Klima Karla viser vejen for børn i Vesthimmerland – FOTOS

UHREHØJE: En frisk og klog lille pige som hedder Karla skal i de kommende år gøre børn i Vesthimmerlands Kommune mere bevidste om klimahensyn og bæredygtighed.        

Klima Karla er ganske vist ikke en pige i kød og blod, men en oplysende figur som naturvejleder Karin Winther og Naturekspeditionen har med i forbindelse med sine børnerettede aktiviteter og arrangementer.   

Grønne uger
Vi har taget hul på et nyt initiativ for et grønnere Vesthimmerland – nemlig ”Grønne uger”. Ambitionen er, at Grønne uger skal være en årlig tilbagevendende begivenhed i uge 41 og 42, hvor der sættes fokus på grøn omstilling og bæredygtighed, fortæller Karin Winther.

Klima Karla
I år har vi rettet fokus mod klima i børnehøjde med Karla. En figur som jeg egentlig opfandt for nogle år siden i forbindelse med Naturekspeditionen, men som nu er mere aktuel end nogensinde, fortæller Karin Winther videre.  

Det betød, at børn og voksne, i torsdags, i efterårsferien var inviteret i Uhrehøje Plantage. I øvrigt på en flot solskinsfyldt dag, som havde stor betydning for arrangementet.     

Lader du vandet løbe i et minut mens du børster tænder, svarer det til 20 kopper vand. Reelt kan du nøjes med en kop.

Leg og læring
Klima Karla førte an til en sjov og lærerig dag i skoven. Sammen med Karla skulle børn og voksne besøge poster i området omkring naturbasen Uhrehøje. Gennem leg og læring blev børnene klogere på hvad klima og bæredygtighed er for en størrelse.

Hvor meget varme går der til et brusebad? Og hvor meget vand bruges der, når man børster tænder og lader vandet løbe imens?

Det var nogle af de spørgsmål, som børnene fik svar på og som gav stof til eftertanke. For langt hen ad vejen drejer det sig om ”dumme” vaner som ikke gavner vore knappe ressourcer.

Børnene kunne lave deres egen vindmølle

Men der var også poster angående vindmøller, solceller og den globale opvarmning, som man som barn ikke egenhændig kan være med til at gøre noget ved, men som omvendt har stor betydning for børnenes fremtid.

Bag klimaarrangementet i Uhrehøje stod naturvejleder Karin Winther, Naturekspeditionen og Vesthimmerlands Kommune, repræsenteret ved formand for kommunens klimaudvalg Jakob Vium Dyrman

Ud over Karin Winther, resten af Naturekspeditionsholdet og Naturrangere, der stod for posterne, så var også formand for Vesthimmerlands Kommunes klimaudvalg Jakob Vium Dyrman (V) mødt op.

Kommunen har høje klimaambitioner
Inden aktiviteterne gik i gang fortalte han om kommunens klimaambitioner:           

-Tak fordi i med til at gøre en forskel, og tak fordi I er med til at bidrage til et fællesskab i Vesthimmerland. Vi har en meget høj klimaambitionsplan, som handler om at blive så tæt på klimaneutral som overhovedet muligt – allerede i 2030. Men for at nå i mål i Vesthimmerlands Kommune kræver det samarbejde. Et samarbejde med borgere, institutioner og virksomheder o.s.v. Vi kan – og skal ikke gøre det alene, for vi er jo ikke myndighed for alle og alt her i kommunen, men vi vil åbne op for, hvad vi opnå med solceller, vindmøller m.v.. Vi ved godt i Kommunen at det giver en masse debat i offentligheden. Derfor er det så hamrende svært, når man skal nå nogle mål, at gøre alle tilfredse. Så jeg håber den her dag kan give så stor indsigt og viden om, hvad vi kan være med til at ændre, både på den korte bane men også på den lange bane.

Nogle af de ting vi skal opleve her i dag, handler om vanebrud. Vanebrud er nok noget af det sværeste for mennesker. Vi er vant til en hverdag. hvor det meste går efter et skema. Så dagen i dag går på hvilke små ting, der i hverdagen kan have betydning for vores planet, som vi også skal bo på i fremtiden, lød det fra Jakob Vium Dyrman, inden aktiviteterne i Uhrehøje gik i gang.  

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: