FARSØ: Ligesom indenfor alle andre brancher har turismen i Vesthimmerland også fået nogle drøje hug, men med standhaftighed og ildhu har man klaret skærene
Der er nu gået et år siden, jeg blev den nye formand for Farsø Egnens Turistforening, og dertil kan jeg kun sige, at året er gået alt for hurtigt, lød det indledningsvis i beretningen fra Nienke Jonker på turistforeningens generalforsamling i aften. Selvfølgelig har der været positive og negative overraskelser, men i det hele taget, er jeg tilfreds med 2009.
2009 blev året med den store tilbagegang over hele landet for feriecentre, hoteller, campingpladser og lystbådehavne. Blandt andre faktorer, har den internationale krise og udbetalingen af SP-penge i Danmark, haft en stor indflydelse på tilbagegangen i dansk turisme. Dette resulterede desværre i at Rønbjerg Feriecenter, som en af de større aktører i kommunen, gik konkurs. Heldigvis kom der forholdsvis hurtigt en ny investor til.
Godt år for Vesthimmerlandsk camping
Derimod gik året godt for campingpladserne i Vesthimmerlands Kommune. Et nyt samarbejde mellem samtlige 10 vesthimmerlandske campingpladser, viste allerede efter et år en fremgang på 3%. Med en landsdækkende tilbagegang på 3,2%, taler de vesthimmerlandske tal for sig selv. Camping Vesthimmerland har udgivet en fælles brochure, som bliver distribueret over hele Danmark. Uddeling på feriemesser i både Danmark og Holland, sammen med den kommunale Visit Vesthimmerland brochure, synes at være en megen vellykket kombination.
Farsø in Boxes gav omtale
’Farsø in Boxes’ var et hidtil uset projekt. Projektet gik i sin enkelhed ud på, at lokale borgere skildrede deres drømme, liv, arbejde og visioner i en lille trækasse med vindue. I samarbejde med Solhaven så dette projekt dagens lys. Farsø’s ’sjæl’ fik stor omtale på både fjernsyn, og i mange af de lokale og nordjyske aviser. For nylig, greb også 3.b på Farsø Skole ideen, og fulde af inspiration lavede de deres egne bokse.
Limfjorden skal priorteres
Netværk Limfjorden har bevist at være en levedygtig og succesfuld organisation, der er igangsætter og varetager af mange nye turistinteresser omkring Limfjorden. Med Jørgen Pedersen fra Hvalpsund i spidsen, er der sat forskellige projekter og samarbejder i gang i både EU og Danmark. Der kan nævnes: Blue Ribbon – et samarbejde mellem Danmark, Holland, Storbritannien, Sverige, Belgien, og muligvis Tyskland i fremtiden, Leonardi da Vinci – et EU støtteprogram til fx Limfjordsfortællingerne og cykelturismen, Region Nordjylland – et samarbejde om Nordjyske Fortællinger, en ny lystsejlerkampagne som fortsætter i 2010 og som har til formål at tiltrække norske, svenske og tyske sejlere.
Limfjorden er blevet nomineret til det bedste sejlområde i Europa! Derfor er synliggørelsen af Limfjorden fra 2009 til 2012, et af deres vigtigste punkter. Og med denne kæmpe indsats i form af kontanter, timer og et bæredygtigt samarbejde mellem forskellige Limfjords kommuner, turismeorganisationer og lande, kan det ikke andet end føre til succes.
Kamp for turistkontoret med lykkelig udgang
Efter den store kamp i 2006-2007 om at beholde turistbureauet i Farsø, var det desværre igen, nødvendigt at gå på barrikaderne i 2009. En stor kommunal besparelse på kr. 300.000 indenfor turismen dannede grundlag for lukningen af turistkontorerne i Farsø og Aars. I de mange samtaler med politikere og kommunale embedsmænd, måtte vi desværre undvære en indsats fra Turistforum. Dette sammenholdt med den stramme ’drejebog’ som alle forvaltninger ’skal’ følge – ifølge nogle i kommunen, resulterede dette på papiret i en lukning af turistbureauet i Farsø pr.1. januar 2010.
Det nye Kultur- og Fritidsudvalg, med Jan Dyregaard som formand, fik genåbnet diskussionen i både Farsø og Aars. Døren til turistkontoret i Farsø er låst op igen, og efter en kommunal bevilling til turistkontoret, vil der nu følge forskellige møder med Erhvervs- og Turistcenter Farsø(ETC) og Vesthimmerlands Kommune, for at drøfte de fremtidige muligheder. Med en vækstindustri i hånden, og mange ildsjæle som udvikler nye initiativer og samarbejder til profilering af Vesthimmerlands Kommune, ville en væsentlig reduktion af vort modtagelsesapparat være en stor åreladning, med rigtige store konsekvenser på lang sigt, lød det fra Nienke Jonker.
Efter at forskellige repræsentanter for erhvervs- og turismeområdet i kommunen, igennem de seneste år havde tilkendegivet, at Vesthimmerlands Kommune burde overveje at trække sig ud af Aalborg Samarbejdet, for at anvende midlerne til et medlemskab på andre områder, hvor effekten ville være større, meldte kommunen sig ud af Region Aalborg Samarbejdet den 1. januar 2010. En bedre kommunale profilering er derfor på vej, bl.a. ved et samarbejde med Netværk Limfjorden og VisitNordjylland.
Samarbejdet omkring ETC vigtig
Nye tanker og ideer har ikke givet mange nye medlemmer i det seneste år. Vores økonomi ser derfor stadigvæk ikke imponerende ud. Dette skyldes desværre et dalende medlemstal og derfor færre indtægter. Vi er glade for ETC samarbejdet, og opbakningen fra handelsstandsforeningen og erhvervsrådet, som er en stor hjælp for turistforeningen. Især i fremtiden, hvor det nye samarbejde med kommunen vil kræve en ekstra indsats fra alle parter i Farsø.
To nye bestyrelsesmedlemmer
Desværre mistede vi i løbet af året vort bestyrelsesmedlem Vagn Pedersen, kendt af alle som grundlæggeren af Stenaldercentret i Ertebølle. Og efter mange år i bestyrelsen, valgte også Askel Krog at forlade os. Det har været en spændende opgave at finde 2 nye bestyrelsesmedlemmer, og vi håber at både Lise Jensen fra Fiskegaarden og Bjørn Jakobsen fra Uhrehøje, ville føle sig hjemme iblandt os. Vi ser frem til at komme i gang med nye ideer og ny energi.