80 vikinger viser håndværk på Aggersborg

AGGERSBORG: I kommende weekend afholdes der Aggersborg Vikingehåndværkertræf for 6. gang.

Vikingetiden var ikke bare krigere, som drog på togter for at erobre land og kostbarheder, slå ihjel, voldtage, og hvad men ellers kender af dramatiske historier fra vores fortid. Der var også håndværkere, som skulle lave håndværksmæssige opgaver for at få samfundet til at fungere i dagligdagen.

Disse håndværk bliver præsenteret på det store vikingetræf i Aggersborg, hvor omkring 80 vikinger fra hele Danmark kommer forbi og viser og fortæller om deres håndværk.

Krigerne kunne ikke rejse af sted uden skibe, våben, tøj og mad. De fleste håndværk krævede en eller anden form for værktøj, for at fremstille. Kunne man ikke selv lave værktøjet, måtte man finde nogen, som kunne lave det og bytte med noget andet. Alle skulle bruge tøj mere eller mindre pyntet. Derfor var det vigtigt, at nogle var dygtige til at sortere, karte og spinde ulden. Måske skulle ulden farves i en almindelig eller en speciel farve afhængig af, hvad man havde råd til. Ulden skulle væves, inden der kunne syes tøj.

Ud over til brænde anvendes træ til håndtag på værktøj, knivskæfter, skåle, skeer, skibe husbyggeri osv.

Jern til knive, sværd, økser, skæreværktøj, skibsnagler, kæder, våben, osv. skulle først udvindes fra myremalm. Hertil skulle der bruges masser af trækul. I vikingetiden fandt man også ud af at fremstille stål, som er hårdere end jern og dermed bedre til forskellige skæreværktøj. Sølvsmeden lavede små bægre og smykker. Glasperler var også en del af smykkerne

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: