VESTHIMMERLAND: Tilsagnsrammer fra andre kommuner (restmidler som kommunerne ikke har kunnet udnytte indenfor tidsfristerne) kan nu komme Vesthimmerlands Kommune til gavn hvis man vælger at tage imod dem.
Der er tale om landsbypuljemidler fra staten, hvor et projekt kan støttes med 60% fra puljen. Det resterende 40% skal kommunen selv finansiere, med 35% låneoptag og 5% kassetræk.
Borgmester Per Bach Laursen (V) kunne på Byrådsmødet i torsdags fortælle, at Vesthimmerlands Kommune aldrig har set så mange penge hentet hjem til Vesthimmerlands Kommune. Det er flot gået at forvaltningen. Der er stor bevågenhed fra andre kommuner hvad vi kan få ud af disse penge – også omkring nedrivning.
Morten Mejdahl (V) undrede sig. Hvorfor bruger de andre kommuner ikke de penge de er berettiget til?. Er de dårligere stillet end Vesthimmerland og ikke kan klare selvfinansieringen eller hvad ?.
Det kunne borgmesteren ikke svare på.
Per Nyborg (C )løftede pegefingeren. Vi skal passe på ikke at blive forblændet. Bare fordi vi kan få 60% af finansieringen fra Staten, så skal vi ikke bare sætte en masse projekter i gang. Jeg bliver lidt nervøs. Det kan være projekter vi måske ikke havde lavet hvis vi selv skulle have løftet dem (finansieret dem – red. ) 100%.
Per Bach Laursen var bestemt ikke uenig i det synspunkt, men vi har ikke været klar over at vi kunne modtage så mange penge. Jeg ser det som 60% som vi ikke selv skal finde i anlægsprogrammet. Så kan vi jo bruge pengene i kommunekassen til noget andet.
Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Allan Ritter (C )har det synspunkt at midlerne kan gøre at områdefornyelserne kan komme tidligere i gang i stedet for at vente i mange år.
Inger Nielsen (V) sagde: Jeg synes det er fantastisk at vi får nogle midler hjem så vi i Byrådet viser at vi bakker op om visionerne i landdistriktet.
Henrik Dalgaard (C ), der sammen med Kirsten Moesgaard (VesthimmerlandsListen) havde bedt om at få drøftelsen op i Byrådet fordi de ikke ønsker igangsætning af nye vandkantsprojekter og programskrivninger, før kommunen er færdig med igangværende projekter, sagde:
Der er i forvejen prioriteret for 90 mio. kr. i Løgstør. Områdefornyelsen mangler balance. Vi skal ikke have mere opført end vi har råd til at vedligeholde. Og hvor er fonde og medfinansiering i de her beløb. Det er vel ikke kommunen der skal betale det hele ?. Jeg foreslår at finasieringen af Aggersund Nord og Syd udgår. De ca. 6 mio. tilføres i stedet de næste byer i rækken til områdefornyelsen, nemlig Vegger, Vester Hornum, Overlade og Haubro. Hellere tilgodese de fire byer, end et nyt maritimt miljø i Aggersund. Vi har besluttet at når vi taler havnemiljøer, så er det Rønbjerg, Hvalpsund og Løgstør – og ikke mere.
Fra Svend Jørgensen( C) lød det: Vi skal kun have penge til projekter vi alligevel ville gennemføre. 35 mio. kr. til Aggersund Nord og Syd er et nyt projekt. Det ville ikke være gennemført, hvis vi skulle finde pengene selv. Selvom vi låner penge, skal vi alligevel betale dem tilbage over 10-15 år, så det er jo ikke helt gratis.
Kurt Friis (V) bød ind: Vi har kun tre måneder til at beslutte hvor pengene skal bruges, ellers skal vi ikke lægge billet ind på dem. Det er lykkes os i Økonomiudvalget at øremærke yderligere 2,3 mio. til landdistrikterne.
Afslutningen på debatten i Byrådet blev at Vesthimmerlands Kommune tager imod de statslige restmidler fra andre kommuner, men at Aggersund Nord og Syd projektet beskæres fra 11 mio. kr. til 7,7 mio., da landdistrikterne tilføres 2,3 mio. kr. af det samlede beløb.
/cf