VESTHIMMERLAND: Her et år før kommunalvalget, kigger Vesthimmerlands Kommune allerede på hvordan valghandlingen skal foregå.
Ved seneste valg var der 14 afstemningssteder til rådighed for kommunens godt 26.700 stemmeberettigede vælgere. Dertil kommer vælgerens mulighed for at afgive en brevstemme hos borgerservice i Aars og på udvalgte dage hos administrationsbygningerne i Farsø, Aalestrup og Løgstør. Borgerne har også mulighed for at brevstemme på plejecentre og i eget hjem ved forudgående ansøgning herom.
Mindste valgsted har 585 vælgere
Størrelsen på kommunens afstemningssteder varierer markant. Ved valget til Europa Parlamentet den 9. juni 2024 var der 7.124 vælgere på det største afstemningssted, Aars, mens der på kommunens mindste afstemningssted i Vegger (Skivum-Giver) var 585 vælgere.
Svært at finde bemanding
Erfaringer fra de seneste valg har desuden vist, at afviklingen af valg i Vesthimmerlands Kommune har været sårbar grundet udfordringer med at finde bemanding. Denne problemstilling forventes ikke at være af midlertidig karakter. Med en oplagt anledning til at digitalisere alle afstemningsstederne, når der i 2025 implementeres nyt valgsystem, bliver denne sårbarhed blot større, når det vedrør bemanding til at yde support. På den baggrund lægges der op til en sammenlægning af et antal afstemningssteder, som en måde kan afhjælpe denne sårbarhed, ligesom der foreslås at øge vælgerens tilgængelighed til brevstemmeafgivning.
Fra 14 til 12 eller 8 valgsteder
Det foreslåes at antallet af valgsteder reduceres til enten 12 eller 8 steder. I det første foreslås valgstederne i Vester Hornum, Overlade og Hvalpsund nedlagt og Simested oprettet. I det andet er det valgstederne Bakkeskolehallen, Strandby, Overlade, Vegger, Vester Hornum og Vestrup der foreslås nedlagt. Til gengæld skal det være muligt at afgive brevstemme på kommunens biblioteker.
Valgsteder skal digitaliseres
Samtidig ønsker kommunen at digitalisere alle afstemningssteder, når det nye landsdækkende valgsystem, “VALG”, skal tages i anvendelse ved kommunalvalget 2025. Ved ibrugtagen af det nye valgsystem erstattes KMD Valg, som har været anvendt af kommunerne til afvikling af valg siden valget til Europa-Parlamentet i 1999. Digitaliseringen vil effektivisere opgørelse og indberetning af valgresultater, men medfører også risici som IT-nedbrud, der allerede har været en udfordring på valgstederne i Aars, Aalestrup, Farsø og Løgstør, som i forvejen er digitale afstemningssteder. Der er også ekstra udgifter forbundet med digitaliseringen pr. valgsted, hvilket begrunder forslaget om at reducere antal afstemningssteder.
Højere diætsats
For at gøre det mere attraktivt at bistå med afviklingen af valgene foreslås en øgning af diætsatserne for de personer, der har særligt ansvar ved valget som valgstyrerformænd og valgsekretærer fra 1.250 til 2.000 kr. for en valgdag. Dette skal sikre en stabil bemanding og opretholde kvaliteten af valgets afvikling.
Det er i første omgang økonomiudvalget der skal tage stilling til de foreslåede ændringer, herefter Byrådet.
/cf