Gratis bus for alle børn – men ikke helt

VESTHIMMERLAND: Den 2. januar 2024 blev det gratis for Vesthimmerlandske børn under 16 år, at køre med busserne på kommunens lokalruter.

Men det er ikke alle børn, der har mulighed for at benytte lokalruterne til skole og fritidsaktiviteter, da det er en regional rute der betjener deres skolevej.

Henvendelse fra Gedsted skole 
Det har fået skolebestyrelsen ved Gedsted Skole til at henvende sig Vesthimmerlands Kommune med en ansøgning om dispensation til gratis buskørsel med den regionale busrute 67. Ellers finder Skolebestyrelsen at der er tale om forskelsbehandling, når ikke alle skolebørn får tilbuddet om gratis bus.

Gedsted Skole har p.t.  8 børn som bor i Ullits og Farsø Skoledistrikt. De 4 kører med bus 67.

Det har bragt kommunens Børne- og Familieudvalg på banen, for det viser sig at også andre børn rundt i kommunen, inklusive den nye friskole i Ullits er afhængig af at kunne benytte de regionale busruter.

Et helt nyt regnestykke
Det betyder et helt nyt regnestykke, da fri buskørsel i første omgang kun var tiltænkt lokalruterne.

I forbindelse med Byrådets beslutning om gratis buskørsel på lokalruterne, var kommunen i dialog med Nordjyllands Trafikselskab (NT). NT beskrev i den forbindelse også mulighederne for at tilbyde gratis buskørsel på de regionale ruter for børn under 16 år.  

Der vil være nogle engangsudgifter det første år, afhængigt af om der udstedes buskort til alle børn, eller kun til dem der efterspørger et buskort. Der vil fremad være udgifter til løbende udstedelse af buskort og ligeledes kompensationsudgifter til Region Nordjylland for indtægtstabet. For at en løsning kan realiseres fra 1. august 2024, er der brug for en opdatering af rejsekortsystemet, hvilket NT skal have besked om inden den 2. marts 2024.

Af NTs beregning fremgår, at den nuværende gratis kørsel på lokalruterne forventes at koste 230.000 kr. Her har Byrådet på baggrund af Vesthimmerlands Kommunes egne beregninger bevilget 428.000 kr., altså 198.000 kr. mere end NTs beregninger. Af NTs beregninger fremgår, at merudgiften til at gøre alle ruter gratis (altså også regionalruterne) udover nogle engangsudgifter i 2024 vil andrage ca. 57.000 kr. til buskort og ca. 390.000 kr. til kompensation til Region Nordjylland. Det giver i alt en årlig udgift på 447.000 kr. Fratrækkes de 198.000 kr. giver det 249.000 kr. Priserne er steget med ca. 10 %, så et realistisk bud vil være 300.000 kr. i merudgift for at tilbyde gratis buskørsel under 16 år på alle ruter i Vesthimmerlands Kommune.  

På Børne- og Familieudvalget møde i sidste uge blev udvalget enig om at anbefale, at der indføres gratis buskørsel under 16 år på alle ruter i

Vesthimmerlands Kommune fra 1. august 2024, og at kommunen anmodes om, at anvise finansiering for det nuværende skolehalvår i 2024 inklusiv engangsudgifterne i 2024.  

Det er dog ikke Børne- og Skoleudvalget der er alene kan tage beslutningen om fremtiden. Den skal også drøftes i kommunens Økonomiudvalg og Byrådet, da merudgiften, hvis den vedtages, skal på de kommende års kommunale budget.    

En forsøgsordning i 1 halvår 2024
Gratis bus for børn under 16 år på kommunens lokalruter, var en beslutning, som Byrådet i Vesthimmerland tog i forbindelse med Budget 2024 for at understøtte især fremkomsten til skole fra landdistrikterne, en mere klimavenlig mobilitet og fritidsaktiviteter

Tilbuddet gælder døgnet rundt alle ugens dage – uanset om børnene rejser alene, sammen med familie og venner, eller om de skal på tur med skolen eller fritidsordningen.

-Skoledistrikterne er først og fremmest blevet større i vores kommune. Her får skoleeleverne mulighed for at tage kammerater med hjem fra skole. Det giver også børnene en god læring i at køre med den offentlige transport og en stor frihed til selv at komme rundt i hele kommunen, også når det gælder fritidsaktiviteter, lød det fra Inger Nielsen, formand for Børne- og Familieudvalget i Vesthimmerlands Kommune op til ordningens start.   

Tilbuddet om gratis kørsel er en forsøgsordning, som i første omgang gælder indtil sommerferien 2024 og har mulighed for at blive evalueret. Og det har altså vist sig at der brug for, efter ordningen kun har været i gang i lidt over en måned.  

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: