100 vikinger viser håndværk på Aggersborg

AGGERSBORG: I kommende weekend afholdes Aggersborg Vikingehåndværkertræf for 9. gang.

I år afholdes træffet for første gang efter ringborgenes udnævnelse til UNESCO verdensarv. Det har givet større interesse for vikinger og ringborgene, herunder også Aggersborg.

-Derfor håber vi selvfølgelig også på en større interesse for vikingetræffet, lyder det fra Henning Christensen fra Strandby der er med i arrangørgruppen. 

Han fortæller at Vikingetiden var ikke bare krigere, som drog på togter for at erobre land og kostbarheder, slå ihjel, voldtage og hvad men ellers kender fra fx Vikings. Der var også håndværkere, som skulle lave håndværksmæssige opgaver for at få samfundet til at fungere i dagligdagen. Krigerne kunne ikke rejse af sted uden skibe, våben, tøj og mad. De fleste håndværk krævede en eller anden form for værktøj. Kunne man ikke selv lave værktøjet, måtte man finde en som kunne lave det og bytte med noget andet. Alle skulle bruge tøj mere eller mindre pyntet. Derfor var det vigtigt at nogle var dygtige til at sortere, karte og spinde ulden. Måske skulle ulden farves i en almindelig eller en speciel farve afhængig af hvad man havde råd til. Ulden skulle væves inden der kunne syes tøj.

Ud over brænde anvendes træ til langbuer, håndtag på værktøj, knivskæfter, skåle, skeer, skibe husbyggeri o.s.v.

Jern til knive, sværd, økser, skæreværktøj, skibsnagler, kæder, våben, o.s.v. skulle først udvindes fra myremalm. Hertil skulle der bruges masser af trækul. I vikingetiden fandt man også ud af at fremstille stål, som er hårdere end jern og dermed bedre til forskellige skæreværktøj.

Sølvsmeden lavede små bægre og smykker. Glasperler var også en del af smykkerne.

-Håndværk er den del af vikingetiden, vi med Aggersborg Vikingehåndværkertræf vil prøve at vise, siger Henning Christensen. 

Vesthimmerlands Museum laver rundvisninger på Aggersborg mens Regitze Johansen vil fortælle og vise rundt på Aggersborggård.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: