Fejringen af Johs V Jensens Fødselsdag

FARSØ: Uddrag af tale ved Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen i forbindelse med fejringen af Johs. V. Jensens 150-års fødselsdag, den 21. januar 2023 på Centertorvet i Farsø Rådhuscenter

Fødselsdagen den var jo i går, hvor Johs. V. Jensen havde 150 års fødselsdag. Den fejrer vi igen i dag, her i Rådhuscentret.  I går havde vi en fantastisk dag på museet med foredrag, fortællinger omkring Johs V Jensen, hans liv i Farsø, den måde han har været digter på. Det var en kæmpe fornøjelse at være med til, der var mange gæster. Og det kommer der til hele året, for der sker rigtig meget.

LÆS OGSÅ: Starten på Johs. V. 150-året fejret med Jensens fødselsdag – FOTOS & VIDEO

Vi fejrer en af det 20. århundredes mest indflydelsesride kulturpersonligheder, nemlig Johs. V. Jensen. Vi er blevet beriget med hans enestående digteriske talent, hans nysgerrighed, hans synspunkter om at være med til at sætte en dagsorden i dansk kultur og samfundsliv. Vi er samlet her til kaffe og kage, måske ligesom man kunne gøre det for 150 år siden.

Johs. V. Jensen han er fra Farsø. Det er her han har hjemme. Selvom han flyttede til København og studerede medicin som ung, så kunne han ikke slippe det himmerlandske landskab og sin opvækst her. At han er herfra kan vi alle mærke i Himmerlandshistorier som f.eks. ”Ane og Koen” eller ”Kirstens sidste rejse”. ”Syvsoverne” er en af Himmerlandshistorierne, som netop foregår her i Farsø. Det er vores kulturarv, når den er bedst. Derfor giver det god mening, at vi fejrer og ser tilbage på Johs V Jensen og vores opland. Det giver samhørighed og forståelse for vores rødder. Som om det ikke er nok, at vi kan prale med at Johs. V’s hjemsted er her i Farsø, så kan vi også sole os i en af de allerstørste forfattere i Danmark, som i 1944 modtog Nobelprisen i litteratur. Johs. V. Jensens forfatterskab og modtagelse af nobelprisen har sat aftryk på Farsøs og Vesthimmerlands litteraturkort. En af landets største forfattere på et af landets største forfattermuseer nemlig Johs V. Museet. Det er vi stolte af!. Siden museets åbning i 1991 har frivillige og ansatte gjort et usædvanligt flot stykke udviklingsarbejde. På den måde kan vi i dag sige at vores forfattermuseum er et af de helt store forfattermuseer i Danmark, som tilbyder unikke kulturoplevelser i et autentisk miljø. Vesthimmerlands Kommune har støttet Johs V. Jensen og Thit Jensen Museet og vi glæder os over alle de successer der har været – og vil være fremover. Det er et flot kulturtilbud, som skaber værdi for borgere, turister og alle de frivillige de arbejder på museet.

I dag fejer vi Johs. V. Jensen og det gør vi i hele 2023, fordi Johs. V. Jensen Museet har sørget for et flot program, der hver måned byder på et nyt arrangement, hvor bl.a. Johs V’s livsværker, Himmerlands lokalhistorie, og sågar et veteranmotorcykeltræf, med alle Johs V. Jensens beskrivelser om sine motorcykelture rundt i Danmark, er på programmet.               

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: