Borgermøde om alternative varmeløsninger

VESTHIMMERLAND: Din husstand kan ikke skifte fra gas til fjernvarme. Det er den besked som 2. 387 husstande i Vesthimmerlands Kommune fik op til jul efter at Vesthimmerlands Kommune i et halvt år har kortlagt og været i forbindelse med kommunens fjernvarmeværker om muligheden for at koble flere af kommunens husstande på fjernvarme.

Varmeplan kortlægger hele kommunen
Varmeplanen for Vesthimmerland er dog ikke udarbejdet på kommunens eget initiativ, men derimod af den forrige regering som følge at krigen i Ukraine, der boykotter al fremtidig import og afhængighed af gas fra Rusland. Boycotten sidste år betød også gaspriser på himmelflugt, som betød en mangedobling af varmeprisen for gasfyrede husstande.

Heldigvis har nogle husstande dog haft gavn af kortlægningen. 862 husstande har fået besked på, at de uden videre kan koble sig på det lokale varmeværk mod at betale tilslutningsafgift naturligvis.

Også byerne Fandrup og Ullits har fået den besked, at hvis 60% af husstandene i de to byer, hvilket svarer til ca. 135 husstande tilmelder sig tilslutning, så vil fjernvarme være en rentabel investering for dem.

2.387 husstande i Vesthimmerland, heraf en stor del i de mindre landsbyer, får ikke mulighed for at koble sig på fjernvarme. De skal finde alternative løsninger.

2.387 husstande skal finde anden varme end fjernvarme
Men tilbage står, som før nævnt 2.387 husstande tilbage i landsbyer og det åbne land, som må finde alternative varmeløsninger. Det er husstande der i dag altså opvarmes med gas, olie, piller, el/varmepumpe, fast brændsel, halm og andet. De største varmeudgifter har de husstande der lige nu opvarmes med gas og olie. Men træpiller har også været en mangelvare med stigende priser til følge.

Selvom elpriserne også er forholdsvis høje, så er energieffektive varmepumper lige nu det bedste alternativ til gas og olie. Med mindre man finder sammen i små energifællesskaber.

I torsdags havde Vesthimmerlands Kommune taget initiativ til afholdelse af et borgerinformationsmøde om alternative varmeløsninger udenfor fjernvarmeområderne.

140 borgere deltog i mødet
140 borgere havde tilmeldt sig mødet som blev afholdt i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø. Borgerne kom bl.a. fra landsbyerne Skarp Salling, Vilsted, Vester Hornum, Strandby, Ullits, Haubro m.fl. Alle landsbyer der i dag er gasfyrede eller har anden dyr opvarmning af deres bolig. 

 På programmet var gode råd fra organisationen Spar Energi omkring energibesparelser gennem adfærd og energirenoveringer.

140 borgere var mødt frem i Dronning Ingrid Hallerne, hvor de via videolink hørte Ole Back, formand for Føns Varmeværk, fortælle om landsbyens borgerskabte andelsvarmeværk baseret på 50 husstande.

Stor inspiration fra landets mindste fælles varmeværk i Føns
Men det de fremmødte var mest interesseret i at høre mere om var muligheden for at danne fælles lokale energiløsninger. Det var derfor meget interessant at høre om den fynske landsby Føns. Her er 50 husstande i den lille landsby gået sammen om en andelsvarmeværk. Landsbyen ligger 10 km fra Middelfart og da beregninger viste at det var for dyrt at føre en transmissionsledning til Føns, så tog borgerne sagen i egen hånd. Landets mindste varmeværk er indrettet i en tidligere landbrugsbygning og fyrer med træpiller og har jordvarmeanlæg. Værket er frivilligt drevet og har derfor ingen lønomkostninger. Til gengæld står 8 borgere i byen på skift – en uge af gangen for at passe pillefyret og anlægget så hele byen har varme. Også fjernvarmebestyrelsens kasserer, som har en del at se til arbejder frivilligt. Alle er enige om at man producerer bedre og billigere varme i fællesskab.

Ud over informative indlæg, så var der i pausen også mulighed for at besøge stande med alternative varmeløsninger såsom varmepumper og pillefyr. Lokale virksomheder Øgaard El, XL Byg Farsø, Esman Energy og Twin Heat stod klar med rådgivning.

I pausen kunne man besøge stande med alternative varmeløsninger. Her hos Øgaard El med varmepumper.
Også XL Byg Farsø kunne rådgive om varmepumper.

Inspiration og belysning
Vesthimmerlands Kommunes formål med mødet var at belyse og inspirere om mulighederne for alternativ opvarmning.

– Vi holder dette borgermøde fordi de som nu har fået besked på at de ikke kan komme på fjernvarme nu skal søge nogle alternativer. Vi vil gerne være med til at åbne perspektiverne for hvad kan man så ellers gøre for at reducere sine varmeudgifter, siger Torben Mangaard Frandsen, afdelingschef for Plan, Byg og Ejendomme i Vesthimmerlands Kommune, hvis afdeling havde tilrettelagt borgermødet. 

På mødet har de fået nogle eksempler, f.eks. en lille lokaldrevet fjernvarme. Nogle billeder på hvad betyder det for el-nettet hvis alle går på varmepumper, og hvad vi som kommune kan understøtte og måske hjælpe med.

Vi kan ikke skabe varmeløsninger, men vi vil gerne bringe nogle parter sammen og være facillitator.

Det var lige et spørgsmål til højrebenet fra en Haubro-borger omkring energiøen i Holme og overskudsvarme derfra. Her må Torben Mangaard Frandsen indtil videre melde pas. Vi har endnu ikke modtaget en konkret ansøgning fra projektet, så vi ved endnu ikke hvad der er udsigt til.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: