HOLME: Det er nu ved at være et år siden, at offentligheden for første gang hørte om et nyt vindmølle- og solcelleprojekt i Holme, som ganske vist går under navnet Svoldrup Kær.
Projektet omhandler konkret opførelse af 6 vindmøller med en totalhøjde på op til 185 meter samt et solcelleanlæg på ca. 70,1 hektar samt tilhørende nødvendige tekniske anlæg for nettilslutning. En fuld realisering af projektet vil potentielt have en produktion svarende til omkring 45.000 husstandes årlige elforbrug.
I august sidste år igangsatte Vesthimmerlands Kommunes økonomiudvalg planlægningen for det kombinerede solcelle og vindmølleprojekt.
Vesthimmerlands Kommune har i samarbejde med Wind Estate udarbejdet det fornødne plangrundlag samt miljørapport. I miljøvurderingen af planerne og projektet er der fokuseret på: Visuel påvirkning af landskabelig karakter, Energi og klima, Naturinteresser, Støj, vibrationer og refleksioner, Arealforbrug og arealanvendelse.
I miljørapporten vurderes det, at planerne og det ansøgte projekt ikke vil give anledning til en væsentligt negativ påvirkning af de undersøgte forhold.
På det seneste møde i Teknik- og Miljøudvalget, blev det vurdereret at der manglede visualiseringer for så vidt angår solcelleanlægget synlighed fra Farsø nord ved Skovvænget/Røjbækvej og fra Overvejen imellem Svoldrup og Vognsild.
Disse visualiseringer har Wind Estate nu udarbejdet. Og på den baggrund kan Byrådet nu beslutte, hvorvidt planerne skal udsendes i 8 ugers offentlig høring.
I forbindelse med den offentlige høring vil Wind Estate i samarbejde med Energistyrelsen afholde et borgermøde. Borgermødet forventes afholdt i næste måned.
Konkret om Wind Estate’s projekt:
Vindmølleområdet er beliggende øst for Farsø, ved Svoldrup Kær. Der ønskes opstillet seks vindmøller med en totalhøjde på op til 185 meter. De seks møller forventes hver at få en rotordiameter på 150-170 meter og en navhøjde mellem 99-105 meter. Vindmøllerne opstilles på en ret linje i øst-vest gående retning med en indbyrdes afstand på cirka 500 meter.
Der må efter gældende regler ikke ligge beboelse inden for en afstand af 4 gange møllernes totalhøjde. I projektet ligger der ni boliger inden for afstandskravet. Det er en forudsætning for opførelse af de nye vindmøller, at beboelsen på disse ejendomme nedlægges. Som en del af projektansøgningen er der indgået aftaler med ejerne omkring dette.
Ansøgningen indeholder foruden vindmøller et projektområde til solceller på i alt 83,1 hektar, hvoraf det forventede areal til solceller udgør 70,1 hektar. Solcelleanlægget har en forventet installeret effekt på 60-70 MW. Produktionen anslås til ca. 60-70 GWh om året, svarende til det årlige forbrug for omkring 15-17.500 husstande.
Anlægget består af solpaneler som monteres på markstativer, som opstilles på parallelle rækker. Solpanelerne kan få en højde på op til cirka 3,95 meter over reguleret terræn, afhængigt af endeligt valg af model. Der kan blive tale om paneler på faste stativer eller paneler monteret på stativer, som kan dreje sig efter solen – såkaldte trackere. Derudover etableres der desuden nødvendige teknikbygninger i området, disse har en maksimal totalhøjde på 4 meter.
Anlægget vil blive indhegnet af sikkerhedshensyn og for at holde større dyr ude af området. Hegnet etableres på indersiden af et skærmende beplantningsbælte. Beplantningsbæltet holdes i mindst samme højde som solcellerne, og har til formål at dække indsyn til solcelle-anlægget.
Vejadgang til vindmøllerne og solcellerne forventes at skulle etableres fra Holmevej og Torsholmvej, hvor der vil blive etableret blivende adgangsveje på op til 6 meter i bredden. Derudover vil der skulle etableres blivende arbejdsarealer under vindmøllerne