VESTHIMMERLAND: Mandag var der start på Grønne Uger i Vesthimmerland, der byder på i alt 25 arrangementer.
Den officielle åbning fandt sted mandag aften i Pavillonen i Rosenparken i Aalestrup.
Jakob Dyrman, formand for Klimaudvalget i Vesthimmerlands Kommune lagde ud:
Afholdes for 3. gang
-Det er 3. gang vi afholder Grønne Uger. Grunden til at det hedder Grønne Uger, og at der står en Klimaudvalgsformand her, er for at signalere at vi tager naturen dybt alvorligt. Formålet er at inspirere til en grønnere hverdag og hvordan vi fællesskab kan sikre at mindske klimaeffekten i det daglige. Klima- og naturforandringer er noget vi lever i og noget vi har haft tæt inde på livet de sidste mange år. Det er også en kamp vi fortsat skal tage før at vi kan sikre os, at vi kan bevare og udvikle vores natur i et leje der gør Danmark grønnere.
I forhold til Vesthimmerlands Kommune så ved vi godt, at vi er en lille kommune når vi taler om befolkningsantal, men når vi taler om vores ressourcer og vores areal så har vi nogle store arealer hvor der både skal være plads til naturen, dem der arbejder med naturen og de processer med VE anlæg som vi også kigger ind i. Vi skal nå et mål og det kan vi kun nå hvis vi rækker ud og i fælleskab med erhvervslivet og borgerne kan spille sammen.
88% målsætning
På det kommunalpolitiske område har vi i Vesthimmerlands Kommune besluttet at have en målsætning for 2030 som er blandt landets højeste på klimaneutralitet. Vi har en 88% målsætning. Nogle kan måske synes at det er en voldsom stor målsætning og hvordan når vi derhen ? .Det er ikke fordi vi har facitlisten her og nu, men jeg er som klimaudvalgsformand glad for at det er et enigt Byråd, der i sin tid tog den beslutning.
Allan Ritter, formand for Teknik og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune bød også velkommen til Grønne Uger
Nytter det noget?
Jeg har glædet mig til at byde velkommen til Grønne Uger. Det er 3. gang vi holder det. Men man kan stille sig spørgsmålet. Nytter det her noget, at holde de her uger. Gør det en forskel ?. Det tror vi på som kommune, ved at sætte fokus på de daglige ting. Lige fra madspil, den vilde have, bygning af kvashegn m.v.
Det der rør sig rigtig meget på Teknik og Miljøområdet lige nu med den grønne trepart. Der er lavet et fantastisk stykke arbejde synes jeg. Der skal laves 250.000 ha skov, udtages 140.000 ha lavbundsjord og udlægges op mod 20% beskyttet natur. Det vil man arbejde med fra 2026 og frem. Men hvad betyder det konkret for Vesthimmerlands kommune.
Der skal etableres vandafledningsstyregruppe via Limfjordsrådet. Der skal udlægges 15.000 ha skov, udtages 10.000 ha lavbundsjord hvilket faktisk omfatter stort set alle vores å-dale. Der skal udlægges 20% beskyttet natur, VE anlæg, vindmøller, solceller og så skal vi have beskyttet vores drikkevand. Og ikke mindst skal der også skal være plads til at dyrke landbrug. Dansk landbrug er stadig de allerbedste i verden til at lave fødevarer på en ordentlig måde. Det skal vi huske.
Spændende opgave
Det er derfor en spændende opgave vi skal i gang med de næste mange år. Vi kommer til at lave hele vores åbne land om.
Foregangskommune
Noget der rør sig rigtig meget for mig er Limfjorden. Desværre har den ikke fået det bedre. Derfor er jeg også specielt stolt af at vi i Vesthimmerlands Kommune er den første kommune omkring Limfjorden der registrerer vores overløb. Vi er også så langt fremme i at separere vores regnvand og kloakvand, at vi om 3 år er vi helt færdige i kommunen, og så vil vi ikke længere have overløb. Aalborg er først færdige i 2060.
Derudover er vi også den første kommune der tager slam fra vores havne på land. Vi har ganske vist lov til at klappe ude i fjorden, men det bliver den bare ikke bedre af. Jeg er stolt af at vi forrest på disse to områder.
Herefter blev ordet givet til foredragsholder Søren Vester, der var imponeret og sagde ”Tak fordi I har Grønne Uger !”.