Velbesøgt grundlovsmøde på Bjerget

ERTEBØLLE: Danmarks grundlov fyldte rundt, nærmere bestemt 170 år, da der i dag blev holdt grundlovsmøder landet over.  Således også det traditionsrige Grundlovsmøde på ”Bjerget” i Ertebølle.

250 mødte op i Ertebølle
I det flotte sommervejr mødte tæt på 250 op for at fejre demokratiets fødselsdag, som i år kom til særligt udtryk, da Folketingsvalget fandt sted samme dag.   


Ca. 250 tilhørere var mødt op til Grundlovsmødet på Bjerget i Ertebølle.      

Grundlovsmødets arrangør var Ertebølle Samvirke – en gruppe af foreninger i Ertebølle, der 3-4 gange om året afholder offentlige arrangementer i Ertebølle, hvor Grundlovsmødet er et af dem.  

Først hygge – så tale
Mødet var anderledes sammensat i år, hvilket ikke mindst skyldes årets taler. Man startede således med hygge, musik fra de lokale ”Flemming og Vennerne”, kage og grillpølser inden årets grundlovstaler justitsminister Søren Pape Poulsen ankom til Ertebølle.
 

Ankom til Ertebølle i bus
Det var tydeligt, at han efter en måneds valgkamp efterhånden var vant til at turnere rundt i landet. Han ankom således i sin kampagnebus som blev parkeret foran Stenaldercentret. Det var dog ikke valgkamp der var på programmet grundlovsdag, men rent praktik, da han inden Ertebølle allerede havde holdt grundlovstale i Dianalund på Sjælland og Sønæs ved Viborg. 

Men han ankom til Ertebølle kl. 16.00 som aftalt. Han havde følgeskab af PET-folk, men da det som bekendt går fredeligt til i Ertebølle, så kunne de helt afslappede holde sig i baggrunden, mens grundlovstalen blev fremført.  

Ertebølle Samvirkes formand Karen Margrethe Eriksen bød velkommen. Og det var tydeligt, at hun havde stået for invitationen, da hun og Søren Pape Poulsen tidligere har arbejdet sammen i Viborg Kommune.   

Prioriterede Ertebølle
– Taleren plejer vi at have styr på et år forud for mødet og vi blev enige om at spørge dig, da du næsten er lokal fra Viborg, Bjerringbro og har sommerhus i Trend. Vores campingpladsejer Lars Brandt mødte dig i Rema i Farsø og spurgte. Men du – eller snarere din partisekretær holdt os lidt på pinebænken indtil januar.  Men vi blev rolige igen, da vi fik beskeden at din kalender først blev lagt fast i starten af det nye år. Men da Lars Lykke udskrev folketingsvalg på selveste Grundlovsdag blev vi igen nervøse. Ville du nu svigte os?.Denne gang var pinen ikke så lang – kun 2 dage. Så kom beskeden, hvis vi kunne rykke talen til kl. 16.00 så ville du komme, for så kunne du nå et fly i Aalborg lige bagefter.  

Jeg plejer også at sige lidt om taleren. Og denne gang er det både let og svært. Søren det let fordi jeg har kendt dig siden 2006 og svært fordi det ikke må blive for langt. Du er 47 år, landmandssøn fra Bjerringbro, har været speditør i Billund og Århus lufthavne. Du har været lærer i Bjerringbro, ungdomsskolelærer i Bjerringbro og senere afdelingsleder i Viborg. Men det mest spændende er dog dit politiske engagement. Du startede tidligt som 16-årig i KU og så var du i Byrådet i Bjerringbro fra 2002-2006. I Byrådet i Viborg fra 2007 og her havde jeg fornøjelsen at arbejde for dig fordi du var min politiske formand i Børne- og Ungdomsudvalget. Og her kan jeg ikke lade være med en lille anekdote. Vi var sammen til Skolerigsdag i Aalborg. Under seancen sidder vi og snakker om det kommende kommunale valg. Og du siger, Karen Margrethe, jeg bliver borgmester i Viborg næste gang. Hvortil jeg svarer, hvordan skulle du dog det. Du har kun 3 mandater. Men du blev borgmester i 2010 med 3 mandater. Socialdemokraterne og Venstre kunne ikke blive enige om hvem der skulle have borgmesterposten, men de kunne blive enige om at pege på dig, for du er et ordentligt menneske. Tror du det gentager sig i aften?   

Årets grundlovstale var præget af dagens folketingsvalg, og Søren Pape Poulsen holdt en velformuleret og jordnær tale, som faldt i god jord hos tilhørerne – også selvom man ikke stemmer konservativt! Det gav mange i hvert tilfælde udtryk for. 

En fejring af grundloven og demokratiet
Fra Søren Pape Poulsen lød det bl.a.:

-Der står skrevet demokrati ud over dagen i dag. Det kan der ikke være nogen tvivl om. Hele vores samfund er bygget op omkring grundloven, så ja, det betyder rigtigt meget. 

Ikke nok med at mere end fire millioner danskere i dag har mulighed for at bestemme, hvem der skal regere landet de næste fire år, så er det også Grundlovsdag. Det er 170 år siden, at Danmarks Grundlov blev underskrevet, og det bliver fejret rundt omkring i landet. 

Det der kendetegner danskere er at vi kan samarbejde. Vi kan samarbejde os til et godt Danmark. At vi – folket bestemmer. Det er jo ingen smukkere dag end i dag at stemme på.  I modsætning til mange andre steder i verden gik det forholdsvis roligt for sig da vi fik vores grundlov. Vi skulle hverken anvende hængninger eller høtyve. For vi er ikke så revolutionære. Jeg plejer at sige at revolutionen her i Danmark formentlig vil blive aflyst hvis der er regnvejr, man skal hjem at spise eller der er Vild med dans i fjernsynet. Vi danskere er jo et roligt samarbejdende folk. Vi kan slå en handel af. Vi kan tale os frem til en løsning. Vi kan holde ord og det synes jeg vi fejrer i dag.  

Vi vælger også hvem der skal sidde i Folketinget – altså folkets ting. Hvem der skal passe på vores penge, hvem der skal udvikle vores sundhedsvæsen. Kort sagt hvem der kan passe på Danmark og gøre os klar til fremtidens udfordringer.    

I morgen møder vi op til en ny dag, hvor nye personer og gamle kendinge skal forhandle på vores vegne. Det er nogle gange svært. Det er derfor man siger at politik et det muliges kunst. Vi er jo slutningen af en meget lang valgkamp. Der har været mange emner, men også noget der har fyldt for lidt. Hvor kommer pengene fra for 8 dage henne i valgkampen var de nemlig brugt alle sammen.  

Vi har et rigtigt godt samfund – men der er ting der kan forbedres – selvfølgelig er der det. Men helt ærligt når jeg lytter til debatterne her i valgkampen om vores velfærdssamfund, så kommer jeg frem til, at der findes intet bedre sted end Danmark. Nogle gange synes jeg der mangler noget så gammeldags som taknemlighed for at vi lever på denne skønne plet som er Danmark. Jeg kan ikke forestille mig noget bedre samfund at vokse op i.  

Jeg håber vi får en høj stemmeprocent i dag men Demokrati er hvad vi gør det til. Demokratiet skal vandes og det skal næres. Grundloven er en ramme og en rettesnor. Det er vores egen levevis vi udfylder rammen med. Det er vore handlinger der gør hele forskellen. Vi bestemmer jo selv hvordan Danmark er og så er det bemærkelsesværdigt at mange af os ikke ønsker nogen revolution. Det gør vi jo ikke for vi elsker jo vores land. For mig er Danmark et fællesskab af borgere, familier og virksomheder der har skabt noget særligt. Og vi kan noget særligt. Vi efterlader ikke nogen i nød. 

Man skal nå til enighed før man kan forandre noget. Derfor vil jeg gerne i dag sende en tak til de partier der har holdt debatten på sporet.   

Allerhelst ville jeg blive
Søren Pape sluttede sin tale i Ertebølle af med at sige. Allerhelst ville jeg blive her i jeres selskab her på denne flotte dag, og slutte dagen af på terrassen i mit sommerhus i Trend, men det går nok ikke. Der er nogle der venter mig i København som afslutning på valgdagen.
 

Men det er helt sikkert at Søren Pape snart vender tilbage til Ertebølle. Det er for at hente en Ertebøllekurv med specialiteter fra Ertebølle og for at indløse henholdsvis et gavekort til en dag på Stenaldercentret og en middag for to i Cafe Ertebølle, som han fik som tak for at møde frem til grundlovsmødet i Ertebølle på en ellers travl valgdag.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: