VESTHIMMERLAND: Et kommunalvalg er nært forestående og det har afledt en konkret henvendelse til Kultur- og Fritidsudvalget, om man vil tillade politiske reklamer i haller og idrætsanlæg.
Helt konkret kommer forespørgslen fra byrådspolitiker Anders Kjær Kristensen(A) og to andre politikere, der stiller op til kommunalvalget til november, og derfor gerne vil gøre sig synlige i lokalområdet omkring Vognsild, Vestrup og Østrup med bandereklamer på stadion. Samtidig vil det også være en ekstra indtægtskilde til de lokale klubber.
Forespørgslen har nærmest igangsat en snebold-effekt. Der har været drøftelser i Kultur- og Fritidsudvalget, som var splittet og derfor valgte at sende drøftelsen videre i Byrådet, hvor den nu er endt to gange.
Der er nemlig meget delte meninger.
Nogle politikere mener at der skal opstilles retningslinjer for reklamepladser i haller og idrætsanlæg, som der allerede er det for tobak- og alkoholreklamer samt reklamer for spil og kviklån, som er forbudt ved lov, landet over.
Men hvad med politiske og religiøse reklamer?.
Tre haller har allerede reklamer oppe fra deres lokale kirker. Det drejer sig om Hvalpsund Hallen, Ullits Minihal og Strandby Hallen. De har hængt der i årevis, og har ikke givet anledning til klager til halbestyrelserne.
Og spørgsmålet er, om hallerne ikke fortsat skal bestemme hvilke reklamer de vil have hængene, eller sætter man dem i et dilemma ved ikke at have ens retningslinjer for hele kommunen?.
Ingen er i tvivl om at reklamer har til formål at påvirke dem der bruger haller og idrætsanlæggene, og det er uanset om det er børn eller voksne.
På Byrådsmødet i torsdags tog politikerne endnu en drøftelsesrunde.
For Jakob Dyrman fra Venstre handlede sagen om værdipolitik. Jeg mener ikke at politik og religion hører til i sportshaller. Alle uanset politisk og religiøs overbevisning er velkomne i vores idrætsanlæg.
Mens flere venstrefolk og de fleste socialdemokrater ønskede at indføre retningslinjer, så ønskede De Konservative, at fortsætte med den model er der nu – altså ingen regler.
Signe Nøhr vil ikke sætte rammer for et problem, der slet ikke eksisterer. Vi skal ikke lave regler for at lave regler. Og hvem skal holde øje med, om de ulovlige reklamer sættes op, og hvad skal straffen i givet fald være, gjorde hun op. Lad hallerne og idrætsforeningerne selv bestemme, hvem de vil have til at reklamere
SF’s Niels Heebøll mente derimod, at byrådspolitikerne faktisk gør hal- og foreningsbestyrelserne en tjeneste ved at påtage sig ansvaret og sætte rammerne for reklamerne.
Efter en længere debat kom forslaget til afstemning. Det blev tæt løb, næsten fifty-fifty og spredte sig på tværs af partierne. 14 stemte for at indføre retningslinjerne, mens 12 stemte imod.
Stemmerne fordelte så således:
For: Palle Jensen (A), Doris Lauritzen (A), Per Jensen (A), Rasmus Vetter (A), Asger Andersen (A), Mikael Lisberg Toft (A), Theresa Berg Andersen (SF), Niels Heebøll (SF), Kirsten Moesgaard (VesthimmerlandsListen), Jakob Vium Dyrman (V), Kurt Friis Jørgensen (V), Inger Nielsen (V), Per Bisgaard (V) og Per Bach Laursen (V)
Imod: Anders Kjær Kristensen (A), Liselotte Lynge Jensen (DF), Pia Buus Pinstrup (C), Niels Krebs Hansen (C), Henrik Dalgaard (C), Signe Nøhr (C), Allan Ritter Andersen (C), Per Nyborg (C), Svend Jørgensen (C), Lars Andresen (V), Morten Mejdahl (V) og Jens Lauritzen (V)
Det betyder at der fremadrettet i Vesthimmerlands Kommune ikke kan eksponeres politiske og religiøse reklamer i kommunens haller og idrætsanlæg.