Borgere orienteres lige nu om Vesthimmerlands varmeplan

VESTHIMMERLAND: Med regeringsaftalen “Danmark kan mere II” fra april 2022,

der går på at Danmark skal frigøre sig af afhængigheden af russisk gas, samt at accelerere den grønne omstilling, er det kommunerne pålagt, at lave en fremskyndet varmeplanlægning samt inden 31. december 2022 at udsende brev til borgere med olie- eller naturgasfyr i gasforsynede områder om deres muligheder for fjernvarme eller ej.

Ullits og Fandrup nye fjernvarmeområder
I varmeplanen udpeges Ullits og Fandrup som potentielle fjernvarmeområder. I de resterende gasforsyningsområder er fjernvarme på nuværende tidspunkt ikke en mulighed, og opvarmningen bør derfor omlægges til individuelle varmeløsninger (fx varmepumpe) eller lokale fælles varmeløsninger.

Høje tilslutningsbidrag er et problem
Der er i varmeplanen identificeret en række udfordringer, som besværliggør udvidelsespotentialet for fjernvarmen, bl.a. afskaffelse af tilslutnings- og forblivelsespligten, tidshorisonten for tilkobling til fjernvarmen, samt høje tilslutningsbidrag (pga. lange transmissionsledninger og begrænset kundegrundlag i de mindre byer).

På baggrund af varmeplanen udsendes der lige nu breve med klar besked om udrulning af fjernvarme. Heri fremgår om der mulighed for tilslutning til fjernvarme.

Fire brevudgaver er på vej ud til borgere
Energistyrelsen har udarbejdet 4 brevskabeloner til dette formål: 1. At fjernvarme er godkendt og etableret. Knap 700 bygninger opvarmet med naturgas eller oliefyr vil modtage denne type brev. 2. At fjernvarme er godkendt, men endnu ikke etableret. Ingen vil modtage denne type brev. 3. At fjernvarme planlægges, men der endnu ikke er et godkendt projekt. I Kommunen vil det være i Fandrup og Ullits med samlet knap 200 med naturgas- eller oliefyr som får denne type brev. 4. At fjernvarme ikke er planlagt. Godt 1.000 med naturgas eller oliefyr vil få denne kategori brev.

Der kigges også på alternativer til fjernvarme
Varmeplanen har desuden et fokus på fremtidsperspektiver for den samlede varmeforsyning i Vesthimmerlands Kommune, herunder hvilke alternative løsninger der findes for de områder, hvor fjernvarme ikke er en mulighed på nuværende tidspunkt. Varmeplanen lægger op til, at der skal arbejdes videre med varmeplanlægningen i 2023, hvor det gennem en politisk proces skal identificeres, hvilke handlinger der skal arbejdes videre med for en grøn omstilling af varmeforsyningen i Vesthimmerlands Kommune.

Små energifællesskaber i landsbyer
På seneste Byrådsmøde efterlyste SF informationsmøder, hvor borgere kan orienteres om alternativer til naturgas.  Jane Bonnerup foreslog, at tage små energifællesskaber i landsbyerne med som et element i varmeplanen. Det kan være termonet eller en mindre vindmølle, som holdes internt i et mindre område, så det ikke belaster el-nettet.

Om det bliver en del af varmeplanen, må den nærmeste fremtid vise.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: