Prioritering af VE-ansøgninger

VESTHIMMERLAND: Som bekendt har Vesthimmerlands Kommune modtaget hele 12 ansøgninger på opstilling af VE-anlæg.

Det har sat kommunen på noget af en opgave at vælge iblandt ansøgningerne, da langt fra alle ansøgninger kan imødekommes.

Før sommerferien havde Teknik- og Miljøudvalget inviteret ansøgerne til et temamøde hvor ansøgerne kort og præcist skulle fortælle om deres projekter.

10 projekter er videre til prioritering
Efter at have gennemgået alle projekter, om de falder indenfor de kriterier som Vesthimmerlands Kommune har opstillet, så kigges der i første omgang nærmere på projekterne: Solcelleanlæg ved Strandby, Vind- og Solcelleanlæg ved Svingelbjerg, Vind- og Solcelleanlæg Svoldrup Kær v. WindEstate, Vind- og Solcelleanlæg nord for Svoldrup Kær v. BioCirc, Vindmølleanlæg i Nørrekær Enge ved Eurowind, Solcelleanlæg i Nørrekær Enge ved Agri Nord, Biogasanlæg i Nørrekær Enge ved Agri Nord, Solcelleanlæg syd for Nørrekær Enge ved Sct. Jørgen Energi.

Herudover er der 2 yderligere anlæg, som har været i proces nogen tid før den samlede ansøgningsrunde. Det drejer sig om Solcelleanlæg ved Mosbæk og Vind- og Solcelleanlæg i Svoldrup Kær etape I. Disse 2 projekter er sagsbehandlet uden hensyn til de øvrige ansøgninger.

I forhold til de nuværende nationale målsætninger om 4 dobling af VE produktionen på land, vil de nævnte anlæg ved fuld indfrielse betyde, at Vesthimmerlands Kommune leverer 6,7 % af målsætningen på vindstrøm og 11,5 % på solcellestrøm. Udbygningen med alle de fremhævede projekter, vil betyde en væsentlig el eksport over kommunegrænsen. Der skal dog i dette tages højde for, at der i fremtiden vil ske en større elektricificering af energisystemet, hvorfor elforbruget vil stige væsentlig i takt med at elektricificeringen finder sted. Eksempelvis vil implementeringen af et PtX-anlæg i kommunen, betyde et væsentligt større elforbrug.

Der venter politikerne noget af en opgave
Der venter dermed noget af en opgave af politikerne i såvel Teknik og Miljøudvalget og Byrådet, for uanset hvor mange anlæg, der vælges at gå videre med, så er det en indgriben i beboelsesejendomme, natur og det visuelle landskab.

Kigger på anbefalinger fra Grønt Råd
I første omgang vil de kigge på en række anbefalinger fra Grønt Råd som i vidt omfang kan bruges i dialogen om de enkelte projekter med henblik på at skabe merværdi for lokalområdet gennem projekttilpasninger.

Vil nedsætte en politisk dialoggruppe
Desuden anbefaler den kommunale administrationen, som skal behandle de mange ansøgninger, at Miljø- og Teknikudvalget nedsætter og bemyndiger en politisk dialoggruppe til at forsætte de politiske drøftelser med ansøgerne om at forbedre projekterne. Politisk skal det afgøres, hvem der deltager i sådan en dialoggruppe.

Når den politiske afklaring er sket, kan kommunen gå i gang med konkret sagsbehandling af prioriterede projekter. I den forbindelse skal dialoggruppen prioritere hvilke projekter der skal behandles først.   

Højest 4-6 projekter kan gennemføres
Formand for Teknik og Miljøudvalget, Allan Ritter, har tidligere ytret, at der højst kan blive tale om 4-6 projekter. Det er hvad vi kan håndtere i Vesthimmerland, siger han.

I samme forbindelse sagde han også 

-Teknologien går lige nu så hurtigt. Det der for bare to år siden var optimalt, er det nødvendigvis ikke i dag. Vi skal huske på at vindmølle og solcelleprojekter er baseret på 30 år. Altså at man har disse anlæg 30 år frem i tiden – eller mindre, for der kan naturligvis dukke noget op som er endnu mere effektivt.

Jeg er meget optaget af, at grøn omstilling og borgerne skal gå hånd i hånd. Det er os politikere der skal sætte rammerne for dette. Samtidig skal vi også finde ud af hvordan vi får noget ”mønt” ud af det lokalt, ved at stille vores arealer til rådighed. 

VE-anlæg defineres som anlæg, der drives ved at anvende vedvarende energikilder såsom sol og vind, men nogle af ansøgningerne går også videre til biogas og PtX 

Byrådet tidligere har besluttet at Vesthimmerland skal have to energiøer. Én i Nørrekær Enge og én i Svoldrup Kær, men det er altså endnu ikke defineret i hvilket omfang.   

SENESTE LÆSERBREVE OM DETTE EMNE
LÆSERBREV: Gidsler i den grønne omstilling
LÆSERBREV: Solceller på tagene – værn om natur og landskaber!

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: