HVALPSUND: Det er blevet et af dette århundredes største TV succes’er at arrangere talentshows under en eller anden form. Engang var det ”Stjerne for en aften”, så var det ”Scenen er din” og senest er rigtig mange blevet fanget af ”X-faktor”.
Problemet er bare, at den slags kan man ikke få råd til at arrangere i udkants Danmark. Dels har man ikke scener der er store nok, dels ikke de farvede og fejende projektører og man kan vel også nære sine tvivl om, hvorvidt dommer Blachman ville komme godt fra sin facon, hvis han skulle fragte sig selv hjem ad de ikke alt for oplyste veje langt væk fra TV-scenerne.
Lokalt talentshow
Det ligger lige for, at der nu er brug for at udkants Danmark svarer igen, og nu gøres forsøget i Hvalpsund om kort tid. En række lokale talenter stiller nemlig op med et underholdningsprogram, der på initiativ og mod godt kan matche TV succes’erne. Arrangementet er allerede blevet publiceret gennem plakater og annoncer og folk tæt på de optrædende kan ikke være i tvivl om, at noget stort er i gære.
Hvalpsund sognehus er scenen
Da Hvalpsund fik sit nye sognehus for et års tid siden blev der samtidig åbnet for, at huset kunne anvendes til kulturelle aktiviteter, der ikke nødvendigvis skulle være i kirkeligt regi. Og det sker så i imorgen, når Samuel Frederiksen tager initiativet til en aften han har kaldt ”Lokale talenter”
Søren Skovgaard er dommer
Den rigtig meget lokale Søren Skovgaard Madsen indtager dommer Blachmans plads. Dog ikke for at kritisere de optrædende, men for at gelejde publikum godt igennem programmet. Arrangementet falder på en aften, hvor der traditionel nydes varme hveder, så folk der kender sognehuset godt fra andre aktiviteter sørger for den side af sagen og så er det ellers at udkants Danmark slår til.
Lokale talenter optræder
Programmet har hidtil været hemmeligholdt, men nu er tiden inden til at få svar på nogle spørgsmål.
Kan kirkesangeren og graveren (Palle Fogh og Anders Rolskov) synge andet end salmer? Er der virkelig hele tre solister (Ingrid, Sine og Bjørn) der gemmer sig bag familienavnet Baastrup? Hvad vil familie camping pladsens indvånere mon sige til, at pladsens døtre (Marie og Johanne med efternavnet Johansen) tør stille op med både guitar og klaver? Er det mon komponisten (Georg P. Telemann) eller fløjtespilleren (Karen Rolskov) der er mest lokal? Og sammen med organist Iben Folkerman, vil Samuel Frederiksen nemlig blæse folk et stykke eller to på den cornet, der om kort tid skal lyde ved solnedgangstid på havnen.
Arrangøren indrømmer gerne, at der er meget på spil, men synes det er på tide at prøve af om det virkelig kun er på TV folk vil underholdes. Der er ingen store pladekontrakter undervejs til de optrædende, og der kan vel højest være omkring halvfjerds tilhørere i Sognehuset, men det vil lune svært på selvtilliden hos de optrædende, hvis lokalbefolkningen lægger fjernbetjeningen fra sig, møder op og leger med. I afslutningsnummeret får publikum selv lejlighed til at deltage så det kan mærkes viden om at vi kan selv, og at udkants Danmark nu svarer igen.