Byrødder i forhandlinger om kommunalt budget 2024

VESTHIMMERLAND: Torsdag og fredag i denne uge sidder Byrådspolitikerne i Vesthimmerlands Kommune i budgetforhandlinger om kommunens budget 2024.

På Byrådsrådsmødet i sidste uge var der 1. behandling af budget 2024.

Her kom partierne i Byrådet med deres første indtryk af budgetoplægget i forhold til hvad kommunen har at gøre godt med af økonomiske midler. Nogle partier luftede også nogle at de ønsker som de vil gå i budgetforhandlinger med. Der var dog ikke nogen projekter -eller ønsker, der vælter budgettet. Alle i Byrådet er bevidste om, at det er der ikke råd til.

20 mio. kr. er holdt fri til ønsker og er i princippet det budgetforhandlingerne kan rutte med.

Kurt Friis Jørgensen (V), der også er medlem af økonomiudvalget, sagde på Byrådsmødet, at det er Byrådets opgave at lave prioriteringer og tænke nyt. Det er ikke altid at ansættelse af flere medarbejdere løser problemet.

Men inden lagde borgmester Per Bach Laursen (V)ud med at sige. I Vesthimmerlands Kommune arbejder vi med budget hele året. Vi har tidligere været sat under administration. Det ønsker vi ikke igen.

På Venstregruppens vegne sagde Kurt Friis Jørgensen. Vi har tilført Sundhedsudvalget nogle midler for at det kan holde budgettet. Men det er også et sparebudget, for at vi har kunnet finde et råderum. Der er driftsønsker for 38 mio. kr. og anlægsønsker for 154 mio kr. Budgettet stiger fra 2,8 mia. kr. til 3 mia. kr. De 200 mio. kr. er langt ind til løn- og prisfremskrivning samt ”skal” opgaver på udvalgte områder. Alligevel er der 20 mio kr. tilbage som vi kan se om kan få til at gå op. I Venstre vil vi være beskedne. Vi har kun få ønsker. Et ønske er gratis bus til skolebørn som koster 428.000 kr. Vi synes også at det vil være en god ide at  holde lidt af af de 20 mio. kr. tilbage, så vi har noget at gøre godt med senere på året, for det ved vi af erfaring at der er brug for.  

Signe Nøhr(C): Vi regner med at gå konstruktive ind til disse forhandlinger. Vi ved der et stigende pres på anbringelser og specialpladser. Vi ved, at der ikke er plads til en forbrugsfest. Vi er forpligtet til at bruge pengene på det vigtigste og der hvor borgerne mærker det allermest. Selvom vi er beskedne betyder det ikke at vi ikke har ønsker, men dem tager vi forhandlingslokalet.

David Ratkjen(SF). Bundlinjen ser bedre ud end sidste år. 20 mio mere præcis, men vi har så også fået 20 mio til særligt vanskeligt stillede kommuner og 10 mio fra den ordinære lånepulje. Det vi skal prioritere på budgettet er kernevelfærd. Vi står overfor en demografisk udvikling som siger flere ældre og færre børn og unge. Det gjorde, at vi sidste år besluttede, at vi fremadrettet skulle kigge på struktur indenfor alle områder. Det har vi enten gjort eller i gang med. Vi må ikke glemme at nogle af de penge der ligger i råderumspuljen beror på struktur. Der har været uro og frustration blandt vores borgere efter skolelukninger og en plejeboliganalyse. Når jeg nævner det er det fordi, at vi for 3 måneder siden stod her og lovede Ranum, V. Hornum og Ullits at vi ville hjælpe med at investere i deres områder og byer så de fortsat vil fremstå som attraktive områder at slå sig ned i. Vi lovede Vestrup og Gedsted at hjælpe dem med at forblive bæredygtige skoler og dagtilbud. Og det mener vi i SF at vi fortsat skal holde hinanden op på. Her kan vi bl.a. lade være med at reducere i dagtilbuddenes åbningstider så mindre byer fortsat kan konkurrere med de større. Når vi har kigget på stuktur på alle området tænker vi vel alle sammen at alle problemerne er væk. Men nej, vi står overfor nye udfordringer. Så der er en række driftsønsker vi skal investere i for vores borgeres bedste. Der flere børn på specialområdet. Vi har flere anbringelser. Minimumsnormeringerne skal være implementeret fra næste år. Stigende antal ældre og rekruttering. Vi mener vi bør kunne finde midlerne ved at flytte penge fra anlægsmidlerne til vores driftsbudget

Asger Andersen (S): Pres på ældre, børn og unge og vores kernevelfærd. Derfor skal servicerammen udnyttes fuldt ud, det har borgerne krav på. Vi har tradition for et bredt forlig. Vi har et konkret budget ønske. 1 mio.kr mere til landdistrikterne. Det er fordi det er landdistrikterne der bliver ramt når vi laver strukturændringer. Strukturændringer handler ikke kun om centraliseringer, men om effektive enheder der hvor det giver mening.

Kirsten Moesgaard (VesthimmerlandsListen) Vi mangler økonomiudvalgets strukturforslag. Vi ved, at man arbejder med måske at nedlægge rådhuse og måske oprette en ny satelit. Jeg tror, hvis vi venter til næste år med at gøre den debat færdig, så vil der brede sig en usikkerhed, som vi skal have ryddet af vejen hurtigst muligt.

Som tidligere nævnt finder budgetforhandlingerne sted torsdag og fredag. Alle partier håber og forventer et bredt forlig, og at forhandlingerne ikke trækker langt ud på natten.

Det er forventningen at Byrådets partier kan melde Vesthimmerlands Kommunens budget ud i løbet af fredag. Der er dog mulighed for ændringsforslag frem til den 2. oktober 2023

2. behandlingen af budget 2024 – og dermed det budget som Vesthimmerlands Kommune går med, finder sted 12. oktober 2023.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: