Over en times debat i Byrådet om centralisering

VESTHIMMERLAND: Byrådspolitikker Lars Rem, har sammen med to øvrige byrådspolitikkere Liselotte Lynge Jensen og Kirsten Moesgaard, bedt om at få et punkt på dagsordenen til dagens Byrådsmøde.     

LÆS OGSÅ: Stop for centralisering når ind i Byrådssalen

Forslaget lyder på at stoppe centralisering og fokusere på decentral, borgernær service.   

Lars Rem forklarede baggrunden: – Jeg tager emnet op på baggrund af økonomiudvalgets møde i juni med forslag om centralisering af kommunens administration og dermed også en nedlægning af administrationsbygninger i både Farsø, Aalestrup og Løgstør.

Jeg blev opsøgt af mange i Farsø. Og der blev egentlig også sagt vil I også tage det fra os!. Jeg sagde, det ved jeg ikke, men jeg synes det fortjener en åbenhed. Jeg har hele tiden været fortaler for, at vi er een kommune og det løber jeg bestemt ikke fra, men det er ikke ensbetydende med alt bliver centraliseret et sted. En kommune har brug for borgernære funktioner. Vi har en nær borgerservice her i Aars, men ikke så mange andre steder, andet end en lille smule i Løgstør.

En nær borgerservice behøver ikke være daglig. Det kan være en gang om ugen. Jeg synes det er sund fornuft, at én administrativ medarbejder kører ud én gang om ugen, end at ti borgere kører fra – skal vi sige Løgstør – til Aars samme dag.

Han tilføjede, at han er med på at samle flere af kommunens funktioner i de samme bygninger, men at centralisere og bygge en ny rådhusbygning til 116 millioner kroner i Aars kan, han ikke stå inde for.

-Når vi skal ud at sælge bygningen i f.eks. Farsø skal vi også ud at finde en ny plads til biblioteket.  Vi skal også tænke på de afledte effekter for erhvervslivet, sagde Lars Rem og fortsatte:

Al den her snak kommer ovenpå et år hvor vi har snakket skolestruktur, plejehjemsstruktur. Det er måske ikke det mest velvalgte tidspunkt at snakke om yderligere nedlukninger samt at sætte endnu et nyt 100 mio kr. projekt i gang. Så min opfordring er at vi stopper denne snak om at centralisere og i stedet får en god snak om de faciliteter vi allerede har.

Også Liselotte Lynge luftede sin modstand mod at samle administrationen: – Det er helt almindeligt at bruge Teams-møder, så i dagens Danmark er det så ligegyldigt, hvor man sidder i dag, så det er vanvittigt at begynde at snakke om et kæmpebyggeri.

Kurt Friis Jørgensen, der er medlem af økonomiudvalget forklarede mødet i juni.  
-Nu har jeg ikke lige hørt nogle Byrådsmedlemmer sige, at vi lukker tre administrationsbygninger og så flytter vi det hele til Aars. Det er rigtigt, at der står i diskussionsoplægget, at det kan være en mulighed. Men jeg vil også godt minde jer om Lars, Liselotte og Kirsten, at I har været med til at vedtage et budget hvori der står at samtlige udvalg har pligt til at kigge på struktur. Jeg og venstre har svært ved at forstille os, at vi går hen og bruger 116 mio. kr. til at bygge en tilbygning til rådhuset her i Aars. Det tror jeg ikke kommer til at ske. Men som udvalg har vi både en ret og pligt til at undersøge strukturen på vores område og om der nogle ting der kan gøres smartere og anderledes. Og det er den proces vi har sat i gang. Det skal ikke være en hovsaløsning og derfor giver vi det et år hvor vi kan undersøge de her ting i Byrådet, i udvalgene og ikke mindst i Økonomiudvalget. Det virker som om at I vil ind og lave en tackling på en demokratisk proces der er sat i gang i forbindelse med budgettet sidste år, hvor alle udvalg skulle kigge på strukturen, svarede Kurt Friis Jørgensen.

Fra borgmester Per Bach Laursen lød det: – Jeg tror, vi kommer til at se en reduktion i administrationen – der kommer robotter, der kan overtage noget af det, vi sidder og laver i dag. Regeringen har besluttet, at vi skal reducere 30 % på Jobcenteret, og jeg kunne godt have tænkt mig, at det også var med i processen, hvad vi skal bruge disse ekstra kvadratmeter til.

Lars Rem gav ikke slip på økonomiudvalgets juni-møde.

-Når jeg nu læser referatet fra jeres møde i økonomiudvalget: ”Rådhusanalyse for nedlæggelse af administrationsbygninger med erstatning af en tilbygning til rådhuset i Aars”

Hvordan vil I som borger i kommunen læse det, hvis i boede i af de berørte byer?. Derfor er det taget op nu. Når der samtidig er vedlagt bilag med beregninger, så vil man regne med, at bygningerne samtidig er ved at blive solgt. Der vil blive bygget et nyt rådhus. Så når borgerne læser det, så kan jeg godt forstå at de siger, nu nedlægger I også rådhusene. Jeg kan også godt forstå dem i handelsstandsforeningerne der læser de her ting og tænker nu forsvinder det her også. Så jeg ville også være dybt bekymret for hvad der egentlig foregår her.

Kurt Friis Jørgensen gav sit svar: Man skal også indrømme sine fejl. Der jo tale om en åben proces og vi bad vores administration om at få lavet det. De havde noget som lagde og man kunne få serveret, og det er egentlig det der står i overskriften. Det kunne vi godt have gjort lidt anderledes. Men hvis vi i Økonomiudvalget havde gået ind for dette, så havde der ligget en indstilling på det i dag. Det gør der ikke og hvorfor?. Det er fordi vi vil have undersøgt nogle andre muligheder. Jeg vil ikke komme med noget facit på det på forhånd. Jeg synes det er forkert.

Jens Chr. Pedersen var enig i at processen er grebet forkert an. -Hvis man læser analysen, så er forudsætningen, at man lukker administrationsbygningerne og sælger dem. Man skal i stedet vende det om og kigge på arbejdsgangene nu – og fremadrettet, og når man så kommer til en konklusion på det, så kan man først begynde at kigge på hvad det betyder for vores kvadratmeter rundt omkring.

Kirsten Moesgaard er enig. -Det er lige præcis den løsning vi efterlyser. Den kan give ro. Men strukturdebatten og beslutningen må ikke tage yderligere et år. Det kan være med til at igangsætte afvikling.

Det var der enighed om fra flere Byrådsmedlemmer. Inklusive Kurt Friis Jørgensen der sagde: -Det skal være en byrådsbeslutning og man tager den inden det når til budgetforhandlinger. Det vil jeg foreslå økonomiudvalget.

Inger Nielsen sluttede den timelange debat af: -Det har været en god debat. Med den skal vi vise, at vi vil hele kommunen, for vi har mange beslutninger vi skal tage det næste års tid. Det er ikke bare rådhuse. Der er også hallerne, VE anlæg. Der er mange store beslutninger der skal tages.

I næste uge har handelsstandsforeninger, udviklingsgrupper m.fl. indkaldt til borgermøder i Farsø, Løgstør og Aalestrup om netop centralisering.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: