Naboer informeret om planer om udvidelse af biogasanlæg

HOLME: Sidste tirsdag havde BioCirc Vesthimmerlands Biogas inviteret naboer og andre interesserede fra lokalområdet til informationsmøde på biogasanlægget i Holme for at informere om planerne for udvidelsen af Vesthimmerlands Biogas.

Tæt på 100 dukkede op
Det blev et tilløbsstykke. Tæt på hundrede dukkede op. Direktør og driftsleder Ditlev Høgh var således nødt til at dele de fremmødte op i to hold, et hold blev informeret i fællesrummet, mens det andet hold fik en rundvisning på anlægget.

Informationerne gik på en større udvidelse af biogasanlægget samt anlæggets intentioner om CO2-fangst.

Her ses en visualisering af hvordan Vesthimmerlands Biogas vil se ud efter udvidelsen.

Betydelig udvidelse af anlægget
BioCirc Vesthimmerlands Biogas har netop indsendt en ansøgning til Vesthimmerlands Kommune og Miljøstyrelsen om at gå fra 500.000 tons biomasse til 2. mio. tons biomasse. Selvom den øgede biomasse kun giver en begrænset stigning i produktion af biogas, så er det for at imødekomme det lokale landbrug med klima- og miljøudfordringer.

En CO2 afgift på dansk landbrug vil give landmænd behov for at komme af med gylle og dybstrøelse til et biogasanlæg for at mindske CO2 afgiften.

På Vesthimmerlands Biogas mærker man allerede nu at de varslede CO2-afgifter får landmændene til at henvende sig. For at kunne imødekomme landmændene er en udvidelse af anlægget nødvendig for at gøre det muligt at tage imod de stigende mængder. Efter en udvidelse vil Vesthimmerlands Biogas være Danmarks største anlæg. 

Efter udvidelsen vil majs ikke længere indgå i produktionen, den vil kun bestå af gylle, dybstrøelse og slagteriaffald, som indleveres fra lokalområdet, som Vesthimmerlands Biogas betegner som Vesthimmerlands Kommune og dele af Mariagerfjord og Rebild Kommuner. Der er ikke andre biogasanlæg i området der kan optage de samme mængder.

I dialog med lokalområdet
Da anlægget udvides betragteligt ønsker Vesthimmerlands Biogas at indgå i dialog med lokalområdet.

-Vi ønsker en åben og konstruktiv dialog med lokalområdet om vores planer så vi sammen kan finde gode løsninger, lød det fra Ditlev Høgh.

Vesthimmerlands Biogas vil derfor også fremadrettet afholde informations- og dialogmøder, som det sidste tirsdag.

Flere nye anlægsenheder og bygninger
Som det fremgår af skitsen består udvidelsen af flere nye anlægsenheder og bygninger. Udvidelsen bliver mod Farsø, og den tilbageværende bebyggelse fra Mariegaard (stuehuset) og et fodermesterhus nedrives. Tanke og haller markeret med blåt på skitsen er udvidelser.



Det er især større kapacitet til modtagelse af dybstrøelse der bliver brug for. Derfor opføres der nye haller til modtagelse af gylle og dybstrøelse, som opføreres mod Holmevej. Der vil også blive etableret en ny udkørsel til Holmevej.
Da processen varer på biogasanlægget varer 45-47 dage, er der brug for flere reaktorer og efterlagertanke. Dem vil der blive opført i alt 16 af, som placeres i det udvidede område.

Biogasudvidelsen kan sikre en lang række gevinster for borgere og landbrug. Eksempelvis kan biogasanlægget efter udvidelsen sikre samlede CO2 reduktioner på over 100.000 tons årligt. Med udvidelsen kan biogasanlægget også tilbyde flere CO2 reduktioner for lokale landmænd, der indleverer gylle til afgasning.  Biogasudvidelsen muliggør også omstilling fra globale højenergi – til lokale landbrugsprodukter. Og endelig vil biogasudvidelse også sikre yderligere arbejdspladser på anlægget i Holme.

100 ansatte på anlægget i Holme efter udvidelse
Ditlev Høgh kunne på spørgsmål fra de fremmødte fortælle, at der efter en udvidelse vil være 100 ansatte på anlægget i Holme, og at følgeerhverv fra lokale virksomheder vil udgøre mindst ligeså mange. Han kunne til sammenligning fortælle, at vindmøller ikke bidrager med lokale arbejdspladser.

Der blev informeret om den videre proces for biogasudvidelsen, som viser at der vil 1-1,5 år indtil udvidelsen (hvis den bliver godkendt) af Vesthimmerlands Biogas i Holme kan gå i gang. Sol og vind (solceller og vindmøller) som der også er planer om, er ikke en forudsætning for udvidelse biogasanlægget. Det er først i forbindelse med et PtX anlæg, som der endnu ikke er søgt om.                

CO2
Infomødets andet formål var at informere om C02 fangst.  I dag udleder Vesthimmerlands Biogas CO2 som et biprodukt fra biogassen, som kan indfanges af et CO2 fangst anlæg. Det vil på sigt være en central del i energien til produktion af grønne brændstoffer. Med fangst og lagring af CO2 kan fortrængningen af CO2 på biogasanlægget øges med 35%.

CO2 vil i fangstanlægget blive komprimeret, poleret og fortættet så det bliver flydende og pumpet til lagerbeholdere.  Det vil i første omgang blive transporteret til lagring under jorden i Ringsted på Sjælland. Men senere når et PtX anlæg er etableret i energiøen Svoldrup Kær, kan det anvendes lokalt i fremstillingen til methanol, som er brændstof til motorer.     

  /cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: