FARSØ: Søndag den 5. februar inviterer Farsø Varmeværk for første gang til Varmens Dag. Her får nysgerrige sjæle i alle aldre en invitation til at kigge nærmere på, hvor fjernvarmen kommer fra – og til at se, hvorfor fjernvarmen er et varmesystem, mange andre lande misunder os.
En invitation til alle nysgerrige sjæle
For nogle år siden kunne man trække på smilebåndet af ”bybørn”, der ikke havde helt styr på, hvor æggene og mælken kom fra. ’Supermarkedet’, svarede de. Hvis man i dag spørger den yngste generation, hvor varmen kommer, er det mest nærliggende svar nok radiatoren. Men faktisk har også fjernvarmen en god historie, som børnene – og deres voksne, fortjener at kende.
Derfor inviterer Farsø Varmeværk nu for første gang til Varmens Dag: En mærkedag for fjernvarmen. Og her bliver der rig lejlighed til at se nærmere på, hvor fjernvarmen kommer fra.
Varmen er der ikke bare
Over 60 % af alle danske boliger har fjernvarme, men ikke mange har haft lejlighed til at se, hvor varmen egentlig kommer fra. Netop derfor glæder Farsø Varmeværk sig til at få besøg af kunderne – og alle, der i øvrigt har lyst til at tilbringe en kold vintersøndag inde i varmen:
– Danmark er et af de lande i verden, der er allerlængst fremme med fjernvarme, men sjovt nok kender vi sjældent vores egen fjernvarme særlig godt. Hvilke brændsler bruger vi? Belaster fjernvarmen vores klima mere eller mindre end andre typer varme? Og hvad er det helt geniale ved, at vi har 30.000 km fjernvarmerør liggende i den danske muld?, spørger driftsleder Bo Rasmussen fra Farsø Varmeværk.
Fjernvarmens styrke er, at den bare er der, uden man skal gøre andet end at skrue op for radiatoren. Men samtidig gemmer varmerørene på en god historie om et varmesystem, der både gavner klima, miljø, samfundsøkonomi og ikke mindst familiernes varmebudgetter. Den historie glæder formand Søren Kjær til at fortælle og vise frem.
Hils på Mulle Muldvarp
Farsø Varmeværk lover, at man hverken behøver være ingeniør eller teknisk interesseret for at komme til Varmens Dag. Det eneste, man får brug for, er sin nysgerrighed.
– I februar kommer man på besøg midt i vores højsæson, så systemet arbejder for fuld damp, og der er meget at se på, når vi viser rundt. Derudover har vi nogle aktiviteter til små og store pilfingre, og vi byder naturligvis også på lidt at varme sig på, fortæller formand Søren Kjær.
På programmet står blandt andet: Rundvisning på værket, konkurrence for de yngste med præmier, rådgivning om varmeinstallationer
De yngste kan også glæde sig til at stifte bekendtskab med et nysgerrigt lille dyr – den lille Mulle Muldvarp, der er hovedperson i børnebogen ’Det mystiske rør i jorden’. Historien fortæller, at Mulle slår hovedet på et rør, mens han graver sine gange, men heldigvis kan hans ven Regnar Regnorm hjælpe med at opklare, hvor røret kommer fra. Hver familie får et eksemplar af bogen med hjem, så børnene også kan blive dus med fjernvarmen.