Vigtige skridt er taget for at give borgerne i landdistrikterne bedre adgang til lån

Af: Theresa Berg Andersen, MF stedfortræder for SF

På knap et halvt år har Erhvervsministeriets postkasse ’Lån på Landet’ modtaget brev fra 146 borgere, der har oplevet problemer med at låne til huskøb. Og faktisk er Nordjylland det 4. mest udfordrede sted med 21 afslag ud af 146. Det er desværre ikke en ny fortælling. Som det ser ud i dag kan du lettere låne penge til en bolig i storbyerne end på landet. I SF mener vi ikke, at det skal være sværere at låne til drømmeboligen alt efter om den ligger i Aalestrup eller Gentofte.

Siden 2018 har SF derfor foreslået, at der skal oprettes et særligt realkreditinstitut med et statsligt indskud, som kan låne penge til boliger i yderområder med en sund økonomi. Det vil altså bestå i et særligt realkreditinstitut, som har fokus på landdistrikterne.

Efter et vedholdende pres fra SF’s side, så offentliggjorde erhvervsministeren mandag d. 24 maj et udspil, som skal gøre op med låneudfordringerne i landdistrikterne. Konkret foreslår regeringen at der indføres en model, hvor staten vil garantere den yderste fjerdedel af realkreditlånet i de dele af landet, hvor der er usikkerhed om ejendommens værdi. 

Vigtige skridt er dermed taget for at give borgerne i landdistrikterne bedre adgang til lån.

Jeg har igennem mit vikariat på Christiansborg efterlyst eksempler, hvor borgere i Vesthimmerland ikke har kunnet optage et lån hos kreditforeningen. Simpelthen fordi huset lå det forkerte sted eller fordi huset var for billigt. Tak til de som har sendt eksempler herpå, disse bevidner om at det er nødvendigt med en håndsrækning fra Christiansborg. 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: