Ullits Skole – en fair chance??

Martin Rieks – Pedersen

Martin Rieks – Pedersen

Af: Martin Rieks-Pedersen, Skolebestyrelsesformand for Ullits Skole & LBO

I Ullits ligger der en skole. Skolen har supergode udendørsfacilliter med plads til leg, læring og trivsel. Lærerne er dygtige og nærværende. De kender hver enkelt elev, og hver enkel elev kender lærerne og ikke mindst hinanden. Ved siden af skolen ligger der en LBO. LBO’en har samme værdier og muligheder for udfoldelse som skolen. Børnene i LBOen har også deres vante gang på skolen. De er nogle gange med til morgensang, hvor de elsker at være sammen med de store skolebørn – og glæden er gensidig. Hele det sidste år som børnehavebarn i Ullits LBO er der fokus på den gode overgang til skolen. Der er nært samarbejde mellem Børnehave og 0.klasse, og på den måde sikres børnene en god overgang, når de ”sparkes ud” i skolegården. Der er med andre ord en tydelig rød tråd fra vuggestue til 6.klasse.

Eleverne på skolen er ikke skåret efter samme skabelon – nogle har forskellige behov, og alle har de hver deres interesser og særpræg. På Ullits Skole ses den slags som en styrke. Hver byder ind med det, som man kan, når man kan. Og når man ikke kan, så er der ret stor forståelse fra de andre elever. Når forståelse udfordres, så tages der hånd om problematikkerne fra skolens side, og de daglige småkonflikter får derfor ikke lov til at vokse sig større.

Men er alt dette bare ord og en romantisk forestilling om, hvordan livet er på en landsbyskole? Nej! Ullits Skole ligger tårnhøjt placeret i de årlige trivselsmålinger og er aktuelt i top10 i hele landet! Børnene er i trivsel – og med god trivsel er det lettere at skabe god læring.

Men hvad er det hele værd, når sparekniven skal svinges? Skoleområdet skal spare, og det er derfor indstillet til Byrådet, at Ullits Skole skal lukke. Vesthimmerlands Kommune ønsker bæredygtige skoler, og politikerne kan ikke tage beslutninger ud fra bløde værdier som trivsel og nærhed. Der skal konkrete tal på bordet, og da Børne- & Familieudvalget også har indstillet at skoler med under 75 elever skal lukke, så kender vi nu langt om længe beslutningstagernes smertegrænse. Tallet er 75. Tak for informationen. Så ved vi endelig, hvor grænsen går. Men hvor mange børn mangler Ullits Skole for at leve op til det krav? Svaret er ikke mere avanceret end at alle skolebørnene i Ullits vil kunne hjælpe med beregningen. For efter sommerferien er der skrevet 74 elever op til Ullits Skole. Så der mangler 1 elev! Så kom ikke og sig, at kommunen ikke bekymrer sig om den enkelte elev. For den elev, der mangler i Ullits, ser altså ud til at være afgørende for, om man vil lukke Ullits Skole.

I årevis har Ullits Skole lavet god skole for de børn, der har gået på skolen. Både de lokale børn, som kommer fra et stort geografisk område, som blandt andet strækker sig helt til Hvalpsund, men også for børn som ellers burde have gået i en af kommunens andre gode skoler. Børn som kom i mistrivsel på en stor skole, og som for nogles vedkommende var på vej til en plads i specialområdet, men som fik en ny chance i trygge rammer på Ullits Skole, og på den måde fik en succesoplevelse. Disse historier er altid dejlige, især for det enkelte barn, men også for kommunens pengekasse. Men er de enkelte elever vigtige nok? Eller er det kun, hvis eleven er forskellen på 74 eller 75?

I Ullits ønsker vi en velfungerende folkeskole. En folkeskole der er rummelig og som har fokus på den enkelte. Uanset om man er elev nummer 42 eller 75. Og i Ullits er det ikke bare drømmetænkning, for vi har allerede den skole!

Så kære byråd – lad os beholde den! Vi har forståelse for at I ønsker mindst 75 elever på kommunens skoler, så giv os en fair chance for at blive det. Med jeres minimumskrav, så ved forældre nu, hvad der skal til for at skolen kan bestå eller ikke bestå, og man kan derfor trygt melde sine børn ind uden den konstante frygt for at skolen pludselig lukker.

Hvis skolen ikke kan leve op til kravet om 75 elever, så bliver vi lukket. Det ved vi godt – men giv os en fair chance til at vise, hvad man kan på Ullits Skole. Lad Ullits og omegn vise, at vi mener det, når vi siger: SAMMEN KAN VI MEST!

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: