Farsø Vandværk fra I/S til A.m.b.a.

FARSØ: Vandværker, der i dag er interessentskaber, heriblandt Farsø Vandværk, er af deres fælles organisation FVD (Foreningen af vandværker i Danmark) blevet anbefalet ændre selskabsform til andelsselskab eller andelsselskab med begrænset ansvar A.m.b.a.

Begrundelsen herfor er, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen siden 2006 har stillet krav om fortegnelse over alle medlemmernes CPR-numre i forbindelse med registrering af nye interessentskaber. Og det betyder, at det i praksis ikke er muligt at oprette et vandværk som interessentskab.  

For at sikre sig mod en eventuel udvidelse af kravet til også at omfatte gamle interessentskaber, er det anbefalet interessentskaber at ændre til andelsselskab eller A.m.b.a., idet der ikke for disse selskabsformer kræves fortegnelse over CPR numre. Det skal understreges, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ikke pt. har varslet stramninger overfor gamle interessentskaber, men heller ikke garanteret, at de ikke kommer.  

For vandværket er der ingen praktisk forskel på om, det er et interessentskab, andelsselskab eller andelsselskab med begrænset ansvar (a.m.b.a.). For kreditorer er der i praksis heller ingen forskel. Men rent juridisk er der den forskel, at medlemmerne i et interessentskab hæfter direkte, medens de i et andelsselskab hæfter subsidiært, og i et a.m.b.a. er der ingen hæftelse.  

Formand for Farsø Vandværk, Teddy Rønaa fortæller, at man ved at skifte til A.m.b.a. beskytter kunderne både af hensyn til persondatalovgivningen, men også i det tilfælde hvis vandværket skulle investere for stort, så hæfter kunderne ikke.  

Ændringen af selskabsform blev vedtaget på Farsø Vandværks generalforsamling i marts og igen på en ekstraordinær generalforsamling i maj og er trådt i kraft pr. 1. september 2019.         

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: