Kommunen har modtaget 12 ansøgninger til VE-anlæg

VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Kommune er arealmæssigt en stor kommune, men ønsker fra investorer om at opsætte 2.850 ha. solceller og 81 vindmøller, er langt over kommunens ambition om at bidrage til den grønne omstilling.

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Allan Ritter Andersen, er ganske overrasket over antallet af ansøgninger og i særdeleshed projekternes størrelse, som Vesthimmerlands Kommune har modtaget frem til ansøgningsfristens udløb den 16. april.  

-Der er ingen tvivl om at russernes invasion af Ukraine og den heraf følgende energikrise, har skærpet interessen for VE-anlæg, fortæller Allan Ritter Andersen (C) og fortsætter:

– Hvis vi kigger 5 år tilbage, ville vi højest have modtaget en 2-4 ansøgninger om opstilling af vindmøller og solceller – og typisk mindre anlæg finansieret af lokale investorer.

VE-anlæg defineres som anlæg, der drives ved at anvende vedvarende energikilder såsom sol og vind.

Allan Ritter Andersen fortæller, at Byrådet tidligere har besluttet at Vesthimmerland skal have to energiøer. Én i Nørrekær Enge og én i Svoldrup Kær. Begge steder er selskaber allerede godt i gang med at opkøbe jord til anlæggene.   

-I forbindelse med Nørrekær projektet har vi nu også modtaget en ansøgning på et biogasanlæg, oplyser Allan Ritter Andersen.  

Men ellers er de indkomne ansøgninger på solceller og vindmøller spredt fra hele kommunen. Det er langt fra forventningen, at alle ansøgninger kan imødekommes.  

– Der kan højst blive tale om 4-6 projekter. Det er hvad vi kan håndtere i Vesthimmerland, siger Allan Ritter Andersen forud for, at hans kollegaer i Teknik- og Miljø og i Byrådet kigger nærmere på de 12 ansøgninger.

Helt essentielt for politikerne er det nu, at beslutte hvordan Vesthimmerlands skal se ud, samtidig med at kommunen også bidrager til den grønne omstilling.

-Teknologien går lige nu så hurtigt. Det der for bare to år siden var optimalt, er det nødvendigvis ikke i dag. Vi skal huske på at vindmølle og solcelleprojekter er baseret på 30 år. Altså at man har disse anlæg 30 år frem i tiden – eller mindre, for der kan naturligvis dukke noget op som er endnu mere effektivt.

Jeg er meget optaget af, at grøn omstilling og borgerne skal gå hånd i hånd. Det er os politikere i Byrådet der skal sætte rammerne for dette. Samtidig skal vi også finde ud af hvordan vi får noget ”mønt” ud af det lokalt, ved at stille vores arealer til rådighed.  

Jeg var for nylig på besøg i Sønderjylland, hvor jeg så et godt eksempel på solceller, som var placeret med et skovområde omkring, således at natur og energianlæg gik godt i spænd med hinanden. Vi må for alt i verden ikke skabe ”ørkener” med solceller, så langt øjet rækker. Vi skal have gjort det her rigtigt!      

Den politiske prioritering kommer til at foregå på teknik – og miljøudvalgsmøde den 1. maj 2023, økonomiudvalgsmøde den 10. maj 2023 og byrådsmøde den 25. maj 2023.

Allan Ritter Andersen vil dog på teknik- og miljøudvalgets møde den 1. maj lægge op til, at der afholdes et politisk temamøde, således at samtlige byrådspolitikere bliver sat ind i de omfattende ansøgninger, med henblik på at sætte kommunens rammer for VE-anlæg, inden der gås videre med at prioritere mellem ansøgningerne.     

Derefter følger en proces med borgermøder og borgerinddragelser, høringer og politisk beslutning.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: