Skolebestyrelser skal sættes fri og tage flere beslutninger for deres skole

VESTHIMMERLAND: Det blev til over 3 kvarters drøftelse, da Byrådet i torsdags på sit møde, havde Christianborgs udspil om Folkeskolens nye kvalitetsprogram på dagsordenen.

Frihed og Fordybelse
Kvalitetsprogrammet går under overskriften “Frihed og Fordybelse” og det betyder frisættelse af folkeskolen og frihed til skolebestyrelserne. I kvalitetsprogrammet indgår bl.a. også juniormesterlære og erhvervspraktik, som Vesthimmerland allerede har gode erfaringer med.

I Vesthimmerlands lægges der sågar op til at udvide juniormesterlæreren (nuværende EUD 8-9)til to klasser på Hornum skole.

Kvalitetsprogrammet har været i høring hos skolebestyrelserne og medarbejderudvalget og af høringssvarerene er der overordnet enighed om, at det er det man vil.

Børne- og Familieudvalget har indstillet 5 punkter til Byrådet

1.Skolerne skal screene elever i 1. klasse for tegn på høj begavelse, som skolens leder formoder har en høj begavelse. Screeningen kan udskydes til 2. klasse
2. Følgende centrale krav afskaffes: Gennemsnitligt 45 minutters bevægelse om dagen, Lektiehjælp og faglig fordybelse, Fuld kompetence dækning i indskolingen, Projektopgaven i 9. klasse.
3. Skolerne kan selv udarbejde læseplaner, som uddyber læreplanerne.
4.  Mulighed for karakterer fra 6. og/eller 7. klasse
5. Juniormesterlære

Mere ansvar til skolebestyrelserne
Drøftelserne ledte derfor hurtigt hen på Skolebestyrelsernes fremtidige opgaver og ansvar.

SF’s Erik Bernth lagde ud med at sige, at han ud fra høringssvarene kunne læse, at Løgstør og Vestrup skoler er bekymret for om de skal tage ansvaret.

Konservatives Signe Nøhr, medlem af Børne- og Familieudvalget, hvorunder skolerne hører, havde en anden opfattelse: – Frihed og fordybelse er overskriften på det her kvalitetsprogram. Vi har læst, at det skal gives til skolebestyrelserne, mens andre kommuner har læst at det skal gives til byrådet. Vi synes, at vi skal gribe den mulighed. Vi har tidligere hørt fra skolebestyrelserne at deres arbejde godt kan blive lidt kedeligt i den forstand at beslutningerne enten er truffet i Byrådet eller i Folketinget. Nu har vi muligheden for at sende mere ansvar ud til skolebestyrelserne. Det betyder naturligvis ikke at politikere og forvaltningen skal holde sig helt ude af det. Vi skal hjælpe dem og klæde dem på til de her nye områder. Det kan selvfølgelig være, at der vil være nogle forældre der vil være utilfredse med det der træffes i skolebestyrelsen. Det følger med arbejdet – det kender vi også som politikere. Men skolebestyrelserne har selv tilkendegivet, at de ønsker det større ansvar, og det skal vi give dem muligheden for.

Giv dem frihed og tillid

Venstres Lars Andresen, der ligeledes sidder i Børne- og Familieudvalget, sagde: – Frihed til skolebestyrelser det har vi savnet i mange år. Der er ord der følger med frihed, det er tillid til at de gør det rigtigt godt. Derfor skal vi ikke ringe til dem (skolebestyrelserne – red) ligeså snart de finder på noget andet. Det kan være at de finder på nogle spændende konstellationer. Med de nye muligheder kan det også ske, at det giver noget mere vitalitet ude i skolebestyrelserne og vi måske kommer til at opleve noget som vi i dag sjældent ser, nemlig kampvalg.

Vi kan også komme til opleve at vi får nogle forskelligrettede folkeskoler. Det kan være spændende. Det behøver ikke altid at være skåret over den samme læst. Det kan være, at de i de på de mindre skoler siger ”Vi kan godt tænke os at gå den her vej”. Jeg håber vi kan stemme for det her!.

Jens Chr. Pedersen (S), ligeledes medlem af Børne- og Familieudvalget gjorde opmærksom på, at Byrådet ikke skal beslutte vedr. karakterer i 6 klasse, det skal skolebestyrelserne.

Vi mener de bedste beslutninger bliver truffet af dem der har hverdagen tættest på. Det giver også håb om at flere ønsker at deltage i arbejdet. Der er sat penge af til kompetenceløft. Det betyder skolebestyrelserne bliver endnu bedre sparingspartnere for skolelederne for at skabe den bedst mulige skole for eleverne.

Mere engagement ved medbestemmelse
Formand for Børne- og Familieudvalget, Inger Nielsen, lagde også et godt ord ind for mere ansvar til skolebestyrelserne:
-Vi skal tage beslutning om disse bestemmelser skal lægges ud til skolebestyrelserne. Vi har dygtige ledere og vi har allerede nu skolebestyrelser, der siger det vil vi gerne. Vi tror det bliver nemmere at engagere nogen til at komme ind i skolebestyrelsen, når vi kan være med til at bestemme hvad der skal ske på vores egen skole.

Har man taget en forkert beslutning i sin egen skolebestyrelse kan man hurtigt lave det om i stedet for at Byrådet laver beslutninger for alle skoler. Det er ikke sikkert det er godt for alle. Skolebestyrelser gør det der er bedst for deres egen skole. Det er det de er valgt til.

Forskellighed på skolerne gør ikke noget
Vestres Kurt Friis var enig: -Det gør ikke noget at der forskellighed i vores kommunale skoler. Det kan medføre at nogle børn flytter, men det er vel ikke anderledes end hvis de flytter til en privat skole. Man skal have lov til at flytte til en anden kommunal skole fordi de måske gør det lidt anderledes end andre.

Konservatives Jeppe Korreborg, medlem af Børne- og Familieudvalget sluttede drøftelserne af med at sige: – Hvis det skulle ske at give noget konkurrence mellem skolerne, så er det da kun positivt. Det kan være med til at sætte lys på det der fungerer godt, og være med til at sprede det ud. Hvis der er noget der ikke fungerer, tror jeg skolebestyrelsen rimeligt hurtigt finder ud af det og ændrer på det.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: