test

Sundhedens Hus er nu officielt indviet – FOTOS

FARSØ: I dag var der officiel indvielse af Farsøs nye sundhedshus. Der var stor interesse for at se huset indvendigt, og se hvordan Farsø Lægehus har indrettet sig, som de første lejere af lokalerne.

På billedet ses fra venstre borgmester Per Bach Laursen, sundhedsudvalgsformand Asger Andersen og praktiserende læge Steinar Sandberg klippe den røde snor til det nye sundhedshus i Farsø.
Der var mulighed for at se husets indretning.

Dørskiltene viste at de fleste konsultationsrum allerede er taget i brug, og det indtil videre er et lægehus der er tale om. Men der arbejdes lige nu også på, at en psykolog, som der er et ydernummer til, rykker ind i huset.         

Til en indvielse hører taler – og der var hele tre, til at markere den store begivenhed for Farsø med et sundhedshus, der har været rigtig mange år undervejs, men også et foregangshus for andre sundhedshuse både i Vesthimmerland men også andre steder.

Et foregangshus
Det har nemlig været grebet anderledes an.

Praktiserede læge Steinar Sandberg, kom for nogle år siden med i projektet, som led i et generationsskifte hos Lægerne Dr. Ingrids Vej. Som ung læge, søgte han ligesom alle andre yngre læger, en ny form for sundheds- og lægehuse, hvor et fællesskab med andre praktiserende læger og andre sundhedsaktører er attraktivt.

Han fik således nærmest frie hænder til at bestemme grundplanen for huset og samtidig fremtidssikre det mange år frem i tiden.        

Venteværelset var fyldt – denne dag ikke med patienter, men interesserede der ønskede at være med til indvielsen af den længe ventede sundhedshus.

En lang historie
Første taler i det fyldte venteværelse ved indvielsen var borgmester Per Bach Laursen:
-Det er en lang historie der ligger bag at være kommet hertil i dag. Efter 6 år som borgmester kan jeg afsløre, at det er helt normalt at det kan tage noget tid komme fra ide til beslutning og frem til det endelige projekt.

Svært at skaffe økonomien
Der er investeret i omegnen af 17 mio kr. Det hele startede med, at vi skulle have et bedre tilbud til læger. Ikke bare i Farsø – men i hele Vesthimmerland.  På et tidspunkt åbner Sundheds- og Indenrigsministeriet op for en pulje til læge- og sundhedshuse, som der kan søges fra. Det gør Vesthimmerlands Kommune og vi får omkring 3,8 mio. kr. i november 2019. Det motiverer til at finde flere penge. Vi synes godt nok i Byrådet, at det var et lidt povert beløb vi havde fået. Vi havde nok sat næsen op efter noget mere, men der var mange der skulle have, og derfor var det det beløb vi var taknemlige for. Vesthimmerlands Kommune havde allerede tilbage i 2015 fået 0,5 mio. kr. til at lave et projektoplæg til hvordan man kunne komme frem til en endelig projektering og ibrugtagning af huset her. Senere – i 2017, blev der afsat yderligere 2 mio. kr. på budgettet og det gjorde, at man kunne se, at det ville føre til et projekt på et tidspunkt. Men vi synes stadig at det gik noget langsomt, så i 2021, 2022 og 2023 blev der sat yderligere beløb af – i alt 10. mio. kr. for at nå en endelig finansiering af sundhedshuset her i Farsø.

Flere beliggenheder i spil
Og så var der det med beliggenheden. Hvor skulle man lægge den her bygning?. Jeg tror nok i manges forståelse, at det skulle ligge ved siden af vores Sundhedscenter på Fredensvej og sygehuset. Det er jo en regional grund der er der. Men vi fik et bedre tilbud fra daværende Den Jyske Sparekasse, som havde grunden her. Vi har takket dem for den imødekommenhed der var. Vi købte grunden for summen af 1,3 mio. kr. Byrådet synes også det var den bedste beliggenhed i Farsø til projektet.

Det vi har etableret her er 665 m2 bygning. Ejet af kommunen, ligesom grunden er det. Der er blevet beplantet pænt ude omkring. Jeg har også hørt op til dagen i dag, at det er vel nok en pæn bygning.

Et tidsvarende hus
Det er en glæde for Byrådet, at vi i dag står her for at kunne indvie stedet her. Det er et tidsvarende hus, der er rummelig og der er plads til at vi kan have flere lægepraksis her. Vi kan også have læger under uddannelse. Altså den måde vi tror på bliver den nye fremtid for den lægeservice vi gerne vil have i vores lokalsamfund. Det skal være et sted, hvor man også har mulighed for at se ind i fremtiden – også med unge læger der kommer ud at lære noget af erfarne læger, og være med til at sikre den fremtid der er så vigtig for os alle sammen herude i de lidt tyndere befolkede områder.

Sundhedshuset et flot byggeri. I fredags kiggede mange forbi, for at se huset indvendigt.

Farsø Lægehus er den første lejer
Der er lavet en erhvervslejekontrakt med læge Steinar Sandberg. Det er en stor fornøjelse at vi i dag kan sige tillykke, både til Steinar og hans personale, men især til Farsø og alle borgerne her i byen, men da også til hele Vesthimmerland – for der er frit lægevalg. Så det her er et godt afsæt til at komme ind i fremtiden med en bedre sundhedsservice end det vi har haft indtil i dag.

Det optimale projekt
Formand for Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Asger Andersen var dagens anden taler:

Det er det andet sundhedshus jeg er med til at indvie efter 2 år som formand for sundhedsudvalget. Det her hus er blevet lige nøjagtig som vi vil have det, fordi at Byrådet har kunnet se, at med en lille tillægsbevillig, så kunne det blive lige så optimalt som det skal være. Det er et rigtigt godt projekt og vi skal ikke skamme os over at det har haft et langt tilløb. Det er helt nødvendigt for at skabe et grundigt fundament. Det startede i Aalestrup, nu er vi her og vi fortsætter også i Løgstør.

En del af det nære sundhedsvæsen
Det har vi brug for at lykkes med vores velfærdssamfund. Vi bliver ældre og ældre. Vi bliver 80, 90 og 100 år. Det er der alle mulige debatter om – også på Christiansborg. At vi i grunden er nødt til at se på vores velfærdssamfund på en anden måde. Det er det, der i de politiske overskrifter hedder det nære sundhedsvæsen. Det starter typisk med – ”Jeg skal hen at snakke med min læge”.

Og som Steinar siger til sine kollegaer, kom til Vesthimmerland og bliv læge, for her går man kun til læge når man er syg.

Placeringen er ikke tilfældig
Borgmesteren har gjort rede for grundvalget, og det er ikke helt tilfældig for det er tæt på Vesthimmerlands Sygehus. For vi har i den grad en matrikel og en funktion her som bliver helt afgørende, når vi Vesthimmerland bliver 50% flere +80 årige indenfor de næste 10 år.  Så det samspil vi har her mellem privatpraktiserende klinikker som her, det regionale sundhedsvæsen og det vi har ansvar for i kommunen er helt afgørende. Det er ikke helt tilfældigt at vores korttidsafsnit på Højgården ligger lige overfor. Så i virkeligheden kan vi overtage nogle af de opgaver, som vi sikkert vil blive pålagt at overtage i kommunerne.

Et forbilledligt samarbejde
I projekter som dette er vigtigt at man rækker ud til hinanden og jeg kan kun takke for et forbilledligt samarbejde. Vi ser frem til at det her hus bliver slidt op på alle leder og kanter.

Jeg vil ønske hele Vesthimmerland tillykke med et nyt sundhedshus som i den grad bidrager til vores daglige folkesundhed og I særdeleshed tillykke til jer der skal udfylde rammen. Vi glæder os rigtig meget til – med dig spidsen Steinar, at vi få mange flere nye læger.

Lægehjælp langt ud i fremtiden
Fra Steiner Sandberg, som har været med i projekteringen af huset lød det:

Jeg har været med til at udforme det hele og hvordan grundplanen skal være. Med det personale jeg havde, kunne jeg nøjes med mindre plads. Så vi valgte at gå op i skala, ud fra den filosofi: vi har patienterne, så får vi huset og så må lægerne komme.

Huset er indrettet som et fælleskab, hvor læger, sygeplejersker og andre sundhedsaktører arbejder sammen i samme hus.

Så det krydser vi fingre for. Men nu er status, at jeg har fyldt hele den ene gang op med personale. Jeg har fået to yngre læger som er underdannelse og som forhåbentlig vil blive lidt længere end de skal være. Jeg har fået to fantastiske sekretærer og to sygeplejersker.

Med hensyn til huset har det været et privilegie. Kommunen har løftet opgave så flot. Så tak for det.  Og så må vi håbe, at jeg ikke er det eneste produkt, men at vi kan trække flere læger til.  Men jeg er helt sikker på, at dette lægehus vil give lægehjælp til Farsøs og Vesthimmerland langt ud i fremtiden.            

/cf               

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: