Vesthimmerland skal væk fra landets højeste skatteprocent

Signe Nøhr, Konservative

Signe Nøhr, Konservative

Af: Signe Nøhr (Viceborgmester) og Svend Jørgensen,
Den konservative gruppe i Vesthimmerlands Kommune

Den konservative gruppe har i flere år til de årlige budgetforhandlinger stillet forslag om, at ”Vesthimmerland skal væk fra landets højeste skatteprocent”. Ingen kommuner i Danmark har en højere skatteprocent end vores kommune. Indtil nu har vi stået meget alene i Byrådet med dette synspunkt, men nu prøver vi igen, fordi forslaget giver mening for vores borgere, særligt i denne tid!.

Forhistorien er den, at de fleste af Folketingets partier for nogle år siden indgik en meget gunstig aftale om, at Staten skulle kompensere kommunerne for mistede skatteindtægter, hvis kommuneskatten blev sat ned. Kompensationen blev naturligvis aftalt, fordi Folketingets partier ønskede en lavere kommuneskat her i landet. Kompensationen gælder for en 5-årig periode, og den er i 2023 og 2024 på 90%, i 2025 på 85%, i 2026 på 80% og i 2027 på 75%. Altså betaler Staten langt størstedelen af en eventuel skattenedsættelse hos os.

Hvis kommuneskatten i Vesthimmerlands Kommune nedsættes med 0,2% – point fra 2023, vil vores udgifter, som følge af mistet skatteprovenu, blive på i alt kun 9,6 mill.kr. i årene 2023-27. I 2023 vil kommunens udgift kun være på 1,2 mill. kr. Det betyder altså, at vi i løbet af en en periode på 5 år har udgifter for 9,6 mill. kr., men indtægter fra Staten på 60 mill. kr., hvor de 60 mill. kr. ryger direkte ned i borgernes lommer. Der er vist ingen, der kan være i tvivl om, at borgerne netop nu har behov for flere af sine egne penge for at kunne betale de stigende regninger til mad, benzin, varme, el osv.

Hvem vil ikke gerne bytte 9,6 mill.kr. med 60 mill.kr. En fortjeneste på 50,4 mill.kr.?

Den konservative gruppe har allerede sørget for, at Indenrigsministeren har givet tilladelsen til at sætte skatten ned. Det er nu op til Byrådets medlemmer at beslutte, om borgerne i Vesthimmerlands Kommune skal have 60 mill.kr. mere til det daglige forbrug i de næste 5 år. Indenrigsministeren synes, det er en god ide, og tilladelsen er givet. Vi håber vores politiske kolleger erkender, at det er en fantastisk tilbud, som Regering og Folketing har givet kommunen.

Derfor håber vi på, at det i forbindelse med de forestående budgetforhandlinger den 22. og 23. september bliver besluttet at nedsætte den kommunale skat med 0,2 % -point i de næste 5 år, så kommunens borgere får 60 mill.kr. mere til at betale de daglige regninger med.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: