Sygehus støtteforening er bekymret

FARSØ: I sidste uge havde bestyrelsen for Støtteforeningen til Vesthimmerlands sygehus i Farsø inviteret lokale regionspolitikere og kommunalpolitikere indenfor sundhedsområdet til Nytårskur.

”Kuren” er efterhånden en tradition (3. gang) med det formål at have en uformel dialog omkring Farsø sygehus, og hvordan alle bedst støtter op om det. Særligt i denne tid hvor der uro omkring sundhedsvæsenet i regionen. Der var også plads til at tale lidt om hvad der ellers rører sig på det sundhedsfaglige område i kommune og region.

Politikerne var næstformand i Regionsrådet og formand for udvalget ”Det nære sundhedsvæsen” Pia Buus Pinstrup, Aars. Regionrådsmedlem, medlem af Sundhedsudvalget i Regionen samt Byrådsmedlem og medlem af sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Per Bisgaard, Aalestrup, Byrådsmedlem og formand for Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Asger Andersen samt borgmester Per Bach Laursen

”Bjæffer op”
-Vi samler midler ind til at støtte sygehuset på mange forskellige måder, herunder indkøb af inventar, udsmykning af lokaler til gavn for patienter, medarbejdere og pårørende og støtte til personale arrangementer eksempelvis. Men herudover er vi også sygehusets vagthund og vi bjæffer op når vi fornemmer, at der trækker mørke skyer op over vores sygehus, lød det fra Støtteforeningens formand Lars Andresen.

Vil kæmpe for Palliativ afdeling og Skadeklinikken
Og det gjorde der jo på bagkanten af Region Nordjyllands budget for 2024 der blev indgået i efteråret sidste år. Her blev det jo besluttet at man skulle kigge hele sygehusstrukturen efter i sømmene og der skulle også kigges på den præ-hospitale virksomhed i regionen. Mere konkret for vores sygehus betyder det at palliativ afdeling og skadeklinikken har været nævnt som funktioner der er i spil i strukturanalysen. Det er vi selvfølgelig meget bekymrede for i støtteforeningen.

Vi mener at den palliative afdeling er helt unik, ikke bare for Farsø sygehus men for hele kommunen og den sydlige del af regionen. Der er i årenes løb oparbejdet en kæmpe ekspertise indenfor området til gavn for patienter, pårørende og ikke mindst medarbejderne i den kommunale hjemmepleje, der i stor udstrækning nyder gavn af professionel sparring med det palliative team.

Skadeklinikken er også nævnt som værende i spil i en ny struktur. Det er vi i støtteforeningen naturligvis også meget kede af. Det er jo faktisk noget vi har kæmpet for i mange år. Vi kæmpede for at beholde vores lægevagt og vi fik jo så skadeklinikken som kompensation og den vil vi også kæmpe for. Vi ser den som en vigtig del i det vi alle kalder for “det nære sundhedsvæsen”. At vi som borgere i kommunen har en skadeklinik tæt på og uden timelange ventetider, som vi desværre oplever på skadestuen i Aalborg.

Vi vil appellere til, at hvis skadeklinikken er i spil i en ny struktur, at man så meget grundigt vil overveje om de ressourcer der vil blive frigjort ved en evt. lukning kan bruges til at styrke skadestuen i Ålborg, med fokus på at få nedbragt de lange ventetider. Det ville, trods alt, være et plaster på såret hvis det skulle gå så galt, at vi mister vores skadeklinik på Farsø sygehus.

Et andet, og mindst lige så vigtigt område regionen er i gang med at kigge på, er hele det præhospitale område. Altså dækningen med ambulancer, akutbiler og paramedicinere. Responstider er det der redder liv, og vi er altså meget sårbare i vores store geografiske kommune. Hvis vi mister en del af det præhospitale område kan det betyde væsentligt forøgede responstider til borgere i kommunen der har aller mest brug for det. Det er vi meget bekymrede for.

Optimisme hos politikere
Asger Andersen formand for Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune var til gengæld mere optimistisk. Ikke mindst på baggrund af det dialogmøde Sundhedsudvalget havde med Regionrådsformand Mads Duedahl forrige uge.

-Vi kom med saglige og faglige input. Mads Duedahl fik nogle gode argumenter med. Nu håber vi, at vi lander på sikker grund, sagde Asger Andersen og tilføjede. Der er ingen tvivl om at kommunen og regionen kommer til at spille mere sammen m.h.t. det nære sundhedsvæsen, og det at have et sygehus i Vesthimmerland kommer til at spille en central rolle.     

Også Per Bisgaard deltog i dialogmødet med Regionrådsformanden som medlem af Sundhedsudvalget i Vesthimmerland. Han er også Regionrådsmedlem, og kunne af den grund ikke afsløre, hvad der konkret er i spil, men han kunne dog sige så meget, at det efter hans mening ser godt ud med henblik på fremtiden for det palliative afsnit i Farsø.   

Regionrådsmedlem Pia Buus Pinstrup kunne heller ikke komme nærmere ind på strukturanalysens indhold. Men hun ser til gengæld gerne, at man får Farsø Sygehus op i gear, så man udnytter kapaciteten på de 6 operationsstuer mere effektivt end det er tilfældet i dag. Ortopædkirurgien og den Palliative afdeling gør at sygehuset i Farsø er bæredygtigt.   

Strukturanalysens planer snart i høring
Regionen har lagt op til at Strukturanalysens planer kommer i høring i slutningen af januar eller starten af februar, og vi er naturligvis klar til at give vores høringssvar til planerne. Vi håber også at der bliver lejlighed til at debattere disse planer på borgermøder inden der eventuelt bliver vedtaget nogle drastiske ændringer på sygehusstrukturen og det præhospitale område, lød det fra Lars Andresen.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: