Unge skal passe på ikke at blive muldyr for kriminelle

FARSØ: Tidligere begik kriminelle røveri eller indbrud for at skaffe penge. I dag, hvor der ikke er mange kontanter længere foregår denne form for kriminalitet på en helt anden måde.

I dag uge have Vestjysk Bank, Farsø inviteret elever 110 elever fra 7. og 8 klasse på Farsø Skole i Thit salen i Dronning Ingrid Hallerne for at informere om begrebet muldyr.

Den meget anderledes undervisning var arrangeret som et webinar, hvor ikke bare unge fra Farsø, men også unge fra 72 andre skoler i landet kunne følge med.

Det var Vestjysk Bank i samarbejde med Midt- og Vestjyllands Politi, der fortalte om hvor let man kan blive muldyr – og dermed kriminel, uden selv at være klar over det.

På webinaret, som varede 45 minutter, gennemgik to politibetjente fra Midt- og Vestjyllands Politi, eksempler på sager, hvor unge er blevet muldyr samt konsekvenserne ved at være muldyr og dermed overtræde loven. Og ikke mindst hvad man som ung skal være opmærksom på for at undgå at blive muldyr

Hvordan bliver man muldyr?
Du er muldyr, hvis du giver en person lov til at føre penge gennem din konto, og pengene viser sig at stamme fra kriminelle aktiviteter. Det foregår typisk ved, at en person overfører penge til din konto, og I har aftalt, at du herefter for eksempel skal hæve pengene i en hæveautomat, overføre til en anden konto eller købe en vare eller et gavekort for beløbet. På den måde bliver sporet til den kriminelle person sløret og smuttet med pengene.

Hvordan bliver de unge kontaktet?
De kriminelle får typisk kontakt til børn og unge i butikscentre, ved skoler eller via sociale medier. De er gode til at finde på historier om, hvorfor de har brug for hjælp.

Mange er derfor ikke opmærksomme på, at pengene kommer fra en kriminel handling. En del unge ser ikke denne sammenhæng og ønsker blot at hjælpe.

Hvad er hvidvask af penge?
Når man har tjent sine penge ulovligt, kan de være svære at bruge, uden at politiet bliver opmærksomme på dem. Derfor skal de kriminelle vaske deres ulovlige penge hvide. Hvidvask er handlinger, som skal gøre, at kriminelle penge ser lovlige ud. Svindlen kan være knyttet til organiseret kriminalitet og i værste fald være forbundet til bandekriminalitet eller terrorfinansiering.

Hvad er konsekvenserne?
Det er strafbart at være muldyr. Man kan risikere en plet på straffeattesten og sågar fængsel, som kan få betydning for den unge i fremtiden. Det kan betyde, at der er jobs, man ikke kan få.

Sådan undgår børn og unge at blive muldyr for kriminelle
Børn og unge bliver i stigende grad udnyttet af kriminelle til hvidvask af penge. Mange ved slet ikke, at de laver en kriminel handling, som er strafbar og kan give en plettet straffeattest.

Hurtige penge er kriminelle penge
Der findes tre former for penge: Heldige penge, Hårdt tjente penge og Hurtige penge. Den sidste form er temmelig sikkert kriminelle penge, lød advarslen fra politiet. Så et godt råd til jer unge Brug jeres sunde fornuft !.     

/cf

Vidste du…
at kriminelle udnytter unge til at ”hvidvaske” deres ulovligt tjente penge?
at man kan være hjælper eller ”muldyr” uden at vide, at det er ulovligt.
at de fleste, der bliver brugt som muldyr, er unge mellem 14 og 25 år.
Et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle. Nogle gange får muldyret penge af de kriminelle som tak for tjenesten.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: