VESTHIMMERLAND: Theresa Berg Andersen er normalt byrådsmedlem og viceborgmester i Vesthimmerland.
Men den første januar i år tiltrådte hun som vikarende folketingsmedlem for SF, hvor hun blandt andet har været erhvervsordfører under coronakrisen. Hendes vikariat lakker mod enden, og i denne tekst reflekterer hun over perioden på Christiansborg.
Fuld af forventning og glæde over at jeg skulle være med til at sætte den politiske dagsorden for Danmark, set med mine nordjyske briller og min politiske overbevisning, satte jeg ved årets start for første gang mine fødder på Christiansborg som folketingsmedlem.
-Jeg fik opgaven som ordfører for børn, dyr og erhvervet. Erhvervet var et fagre nyt fordybelsesområde for mig, men med tiden foran mig glædede jeg mig til at tage fat, fortæller Theresa Berg Andersen og fortsætter.
”Ingen kender dagen i morgen” Sådan lyder ordsproget, og jeg tror, at dette betegner min tid på Tinget ret godt.
Hverdagen blev en anden med Corona
For blot nogle få måneder inde i mit nye hverv blev Danmark, såvel som resten af verdenen, ramt af en epidemi. Den 12. marts blev landet lukket ned, og jeg skal love for, at hverdagen pludselig blev en anden på Christiansborg.
Ikke mindst fordi, at med min nye post som erhvervsordfører fulgte en plads i erhvervsudvalget.
Det betød, at jeg skulle være med til at fordele et trecifret milliardbeløb i hjælpepakker, som har holdt hånden under tusinder og atter tusinder af lønmodtagere og små som store virksomheder.
Jeg indrømmer det blankt: Da de første bekendtgørelser og udspil landede på mit bord, følte jeg en snært af frygt og panik. Tænk sig at skulle repræsentere SF og vores vælgere på den front.
Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at det var en kæmpestor og angstprovokerende opgave. En opgave, der har budt på lange, hårde nætter, endeløse papirsager, blod, sved og tårer. Men også en opgave, som har givet mig en kæmpe indsigt, ny viden og mange nye bekendtskaber. Og en enorm tilfredshed og glæde i at se SF’s aftryk, når pengene blev delt ud.
Corona ændrede danskernes hverdag, deres handlefrihed, og det ændrede bestemt også mit vikariat på Christiansborg.
Alligevel er der blevet plads til at kæmpe for den politik og de mærkesager, som jeg gik til valg på.
Kæmpet for Livø
Det har blandt andet været Livø, som har haft min særlige bevågenhed i min tid på borgen.
Livø er et kæmpe aktiv for Nordjylland – og ikke mindst for min hjemstavn i Vesthimmerland. Den forrige regering samt DF valgte i deres regeringstid, at demonstrationslandbruget skulle lukke – i min optik en tåbelig beslutning, som ville få store konsekvenser for Livøs eksistens.
Jeg var derfor rigtig glad, da presset og forhandlingerne fra ikke mindst SF bar frugt, og vi fik sikret at Livø kan nu bestå, som vi kender det i dag.
Jeg har sammen Borgmesteren i Vesthimmerland kæmpet for at dette skulle lykkedes, så glæden var stor.
Drop præstationskulturen i folkeskolen
Karaktergivning skal også have et ord med på vejen.
Jeg ved, at flere skoler i Vesthimmerland har forsøgt at implementere karaktergivning til unge i 7. klasse for at gøre de unge mere forberedte, når de skal have karakterer i 8. klasse.
Lad mig slå det fast med det samme, at jeg ikke er fan. Karakterræset og præstationskulturen ligger stadig større og større pres på de unge, og der er ingen grund til at forsøge at gøre det endnu tidligere.
Til gengæld mener jeg bestemt, at øget mundtlig støtte og vejledning er vejen frem i 7. klasse.
Jeg spurgte derfor uddannelsesministeren ind til den specifikke sag i Vesthimmerland, og jeg er glad for, at hun delte min holdning. Men på baggrund af byrådets indstilling til punktet, så får skolerne lov til at fortsætte deres projekt i Vesthimmerland.
Det ændrer dog ikke den nuværende beslutning, men det bekræfter mig i, at der er et håb for at dette tages med i de kommende forhandlinger, når der i efteråret skal arbejdes på en samlet løsning for vores folkeskoler
Realkreditlån i yderområderne
En anden vigtig sag, som jeg har arbejdet med, er lånemulighederne i vores yderområder.
Det kan være umuligt at låne penge til boligkøb og virksomheder i yderområderne dette til trods for, at borgerne er kreditværdige. Dette dilemma var særlig vigtigt for mig fordi jeg ved, at vi har flere eksempler på dette i blandt andet Nordjylland og for den sags skyld i resten af Danmark.
En lille sejr i denne sag er at alle partier i folketinget har tilkendegivet overfor SF, at der er et reelt problem som skal tages alvorligt. Og selvom der endnu ikke har været støtte til SF’s løsningsforslag, så oplever vi en tilkendegivelse af problemet, som der ikke har været før.
Bedre plads i de nordjyske velfærdsbudgetter
Den sidste sag, som skal have et ord med på vejen, er udligningsreformen. Udligningsreformen som gør, at de fattige kommuner med store udfordringer tildeles flere penge, og det gælder alle kommuner i det nordjyske.
Det gør, at der nu er flere penge til mere minimumsnormeringer, ældreplejen og andre kernevelfærdsområder i bedre kvalitet i hele Nordjylland. Det var der brug for, så det er jeg rigtig glad for og stolt af.
Syv fantastiske måneder
Jeg har haft mange fantastiske oplevelser i København. Jeg har besøgt Marienborg, hvor Mette Fredriksen selvfølgelig inviterede på ”Brovst kage”.
Jeg har lært om nye spændende områder, jeg har fået nye venner og bekendtskaber og er taknemmelig over at jeg fik muligheden for repræsentere det Nordjyske i Folketinget.
Det har været en kæmpe oplevelse at kunne fordybe mig 100% i politikken på Christiansborg.
Men jeg glæder mig selvfølgelig til at komme tilbage til Vesthimmerland, hvor jeg skal tilbage til jordens dejligste institution og jobbet som viceborgmester og byrådsmedlem.
Og selvfølgelige til min familie og venner, som bidrager med en uvurderlig støtte og opbakning.
Mit vikariat på Christiansborg lakker mod enden, tasken skal pakkes og snuden atter vendes mod nord. Jeg vil til slut sige endnu en tak til alle, der har gjort denne oplevelse mulig. Det har været syv fantastiske måneder.