FARSØ: I anledning af Grønne Uger, som også omfattede efterårsferien i sidste uge, havde Naturekspeditionen sat fokus på flere aktiviteter i naturen med stof til eftertanke.
Særligt, sidste onsdag, på det grønne område ved kommunens administrationsbygning i Farsø, som kaldes ”Vild med Vilje”. Her eksperimenteres der med, hvordan man kan skabe mere biodiversitet på et tidligere græsklippet område.
Vi har meget at lære
Naturvejleder Karin Winther fortæller: – Vi har meget at lære ude i haverne og på markerne, for at få insekterne, smådyr og de sjældnere planter tilbage – sågar også de spiselige.
10 kommuner her i Nordjylland er gået sammen om projektet ”Rig natur i haven”, som er råd og ideer til at give naturen mere plads i din have. Om det er at lade noget i haven gro vildt mere vildt eller lade det gamle træ stå er op til den enkelte, for alt tæller til at skabe en rigere natur til glæde for alle.
Vi såede plantebælter her på arealet og fandt hurtigt ud af, at brændenælder, tidsler og andre planter der trives godt i kvælstofrig jord fik overtaget. Jo mindre næring og mindre klipning, jo bedre trives de nyttige planter for biodiversiteten.
Naturligt krydderi
Vi skal huske på at planter som røllike og gråbynke, som vokser overalt i naturen er nytteplanter og f.eks. kan bruges som krydderi i vores almindelige madretter. De skal ikke slås ned. Så i stedet for at importere krydderier, så kan vi i stedet hente dem i vores egen natur, som man for øvrigt også gjorde i gamle dage.
Mere plads til natur og dyr
Ved arrangementet i onsdags blev der givet gode tips til hvordan man kan give naturen mere plads og flere levesteder for dyr.
-Egentlig skulle vi have været ude og samle frø fra de vilde planter her på arealet, men vi blev snydt af naturen i august, hvor en storm rystede alle frøene af. I stedet har jeg allieret mig med gartneren fra Rosenparken i Aalestrup, som i tide var ude at samle frø fra de vilde planter. Så derfor kan vi alligevel lave ”frøbomber” her til arealet eller til at tage med hjem i haven, fortæller Karin Winther videre mens hun viser hvordan man gør.
Frø fra ca. 10 forskellige blomstrende vilde planter kunne der derfor laves ”frøbomber” af, som ved placering i haven passer sig selv.
Lav dit eget kvashegn
Vesthimmerlands Forsyning var også på plads arealet.
Isa Andersen, som i det daglige står for skraldeskolen på forsyningen, var også på plads på arealet i Farsø og ifærd med at bygge kvashegn.
-Efter at forsyningen ikke længere afhenter haveaffald ved husstandene, så synes vi, i stedet for at borgerne transporteret haveaffaldet til genbrugspladserne, at det kan gøre bedre nytte i egen have.
Kvashegnet kan bruges hele året til grene, kvas og planter og synker ca. 30 cm om året og man får efterhånden god jord ud af det. Men man må ikke forveksle et kvashegn med en kompostbunke til madaffald, for så tiltrækker det de forkerte dyr som mus og rotter. Det skal i stedet tiltrække insekter og pindsvin. Desuden tjener et kvashegn også som læ og en naturlig adskillelse i haven. En god ide er også at hænge insekthoteller på kvashegnets stolper, lød det fra Isa Andersen.
Af andre aktiviteter i forbindelse med dette arrangement var at bygge fuglekasser og lave fuglemad som hører med til at få mere fugleliv i haven.
/cf