Lokalhistorie har gjort sit indtog i Thits Mindestue

FARSØ: Sidste efterår fik Thit Jensens Mindestue muligheden for at købe et maleri udført af maleren Hans Deuvs(1887-1916), som var lillebror til Thit og Johs. V. Jensen.

Her til eftermiddag blev maleriet afsløret i Thit Jensens Mindestue ved en lille sammenkomst.

Formand for Thits Venner, Inge Yde Frederiksen sagde i sin tale:
– Vi skønnede, at maleriet ville have relevans for Mindestuen, dels på grund af maleren, dels fordi pigerne på maleriet er lokale.  

De to af pigerne, Meta og Agnes, er døtre af tidligere slagtermester Christian Rasmussen Brix og den sidste pige er datter af en lokal købmand (formentlig Heidemann).  

Christian Rasmussen Brix kom til Farsø i begyndelsen af den 20 århundrede efter at have reageret på en annonce i den lokale avis, hvor man søgte en slagtermester.  

Han og hans kone var kendte i byen for at være meget hjælpsomme overfor alle, som havde det svært. Han kørte bl.a. ud med kurve til de fattige hvert år til jul. Også de omrejsende folk, såsom sigøjnere, blev beværtet med mad, når de kom forbi.  

Han var med i sognerådet, men også i Sparekassens bestyrelse og vist også i menighedsrådet.  

Efter hans død valgte kommunen at hylde ham for hans store sociale indsats ved at opkalde en vej efter ham, C.R. Brix Vej her i Farsø.  

Christian Rasmussen Brix havde 5 børn, tre sønner og altså de to døtre, som er afbilledet på maleriet. Slagterforretningen blev overtaget af hans søn, Peder, som også på anden vis overtog hans roller i byen.  

Sælgeren af maleriet er barnebarn af Christian Rasmussen Brix, som var hendes morfar. 

Inge Yde Frederiksen fortæller, at der nu findes en midlertidig plads i Thit Jensens Mindestue til maleriet. Der findes også andre malerier i mindestuen malet af Hans Deuvs, en bror som Thit Jensen skønnede højt. 

Når Thit Jensens Mindestue og Johs. V. Jensen Museet på et tidspunkt flytter sammen på Johs. V. Jensen Museet, vil netop dette maleri udført af Hans Deuvs indgå i en større sammenhæng.  


Medlemmer af Støtteforeningen til Thit Jensens Mindestue ”Thits Venner” var mødt frem.  

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: