VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Kommune oplever en stigende interesse fra kommunens virksomheder ift. at opstille solceller på jorden i erhvervsområder.
Det skyldes ikke mindst stigende energipriser og øget krav til grønne virksomhedsprofiler. Men da det er et relativt nyt ønske fra virksomheder er det ikke indarbejdet i de nuværende lokalplaner.
Kommunen synes det er positivt, at virksomhederne ønsker at bidrage aktivt til den grønne omstilling, men for at sikre en hensigtsmæssig udvikling og udnyttelse af erhvervsområderne er der behov for, at det drøftes, hvordan ansøgninger for solceller på jorden i erhvervsområder skal håndteres fremadrettet.
Det er teknisk forvaltnings anbefaling at solcelleanlæg etableres på tagflader i det omfang, det er muligt. Der er teoretisk set, et stort uudnyttet potentiale ift. at udnytte eksisterende tagflader til solceller. Ved at udnytte tagflader vil det være muligt væsentligt at begrænse behovet for at inddrage nye arealer til lokal energiproduktion. Det er dog ikke alle virksomheder, der anser det som muligt at udnytte eksisterende tagflader til opsætning af solceller. Blandt andet bliver det eksempelvis anført, at tagkonstruktioner ikke er egnede til opsætning af solceller, at nært forestående skifte af tag medfører, at det ikke vil være rentabelt at opsætte solceller på taget eller at taget rummer i forvejen mange tekniske installationer.
Teknik- og Miljøudvalget har derfor drøftet, om man ønsker at udnytte friarealer i erhvervsområder til solceller samt eventuelt arbejde frem mod grønne energifællesskaber til erhvervsområder.
Friarealer, der anvendes til solceller, vil i væsentligt omfang bidrage til at ændre erhvervsområdernes udseende, idet de grønne friarealer er med til at bidrage til at skabe lys og luft i erhvervsområderne. Opstilling af solceller vil medføre, at det kan blive svært at regulere, hvordan arealerne i erhvervsområder udnyttes.
Erhvervsjord er ikke en uudtømmelig ressource. Med etablering af solceller i erhvervsområder kan det potentielt medføre, at der vil blive en mangel på ledige arealer inden for kort tid.
Med planlægning af VE produktion til erhvervsområder, skabes der mulighed for en helhedsorienteret og fællessigtende løsning, hvormed alle virksomheder i et erhvervsområde sikres etableringsmulighed og der skabes mulighed for, at den grønne energiproduktion kan etableres som energifællesskab.
Drøftelsen i Teknik- og Miljøudvalget har ført frem til, at man via dialog opfordrer virksomhederne til at udnytte tagflader og der sikres en vis bevarelse af træer og beplantning, som mindsker indkig til solcellerne.
Desuden ønsker Teknik- og Miljøudvalget, at kommunen medvirker til at facilitere energifællesskaber.
/cf