VESTHIMMERLAND: I Vesthimmerlands Kommunes netop vedtagne budget for 2024 er der afsat kr. 500.000 til selskabsdannelse og solceller på de kommunale bygninger.
I budgettet står der: Der igangsættes en proces med henblik på etablering af et eller flere selskaber, der medvirker til at fremme solceller på de kommunale bygninger.
Som bekendt har en del af de kommunale bygninger såsom haller og rådhuset i Aars flade tage som er meget velegnede til solceller. Det er også noget kommunens Klimaudvalg har peget på.
Men det er egentlig byggeriet af Svømmecenter Vesthimmerland og mulige energioptimeringer der har startet forslaget i Byrådssalen.
På et Byrådsmøde forleden startede Kirsten Moesgaard (VesthimmerlandsListen) debatten efter at der var blevet indstillet en ekstrabevilling til solceller på svømmecenter Vesthimmerland.
-Måske vi også skal solceller på den anden svømmehal i kommunen nemlig Farsø, lød det fra Kirsten Moesgaard.
Fra formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Per Nyborg (C) lød det: Jeg kan kun bifalde, at der skal solceller på Dronning Ingrid Hallerne. Vi har i Kultur- og Fritidsudvalget en halv million til hal vedligeholdelse og dem har vi prioriteret til energioptimering. Vi har givet tilskud til LED belysning i flere haller. Det er også en pulje Dronning Ingrid Hallerne er velkomne til at søge ind på. Man selvfinansierer halvdelen selv og den anden del dækkes af puljen. Men jeg gør også opmærksom på, at når vi deler udgiften fifty/fifty så deler vi også besparelsen fifty/fifty. Jeg imødeser gerne en ansøgning fra Dronning Ingrid Hallerne.
Beregninger viser, at solceller på de kommunale tage kan dække op til 10% af forbruget – men kun når solen skinner. For den løsning man har kig på til Svømmecenter Vesthimmerland omfatter ikke batterier til opladning.
Fra borgmester Per Bach Laursen (V) lød det. – I må gerne tage mig til indtægt for dette. Solceller – også dem på svømmecentret er hurtigt forældet. Derfor skal kommunen tænke sig om. Især hvis kommunen har nogle energianlæg, for der vil være faste omkostninger på disse anlæg. Hvis man lytter til hvad der sker, så vil vi få noget meget lavere energipriser på sigt.
Rasmus Wetter (SF) havde en kommentar til dette og afsluttede hermed debatten i Byrådssalen: Vi kan aldrig følge med teknologien uanset hvad vi gør. Jeg synes det er godt hvis kommunen går ind i det her. Jeg vil råde alle til at gå ind og se Furesø kommunes solceller på tagene, for de gør det muligt, og så er der en god forretningsmodel. Jeg synes vi skal gå forrest – også med de gamle kommunale bygninger.
/cf