Nytårspris til næstekærlig ildsjæl

FARSØ: Alice Skals, Hvalpsund blev her til eftermiddag modtager af Nytårsprisen 2019, forud for årets nytårskoncert i Dronning Ingrid Hallerne, arrangeret af Farsø Kulturråd.  

Siden 2007 er Nytårsprisen hvert år blevet uddelt til personer eller grupper som har gjort sig bemærket kulturelt i Farsøområdet 

Formand for Farsø Kulturråd, Karen Pedersen, der stod for uddelingen startede sin tale med en opremsning. En opremsning i positiv forstand, der vidner om den alsidighed og de mange bedrifter årets modtager har bedrevet.   

-1. Almuemaling, 2 Initiativtager til “Landbohaven” på Plejehjemmet Højgården, 3. Ikonskriver, 4. Initiativtager til opstart af malerkurser i Hvalpsund sognegård, 5. Arbejdsgruppe Friplejehjemmet Hvalpsund, 6. Initiativtager til projekt “Frøsangbakken“ Hvalpsund, 7. Hjælper beboer på hjemmet med opførelse af teaterstykke, 8. Klummer om hverdagslivet på plejehjemmet. 

Alt det og sikkert meget mere har vores nytårsprisvinder bedrevet. Og alligevel var hun meget overrasket, da jeg ringede og fortalte, at vi i Kulturrådet havde besluttet hun i år skulle have prisen.

-Der er da sikkert mange andre der har lavet meget mere og også fortjener det, sagde hun meget beskedent.  

Det startede med almuemaling
Når hun starter ting op er det ikke altid det bliver ved, at det er til hende selv. Da hun startede med almuemaling i sine yngre år endte det i smukke krybbespil, flotte æg og mange møbler. Selvfølgelig endte det med, at hun også gav sig til at undervise i det. 

Så sanse- og erindringshave
”Landbohaven” som er en sanse- og erindringshave på Plejehjemmet Højgården var hun initiativtager til. Første ansøgning blev sendt afsted i marts 2007 og haven stod færdig i 2010.Men det endte selvfølgelig ikke med det. Der var andre der skulle nyde godt af at høre om det vellykkede projekt. Så sammen med andre i gruppen tog hun ud og fortalte om det til flere hundrede mennesker i det ganske land. Korsør, København, Aarhus, Aalborg… 

Ikonskrivning
Så gav hun sig i kast med ikonskrivning. Det har de blandt andet haft glæde af i Svingelbjerg kirke, på Farsø Sygehus, Herregården Hessel og på Galleri Alstrup. 

Malerkurser
Det holdt hun selvfølgelig ikke tæt til kroppen, men underviser nu i ikonmaling. Blandt andet for minikonfirmanderne i Farsø. Hun tog initiativ til at genopstarte ikonkursus i Hvalpsund Sognegård efter at højskolen i Løgumkloster lukkede. Nu er det en tilbagevendende begivenhed hver sommer. 3 gange er det foreløbigt blevet til.
 

I november var der ikonmalekursus på Sognegården i Farsø til stor glæde for deltagerne.
 

Hun har her i efteråret taget initiativ til malerkurser i Hvalpsund Sognehus, hvor der kommer forskellige gæstemalere og underviser hver anden torsdag eftermiddag. Der har vist sig, at være en overvældende interesse for det.
 

En ildsjæl for friplejehjemmet
Hun var selvfølgelig også med i en arbejdsgruppe til opstart af Friplejehjemmet i Hvalpsund. Her er hun ansvarlig for løbende kunstudstillinger. Fortæller historier, gerne lokalhistoriske fortællinger.

 

På et tidspunkt var der en beboer på friplejehjemmet der gav udtryk for hun gik med et lille teaterstykke i hovedet. Hvad gør man så. Jo, man hjælper da med at få det skrevet ned. Laver kostumer, får personale og bestyrelse til at være med til at spille rollerne. En glad beboer.
 

Hun er en god kulturformidler. Skriver små klummer om hverdagslivet på Friplejehjemmet Hesselvang som ind imellem finder vej til Vesthimmerlands lokalaviser.
 

I øjeblikket står den så på projekt “Frøsangbakken” et anlæg i Hvalpsund beliggende ved Friplejehjemmet, men til fri benyttelse for alle borgere i Hvalpsund.  
 

Mon ikke mange af jer her i aften efterhånden har gættet sig til hvem jeg snakker om. Og der er ingen grund til at være beskeden Alice Skals.  
 

Hun fik overrakt Nytårsprisens diplom, et buket blomster og en gave på kr. 500,-. 

Befinder mig godt i fællesskab med andre
Alice Skals takkede:  

-Det er en stor ære at stå her i dag foran så mange mennesker og jeg bliver helt ydmyg over det. 

Kunst, kultur, musik og naturen er ting jeg sætter meget pris på og altid har gjort. Og når man gør det, så kan man ikke holde sig i ro. Så skal man altid være nogle steder hvor der er noget godt at opleve. Og jeg har fundet ud af, at jeg befinder mig rigtig godt i fællesskab med andre. Alene kan man jo mange ting, men fælles sammen med andre – der kan man det hele.

Gode samarbejdspartnere
Det har været rigtig spændende og med gode samarbejdspartnere. Når man nu nævner haven så har jeg jo Dorthe Bredtoft som har været min gode samarbejdspartner i mange år – og Birthe der også sidder her. Så det er dejligt at de også er her i dag.  
 

Med hensyn til ikon skriveriet, så har det også taget lidt om sig. Jeg har jo konfirmanderne i Farsø Kirke. Det er 4. gang at jeg skal til at have dem her i år. Det er rigtigt dejligt, for når man er i fællesskaber så er det også alle aldre uanset om det er børn, unge, dem midt imellem eller ældre mennesker.  Så er det bare skønt det hele.    
 

Inspiration fra højskoler  
Inspirationen til at udfolde mig kunstnerisk henter jeg bl.a. på de dejlige højskoler vi har her i Danmark. Det er fantastisk at være på højskoleophold og ellers drager jeg til Finland – helt op til den russiske grænse, hvor der er nogle munke i et kloster som også kan give noget fra sig. Det er også inspiration. Så det er jo dejlige, dejlige ting, lød det fra Alice Skals.

 


Her får Alice Skals diplom, blomster og pengegave overrakt af Lene Poulsen fra Farsø Kulturråd

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: