Bureaukrati skræmmer bestyrelsesmedlemmer væk

FARSØ: -Frivilligt arbejde skal gøres af glæde for at skabe aktivitet og styrke fællesskabet. Det mener Arne Nøhr, formand for Torsdagsklubben, der holder til i Klubhuset på Dronning Ingrids Vej i Farsø.

Men for øjeblikket føler han at bureaukratiske regler, som er vedtaget af Folketinget, for at forebygge hvidvask, er ved at kvæle små foreninger som hans egen. Ikke af økonomiske årsager, men fordi alt skal indberettes og legimiteres digitalt, for at foreningens pengeinstitut kan holde øje med alle lovpligtige data.

-Vi altså blevet for gamle til at sætte os ind alt det digitale, der skal til for at drive en lille forening. Vi har ganske vist fået stillet det gratis system Unioo til rådighed, men for mig som formand og i særdeleshed foreningens kasserer, giver det meget ekstra arbejde for en lille forening som vores, fortæller Arne Nøhr.

For hans vedkommende, dræber det glæden ved at være frivillig og bruge de mange timer på at skabe aktiviteter.

Torsdagsklubben er ikke den eneste forening, der er opgivende overfor de nye regler. Farsø Seniorklub, der også holder til i Klubhuset, har netop kastet håndklædet i ringen og har nedlagt sig selv, fordi ingen længere vil være bestyrelsesmedlem, da alt skal indberettes og legimiteres digitalt.

Som det fremgår af et læserbrev her i avisen skrevet af Willy Møller, der selv er kasserer i Farsø Pensionistforening – der også holder til i Klubhuset, så kræver det at være kasserer i dag mere end en kassebog – eller et digitalt regneark for den sags skyld. Han har selv revisorbaggrund og kan derfor godt klare sig, men han ser problemet for andre. Det kvæler de små foreninger, siger han.  

LÆS Willy Møllers læserbrev her

/cf

FAKTA:
Alle foreninger i Danmark skal lave årlig indberetning til deres pengeinstitut. Det skyldes en ny lovgivning, som kræver, at alle pengeinstitutter skal kende alle deres kunder i langt højere grad end tidligere. Deres kunder omfatter frivillige foreninger (uanset størrelse og formål), såvel som private og erhvervskunder. Processen med kontinuerlig dataindsamling om kunderne kaldes en kundekendskabsprocedure. Man skelner ikke mellem små og store foretagender i forhold til kundekendskab.

Loven er lavet som et tiltag i forebyggelsen mod hvidvask og finansiering af terrorisme. Den gør, at pengeinstitutterne ved oprettelse af kundeforhold (bankkonti), samt ved opretholdelse af kundeforhold, skal indhente oplysninger om foreningerne og deres reelle ejere (dvs. bestyrelsen). Pengeinstitutterne skal løbende ajourføre sit kendskab til kunden. Dette gør, at der årligt skal laves indberetning på alle foreningerne.

Det er Erhvervsstyrelsen (Finans- og Datatilsynet), der fører tilsyn med pengeinstitutternes overholdelse af hvidvaskloven. Det er altså foreningens pengeinstitut, der får problemer, hvis ikke de får indhentet tilstrækkelig data på deres foreningskunder. Det er alle pengeinstitutter – sparekasser, banker, andelskasser, realkreditinstitutter m.fl. – der er underlagt kravene i lovgivningen.
Kilde: Unioo

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: