Af: Christina Møller Eriksen, på vegne af Farsø Hjemmesygepleje
Når livets skjorte bliver for kort og man bliver uhelbredelig syg, har man behov for specialiseret omsorg.
Som hjemmesygeplejersker arbejder vi i borgers eget hjem, med mange forskellige sygeplejefaglige problematikker. Her har vi kontakt til borgere, pårørende og tværfaglige samarbejdspartnere både kommunalt og regionalt.
Et af de meget komplekse områder, hvor mange af vores sygeplejefaglige kompetencer kommer i spil, er ved uhelbredeligt syge borgere.
At være i de hjem, stiller store krav til vores kompetencer og ikke mindst vores tætte samarbejdspartneres kompetencer.
Ofte er forløbene multikomplekse, med mange forskelligartede symptomer, pårørende i krise som skal miste deres kære og øget medicinindtag. Forløbene kan nemt blive ustabile og uforudsigelige.
LÆS SVAR FRA ASGER ANDERSEN,FORMAND SUNDHEDSUDVALGET VESTHIMMERLANDS KOMMUNE HER
I de hjem arbejder vi ofte sammen med Det Palliative Team og Afsnit for Lindrende Behandling på Farsø Sygehus.
Den sparring, det nære kendskab og samarbejde som vi i hjemmesygeplejen har med Det Palliative Team og Afsnit for Lindrende Behandling på Farsø Sygehus, kan ikke erstattes af andre.
Samarbejdet er forankret lokalt, er helt unikt og vi har kendskab til hinandens kompetencer, således at borgeren får den bedste sygepleje og lægefaglige kvalitet.
Udover sygepleje- og lægefaglige kompetencer rummer Det Palliative Team og Afsnittet for Lindrende Behandling også fysio -og ergoterapeuter, psykolog, præst og sagsbehandler. Ligeledes faglige kompetencer som vi kan gøre brug af, og som ikke kan undværes i sådanne komplekse forløb.
Bliver livet for svært derhjemme, er der mulighed for at blive indlagt på en af de 6 specialiserede pladser.
På Afsnittet for Lindrende Behandling er der en særlig ro og en nærhed både til borgeren og deres pårørende. Her gøres der alt for at højne livskvaliteten i den sidste tid, og 12 års specialiseret erfaring bringes i spil.
Det bruges også ofte, at borgeren bliver indlagt til symptomlindring og- eller symptomkontrol. Ved en indlæggelse kan man have borgeren under observation døgnet rundt, og derved hurtigere justere medicinen ind, så borgeren igen kan blive udskrevet til eget hjem og få en god periode i det alvorlige sygdomsforløb.
Når man indlægges på afdelingen, har personalet kendskab til den enkelte borger, og borgeren har den samme behandlingsansvarlige læge som i hjemmet. Det giver et samlet gennemsigtigt forløb.
Ved at indlægge en uhelbredelig syg borger på Afsnittet for Lindrende Behandling undgår man en uhensigtsmæssig akut indlæggelse på Akut Medicinsk Modtager afdeling, med en ny behandlingsansvarlig læge til følge, som ikke kender til borgeren og dennes behov.
Hvis de 6 specialiserede sengepladser fra Farsø, flyttes til Aalborg Sygehus, forsvinder ånden og kompetencerne. Sengepladserne bliver “spist” af andre, også nødvendige indlæggelser og de uhelbredeligt syge borgere, som behøver specialiseret pleje i den sidste tid, bliver indlagt på sygehuset hvor der er plads og ikke efter behov. Det vil skabe utryghed og manglende rød tråd, da forløbene i forvejen er svære, og mange af de pårørende er meget sårbare.
Et terminalt forløb skal lykkedes og forløbet skal være et godt trygt forløb for borgeren og dennes pårørende. Der er kun en mulighed for at skabe de rigtige rammer, når man skal afslutte livet. Den kan ikke gøres om og den mulighed skal vi i sundhedsvæsenet ikke forpasse pga. besparelser.
Derfor er det vigtigt, at vi fremover som minimum fastholder den nuværende organisering på Palliationsområdet i Region Nordjylland.
Så kære beslutningstagende på “spare området” i Region Nordjylland,
Hvordan ville I gerne have det, hvis I stod og skulle miste en af jeres kære, eller hvis jeres skjorte bliver for kort?