Vejret drillede middelalderdage – FOTOS

VITSKØL: En våd og blæsende start på efterårsferien gav “strid modvind” for opstarten på Middelalderdage på Vitskøl,  lørdag.

Selvom middelalderaktørerne selv – ligesom for 500 år siden, var klædt på til årstiden i uld fra inderst til yderst og dermed ikke påvirket af vejret, så talte vindens rusken i middelalderteltene derimod sit tydelige sprog.  

Flere telte kollapsede
Lørdag kollapsede op til flere telte, da en heftig regnbyge og kastevinde for en kort stund fejede ind over pladsen ved Vitskøl Kloster.  

Det betød at flere middelalderfolk måtte gøre ophold med deres opgaver, og i stedet agere teltholdere i deres vindfølsomme telte.  

Det uheldige vejr skete midt under ridderturneringen, hvor en stor del af pladsens gæster var tilskuere til lansekamp og opgør med lejeknægte. Selvom spændingen og spændingen steg, så var publikum med et fortrukket i læ under træer i Vitskøls nye café ”Skovhuset”.  

På den måde blev de 13.middelalderdage heldigvis kun i begrænset omfang ramt af uheld, som det er forventeligt med vejret på denne tid af året, selvom de overtroiske måske kunne frygte for tallet 13. 

Ellers holdt det noget våde efterårsvejr sig pænt tilbage søndag og overlod pladsen til efterårsmildhed det meste af tiden.

Vejret en afgørende faktor
-Vi regner med at lidt under et par tusinde var med til årets middelalderdage, hvilket er i den lave ende når vi ser tilbage i tiden. Vejret er en afgørende faktor, og for mange gråvejrsdage op til weekenden har måske dæmpet lysten til udeliv noget, mener formand for middelalderdagene Bo Jacobsen. Middelalderdagene har en stor gruppe af trofaste gæster der kommer tilbage år efter år og dem er vi naturligvis lidt ekstra glade for når vejrudsigterne er noget tvivlsomme. 

En særlig livsstil
Tina og Per Rossander fra Aarup på Fyn har en af handels- og håndværkerboderne på Middelaldermarkedet og ligesom mange andre af aktørerne på pladsen sover de i deres Middelaldertelt om natten.  

-Det er jo den måde vi turnerer rundt til middelalder – og vikingemarkeder på, og dem er der mellem 10-12 stykker af om året. Vi starter i nordtyskland og slutter her på Vitskøl, fortæller Per Rossander, mens han hælder et trækrus op med hjemmelavet honningvin og byder.    

Datidens camping
Ja, det kan man jo godt kalde for datidens form for camping og viser indretningen i middelalderteltet, der hører blandt markedets største og ligger fint i læ bag Vitskøls klosterbygning. Alt kan skilles ad og pakkes sammen. Det gælder også den bastante dobbeltseng bagerst i teltet, hvor flere lag af lune skind udgør datidens dyne.  

Vi fryser ikke, selvom det blæser. Vi er mere kede af regnen, for det gjorde det lidt besværligt at få teltet stillet op og få fragtet varerne hen til teltet.  

Tina og Per Rossander, der også kalder sig Sanae sælger især uld og hørstof fra deres markedsbod, men også trædrejede krus og tallerkner.

– Vi må sige, at vore handelsvarer i særdelshed henvender sig til andre aktører her på pladsen, men vi har også håndlavede smykker med som markedets gæster viser stor interesse for.    

Rigeligt at kigge på og opleve
Og der var rigeligt at kigge på med godt 30 markedsboder på Middelaldermarkedet. I boderne kunne man smage på øl, honning og andre lækre sager. Der var også mulighed for at købe sig en middelaldersouvenir hos de mange håndværkere, som ikke blot udstillede, men også arbejdede med deres håndværk på markedet. 

Middelalderdagene gav i år også givet debut til nogle helt nye aktører på scenen. Specielt gruppen Scramasax tiltrak sig stor opmærksomhed med jeres såvel dramatiske kampshow; men også muntre optræden. En anden nyhed på årets middelalderdage var Valsramr, hvor Søren og Mia med deres Harris høg Loke hele tiden havde mange interesserede omkring sig. Både på jorden og i luften.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: