2.915 ha. lavbundsjord undersøges for at blive taget ud af drift

VESTHIMMERLAND: Staten har bevilget 8,4 millioner kroner til forundersøgelser af 4 lavbundsprojekter i Vesthimmerland.  

De områder der er tale om er Stistrup Møllebæk, Trend Å’s nedre del, Trend Å’s øvre del og ved Ørndrup-Tværbæk. Hvis projekterne gennemføres fuldt ud vil det omfatte 2.915 hektar jord, som kan tages ud af drift.

Vigtig del i den grønne omstilling
På Byrådsmødet i torsdags lød det indledningsvis fra borgmester Per Bach Laursen (V), at det nok er en vigtig del i den grønne omstilling af vores land, at kommunen går ind i sådanne projekter

Netop derfor har Vesthimmerlands Kommune i arbejdet med klimaindsatsen i kommunen søgt om tilskud hos Landbrugsstyrelsen til at gennemføre tekniske og ejendomsmæssige undersøgelser af muligheden for at etablere lavbundsprojekter ved de ovennævnte lokationer. Forundersøgelserne skal bl.a. dokumentere, at mindst 60% af hvert projektareal er beliggende på kulstofrig lavbundsjord med mindst 6% organisk kulstofjord. Når kulstofrige jorde dyrkes frigives kulstoffet til luften i stedet for at blive i jorden. Forundersøgelserne skal være afsluttet senest den 21. november 2025. Udgifter i tilknytning til projekterne er 100 % finansieret af staten.

Herefter tog Kurt Friis Jørgensen (V) ordet på Byrådsmødet: -Nu tror I nok jeg vil skælde ud over al den landbrugsjord vi tager ud af drift. Og det vil jeg på sin vis også, men jeg vil alligevel anbefale at vi går ind i det her projekt. Pengene vi får er kun til forundersøgelser, så hele erstatningen kommer først efterfølgende.

Landmænd positive
Jeg deltager selv i et projekt i Lerkenfeld Ådal lige nu. Og vi har næsten afsluttet projektet ved Louns Bredning. Det er mit indtryk at landmændene går positivt ind i det her. Det sker efter at de i mange år har sloges med kommunen omkring manglende oprensning. Men også den øgede nedbør og den ændrede måde man dyrker jorden på er medvirkende til at mange landmænd synes det kan være en god ide.

Nu skal man først lave forundersøgelserne for at finde ud af om det er humus i jorden. Hvis der er det, er grundlaget for at man kan få erstatning for jorden. Mange landmænd ønsker erstatningsjord og går ud og køber god landbrugsjord, som man kan dyrke i stedet for.

Derfor er min opfattelse at mange landmænd går positivt ind i det her og er indstillet på at få lavet dette bytte med jord. Hvis det også kan hjælpe miljøet, er det rigtigt godt. Jeg anbefaler derfor de lodsejere som det berører, at gå positivt ind i det.

”Plant solceller ovenpå lavbundsjorden
Niels Krebs (C ) var enig i en række af de ting som Kurt Friis bragte frem.

-Jeg kan se at nogle af projekterne er af ældre dato og stammer helt tilbage fra min tid som formand for Teknik- og Miljø. Nogle af dem er kommet frem igen, fordi vi skal kigge på den grønne omstilling. Men det kan godt bekymre mig, at man tager 800 ha. ud her og der, men kunne man så også ”plante” nogle af solcellerne der hvor der er lavbundsjorde, så er vi godt kørende. På den måde tager vi ikke 650 ha. god landbrugsjord ud til solceller.

Borgmester Per Bach Laursen (V) kunne tilføje: Der er ingen tvivl om, at hvis man går ind og nærstuderer kortene for de fire områder, så er der formentlig også nogle steder hvor de overlapper og hvor den multifunktionelle arealanvendelse kan komme i drift, hvis man kan bruge det til begge dele, men det må ikke være §3 områder.

Byrådet besluttede at sætte forundersøgelserne i gang.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: