test

Troels Laursen atter tekstforfatter til Gundestrupspil

GL. ULLITS: Det er igen sognepræst – og lige så kendt tekstforfatter, Troels Laursen, der har sat sig til tasterne for at skrive årets Gundestrupspil, der opføres til sommer i Rævemosen.

Stykket, som har titlen ”Rakkere og Rænker” tager atter sit udgangspunkt i det lokale, fra Vindblæs til Vesterbølle og fra Gyldendal til Gl. Ullits.

Stykket er meget frit bygget op efter Gudrun Gregersens roman ”Kommen af Skarnsfolk” fra 1944, som vandt Den Danske Roman-konkurrence hos Gyldendal og Gudrun Gregersen blev i den anledning sammenlignet med Blicher. Hun blev i øvrigt født i Ullits præstegård 1884.

Der vil også indgå en af Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier i forløbet, sammen med flere sagn og legender om rakkere og kloge koner fra det Himmerlandske og der vil være flere gamle vesthimmerlandske danse undervejs i forestillingen.

Vesthimmerland er stedet hvor det hele foregår i midten af 1800-tallet. Fortællingen bygger på modsætninger: mellem rodløse omstrejfere og bofaste bønder, mellem nedarvede anlæg og omgivelsernes påvirkning.

Et nyfødt taterbarn bliver af sine forældre efterladt på en himmerlandsk fæstergård, hvor hun vokser op i datterens sted.

Man følger hende gennem opvæksten i hjem, skole og mark. Man hører om landsbyens forskellige grader af gæstfrihed og det modsatte over for barnet udefra, og man mærker det særlige spil i hendes sind, sådan som det blandt andet giver sig udslag, når hun nu og da mødes med sine rigtige forældre. Landsbyen mener at pigen er skyld i alle ulykkerne i området og især hos plejeforældrene.

Med de voksne år melder de virkelige brydninger sig. Kærligheden kommer ind i hendes liv og hun stilles over for et valg, der slår hende ud af ligevægt.

Der indgår udover den unge pige og hendes plejeforældre, hendes biologiske forældre, en del stoute gårdmænd og snakkelystne koner, lystige tatere, degnen og en masse tyende, en konge hugorm – og ikke mindst en bytyr! Og så genkendelig landsbysladder.

Fortællingen er en beretning om ulige vilkår, om evige aktuelle fordomme mod det fremmede og ukendte og om ung kærlighed, der sejrer til sidst.

Idag, søndag har fonden og folkene bag Gundestrupsspillet indbudt de 30 skuespillere, der deltager i spillet til et stormøde.

Som nævnt er Troels Laursen tekstforfatter mens Martin Schwab er instruktør. På stormødet vil de to fortælle om deres planer for spillet og dens handling

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: