
FAKTA om Friplejehjemmet Hesselvang
Friplejehjemmet Hesselvang er et selvstændigt plejehjem med egen bestyrelse uden kommunale bindinger og tidsstyringer.
Der er 24 handicapvenlige lejligheder med udgang til egen terrasse og 24 beboere.
Beboerne må medbringe deres husdyr.
Der er 32 medarbejdere.
Der er ca. 40 frivillige.