GL. ULLITS: Han har været manuskriptforfatter på flere lokalhistoriske skuespil før, eksempelvis Gundestrupspillene i Rævemosen, men for to år siden også om ”Tobakken” i Aalborg.
Nu gør han det igen !.
Troels Laursen, der mest er kendt som sognepræst for Ullits, Svingelbjerg og Foulum sogne, har også denne gang skrevet et skuespil om en historisk Aalborg virksomhed, nemlig Aalborg Spritfabrik.
Skuespillets navn er ”Spritten” og det er en musikalsk teaterforestilling om kunst, industri og familiefejder med flere sangtekster af Anni Gamborg, som i øvrigt er Troels Laursens kone. Instruktør og iscenesætter er også en gammel kending, nemlig Martin Schwab, som mange kender fra Gundestrupsspillet.
Det er familiekrøniken om Harald Jensen, en af Aalborg Akvavittens fædre. Der er teater, der bygger på virkelige hændelser og en masse opdigtet.
Det er en smuk; men også tragisk historie om idealer, moral, storhed og forfald i Haralds Jensens liv og hans betydning for Aalborg lokalt, regionalt og nationalt. Han var, sammen med en række mindre brændevinsfabrikanter grundlægger af Aalborg spritfabrik. I dag er De Danske Spritfabrikker et nationalt industriminde, som fortæller om de afgørende træk i industriens udvikling og Danmarks forandring til industrisamfund.
Harald Jensen var en stor generøs og sammensat mand, en industri og kunstmæcen, et renæssancemenneske, der livet igennem forsøgte at indfri sin store drøm: at blive kunstmaler.
Et liv hvor han kæmpede med sig selv, sin familie og sin virksomhed. En idealist – en ildsjæl? I livets sidste fase, skræller han hudløst alle menneskelige lag af, i forsøget på at finde en mening med livet, en sandhed, om hans drømme og visioner.
Hans knuste kunstnerdrømme, blev omsat til gavn for mange i Aalborg.
Den musikalske teaterforestilling opføres i Aalborg Klosterhave af 7 professionelle skuespillere, 3 musikere samt et kor.