FARSØ: Udgangspunktet for den nye model for skadebehandling i Farsø er, at regionen opkvalificerer erfarne sygeplejersker til behandlersygeplejersker
hvormed de opnår kompetencer til at vurdere og behandle mindre skader som syning af flænger, ordinering af enkelte typer medicinering samt bestille røntgenbilleder og blodprøver m.v.
Ud fra den nuværende aktivitet i skadestuen – primært gips, forstuvninger og smårifter – vurderes det, at langt størstedelen af aktiviteten i dag kan varetages af en behandlersygeplejerske.
I den nye model vil der fortsat være back-up fra ortopædkirurgien i Farsø i dagtid (kl.08.00-15.00), ligesom den ortopædkirurgisk speciallæge opretholdes i weekender og på helligdage i tidsrummet 08.00-15.00.
Fra kl. 15.00 – 22.00 vil der alle dage være behov for lægelig bagvagts-backup, da der ikke er ortopædkirurgiske speciallæger til stede på matriklen i Farsø udenfor normal åbningstid. Denne funktion vil blive dækket fra dels optopædkirurgisk vagthavende på en anden matrikel med akutfunktion og dels medicinsk vagthavende i Hobro.
Radiografdækningen i den udvidede åbningstid leveres alle ugens dage gennem rådighedsvagt fra enten egen bopæl eller vagtværelse. Responstiden er aftalt til maksimalt 1 time.
Med en udvidelse af klinikkens åbningstid forventes antallet af patienter at stige med ca. 700 patienter årligt svarende til i alt ca. 3.100 besøg pr. år. Der vil i forbindelse med, at akutklinikken fremadrettet ikke har en læge tilstede, være nogle behandlinger, som ikke længere kan foretages i Farsø. Det drejer sig om patienter med skader omkring skulder/albue samt hofte/knæ. Af den samlede patientmængde udgør disse ca. 160 patienter årligt.
Selve driften af Akutklinikken i Farsø vil ske i samdrift med klinikken i Hobro, der allerede i dag er bemandet med behandlersygeplejersker. Den samlede gruppe af behandlersygeplejersker i Hobro består i dag af en normering på seks, og vil fremadrettet blive opnormeret med 3 ¼ stilling til varetagelse af Farsø. Behandlersygeplejerskerne i Hobro varetager udover arbejdet i Akutskadeklinikken også funktioner i det akut medicinske modtageafsnit (AMA).
Med denne model kan åbningstiden inden for den afsatte økonomiske ramme udvides til kl. 08.00 – 22.00 alle dage. Det betyder en udvidelse på 5 timer på hverdage og 7 timer i weekender og på helligdage. Den udvidede åbningstid i forhold til i dag vil koste kr. 1,5 mio. ekstra om året.
|
Hverdage |
Weekend og helligdage |
Nuværende skadestue |
Åbningstid: 8-17 |
Åbningstid: 8-15 |
Bemanding: Sygeplejerske og medicinstuderende. Back-up fra ortopædkir. i Farsø |
Bemanding: Sygeplejerske og speciallæge |
|
Ny model: Akutklinik |
Åbningstid: 8-22 |
Åbningstid: 8-22 |
Bemanding: Behandlersygeplejerske. Back-up fra ortopædkir. i Farsø kl. 8-15. Øvrig tid anden ortopædkir. afd. med akutfunktion. Back-up fra medicinsk afd. Hobro |
Bemanding: Behandlersygeplejerske samt speciallæge kl. 8-15 Back-up fra ortopædkir. afd. med akutfunktion. Back-up fra medicinsk afd. Hobro |
*Der vil fortsat være radiograf tilstede på hverdage kl. 8-17 og weekend og helligdage kl. 8-15. I den resterende åbningstid vil der være en radiograf i rådighedsvagt fra enten egen bopæl eller vagtværelse.
Rekruttering og uddannelse af behandlersygeplejesker
Det er en forudsætning for det nye set-up i Akutskadeklinikken i Farsø, at der kan rekrutteres behandlersygeplejersker. Den nuværende rekrutteringssituation er imidlertid vanskelig. Der er et begrænset antal uddannede behandlersygeplejersker, samtidig med at der stor efterspørgsel på dem, blandt andet fra Praksisområdet, hvor der er andre lønforhold og arbejdstider.
Det er derfor forventningen, at regionen skal uddanne nye sygeplejersker til stillingerne. Behandlersygeplejerske-uddannelsen retter sig mod sygeplejersker med mindst 2 års erfaring fra en akutmodtageafdeling samt bestået basismodul i akutsygepleje. Uddannelsen består af minimum 60 lektioners teoretisk undervisning samt 360 timers klinisk uddannelse gennem klinisk arbejde i egen afdeling. Uddannelsen tager 6 måneder.
Fra godkendelse af den nye model til idriftsætning vil der derfor gå ca. 9 måneder; herunder 3 måneder til rekruttering af sygeplejersker og efterfølgende 6 måneder til efteruddannelse.
LÆS OGSÅ:
Skadestue bliver til Akutklinik
Er løsningen god nok?
LÆSERBREV af Pia Buus Pinstrup Kongens nye klæder
LÆSERBREV af Mogens Ove Madsen Det vitterlige vås!